Θετικό το Ταμείο Παρακαταθηκών για δάνειο 10 εκατομμυρίων στον δήμο

Θετικό το Ταμείο Παρακαταθηκών  για δάνειο 10 εκατομμυρίων στον δήμο

Θετικό το Ταμείο Παρακαταθηκών για δάνειο 10 εκατομμυρίων στον δήμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1378 ΦΟΡΕΣ

«Πράσινο φως» για τη δανειοδότηση του δήμου Ρόδου έχει δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αρμόδιοι παράγοντες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προσανατολίζονται στη δανειοδότηση του δήμου Ρόδου με 10 εκατομμύρια ευρώ. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες, και γίνει η δανειοδότηση, θα υπάρξει μεγάλη οικονομική «ανάσα» για τον δήμο Ρόδου που έχει «πνιγεί» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι προσπάθειες πάντως της δημοτικής αρχής για να υπάρξει συμφωνία, πιθανόν και με τράπεζες, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς είχε είπε καταρχάς, ότι η απόφαση που ελήφθη πρόσφατα από τη Δημοτική Επιτροπή ήταν μόνο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση. Στη συνέχεια, στάλθηκε επιστολή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στο Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών για να βολιδοσκοπήσουν αν ενδιαφέρονται και περιμένουν τις απαντήσεις τους. Μέχρι κι εκείνη την ημέρα, , σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, υπήρξαν απαντήσεις, ούτε για τους όρους ούτε για ποιο ενδιαφέρονται να δανειοδοτήσουν τον δήμο τα πιστωτικά ιδρύματα. Σχετικά με την πρόσθετη επιβάρυνση που θα υπάρξει, είχε θελήσει να ξεκαθαρίσει ότι το δάνειο έρχεται για να αποπληρώσει υφιστάμενες υποχρεώσεις του δήμου και όχι νέες.

Όσο για τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Πότσος, είχε αναφέρει ο κ. Χαλκιάς: το 2023 τα εισπραχθέντα του δήμου ανήλθαν σε 88.734.435 ευρώ και τα πληρωθέντα σε 94.670.060 ευρώ. Η ταμειακή διαφορά ανήλθε στα μείον 5.935.625 ευρώ. Σημειώνοντας, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις-άλλες έχουν δημιουργηθεί νόμιμα ενώ σε κάποιες δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Το συνολικό ποσό τους, μέχρι και την ημέρα λήψης της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής, ανερχόταν στα 18.682.000 εκατ. ευρώ και όπως είπε, πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση.

Για το 2022: έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το κλείσιμο των απολογισμών.
Όσο για τη διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος των παρακρατηθέντων πόρων, ο κ. Χαλκιάς έθεσε εις γνώση του Σώματος (στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας) τις σχετικές αποφάσεις που έχει πάρει η ΚΕΔΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δήμος Ρόδου, όπως και άλλοι δήμοι, δεν μπορούν να προβούν σε δικαστική αξίωση απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση-είπε-μόνο η ΚΕΔΕ μπορεί να το κάνει.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Στην ίδια συνεδρίαση ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης είχε τονίσει τα εξής:
«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να αναγνωρίζουμε την κατάσταση και να λέμε ότι δεν θέλουμε να πάρουμε δάνειο. Δυσκολίες πέρασαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας αλλά μόνο εμείς φθάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο αίτημα της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Οικονομικών, που ειπώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία για το 2023 έκανε λόγο για «έλλειψη ταμειακής ρευστότητας, η οποία επιδεινώνεται και οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες: υπέρμετρη αύξηση της τιμής του ρεύματος τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση έγινε σε όλη την Ελλάδα, όπως και η πανδημία και δυσκολίες πέρασαν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα αλλά μόνο εμείς είμαστε σε αυτή τη θέση. Μη είσπραξη και απώλεια αναμενόμενων εσόδων, όπως από τις παραλίες κ.λπ.».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος είχε αναφέρει ακόμη ότι υπήρχε αίτημα από την προϊσταμένη, που το εισηγήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, για έκτακτη χρηματοδότηση και τυχόν ενεργοποίηση εκ νέου παλαιότερων προγραμμάτων χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και δικαστικών αποφάσεων, που το υπέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών ο δήμος Ρόδου.

«Ο κ. Σπανός…που ζούσε; Ήταν εδώ;», είχε ρωτήσει στη συνεδρίαση με νόημα ο δήμαρχος, αναφέροντας ότι επί θητείας του έγινε αυτό και «λίγους μήνες μετά ακούμε ότι δεν υπάρχει λόγος δανείου. Και τόνισε η κα Καλογήρου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου είναι σε οριακά επίπεδα καθώς ο ταμίας πρέπει να διασφαλίζει μισθοδοσίες δύο μηνών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Λέγοντας στη συνέχεια: «Αυτή τη στιγμή σας λέμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν πληρώθηκε άνθρωπος. Δεν πληρώθηκε προμηθευτής, είναι ληξιπρόθεσμα όλα, έχουν χτυπήσει κόκκινο, έχουμε ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές, είμαστε ο νούμερο ένα δήμος στην Ελλάδα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το αμφισβητεί κάποιος αυτό σ’ αυτή την αίθουσα;», είχε πει, ζητώντας κάποιον να τοποθετηθεί, με τον κ. Καμπουράκη να σηκώνει το χέρι του, εννοώντας προφανώς ότι το αμφισβητεί».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»