Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1342 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ.κ. Απόστολος επισκέφθηκε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίου Νικολάου στη Βαλτιμόρη, προκειμένου να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη σημασία του Ευαγγελικού μαθήματος της τελικής κρίσης και για το πώς το Ευαγγέλιο τονίζει την ανάγκη να έχουμε αγάπη και συμπόνια για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Μίλησε επίσης για τη θλίψη, τον πόνο και την καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος και τόνισε τη σημασία των προσευχών μας για την ειρήνη στον κόσμο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τα μέλη της νεολαίας της περιοχής ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από τα Δωδεκάνησα εισήλθαν στην εκκλησία, ενώ ο Σεβασμιώτατος προσέφερε Δοξολογία εις μνήμην αυτής της ιστορικής επετείου.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία ήταν αξιωματούχοι από όλη την περιοχή, μεταξύ των οποίων η πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αικατερίνη Νασίκα, ο πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, και στρατιωτικοί ακόλουθοι από τις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας και της Κύπρου: ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Βλαχόπουλος, ο συνταγματάρχης Ανδρέας Ανδρέου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AHI, Νίκος Λαριγκάκης.

Στη συνέχεια, ο εορτασμός συνεχίστηκε στην πλατεία Greektown με τη συμμετοχή εκατοντάδων αφοσιωμένων Ελλήνων από όλη την ευρύτερη περιοχή της Βαλτιμόρης.

Καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος, τα παιδιά του Ελληνικού Σχολείου του Αγίου Νικολάου προσέφεραν όμορφα ελληνικά ποιήματα και τραγούδια, ενώ οι νέοι του Πανελλήνιου Χορευτικού Ομίλου, των Ελληνικών Χρυσών Νομισμάτων Αγίου Νικολάου, της Παράστασης Χορευτικού Ομίλου Ροδίων «Διαγόρας» και του Καρπάθικου Χορευτικού Ομίλου «Αναγέννηση Ολύμπου» προσέφεραν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς για να τιμήσουν την ευτυχή περίσταση.

Η πρέσβειρα Αικατερίνη Νασίκα και ο πρόξενος της Κύπρου Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου εξέφρασαν συγκινητικά σχόλια για την ιστορία και τη σημασία της Ένωσης των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην πανηγυρική του ομιλία, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη σημασία του γεγονότος αυτού, καθώς προσφέρει στην Ομογένεια την ευκαιρία να γιορτάσει και να διαφυλάξει τον ελληνικό πολιτισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ομορφιά και τη μοναδική κληρονομιά των Δωδεκανήσων.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον υπεύθυνο για τη διοργάνωση της Εκδήλωσης, Γιώργο Κομνηνό, και την Πρόεδρο του Ενοριακού Συμβουλίου, Σταματία Ιερομόναχου, για την τεράστια προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την επιτυχία αυτής της όμορφης εκδήλωσης.

Διαβάστε ακόμη

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα