Σύριος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 36 μηνών

Σύριος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 36 μηνών

Σύριος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 36 μηνών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 840 ΦΟΡΕΣ

Ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 48χρονος Σύριος, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με 43χρονο από την Παλαιστίνη, καθώς φέρονταν να έχουν μεταφέρει με τα αυτοκίνητά τους παράνομους αλλοδαπούς από την Κάμειρο Σκάλο προς την Κρεμαστή.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 από προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ο.Π.Κ.Ε. και οι δύο αλλοδαποί μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι. Ωστόσο, ο 48χρονος από τη Συρία, δια της δικηγόρου του κας Μαρίας Σκορδίλη, κίνησε τη διαδικασία ποινικής διαπραγμάτευσης, το πρακτικό της οποίας επικυρώθηκε προχθές από το δικαστήριο.

Έτσι, ο 48χρονος αλλοδαπός κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα από το εξωτερικό στην Ελλάδα εκ κερδοσκοπίας αλλά και οπλοφορία που τελέστηκε στη Ρόδο την 1η Δεκεμβρίου 2023 και του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 36 μηνών (δέκα μήνες φυλάκιση για κάθε μεταφερόμενο και έξι μήνες φυλάκιση για την οπλοφορία) με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η οποία εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), οι δύο άνδρες κατηγορούνται, ότι μετέφεραν την ημέρα της σύλληψής τους, σε δύο δρομολόγια, συνολικά 13 αλλοδαπούς από την Κάμειρο Σκάλα έως την πλατεία της Κρεμαστής!

Όπως έχει γίνει γνωστό και είχε ανακοινωθεί και επίσημα από την Αστυνομία, όλα ξεκίνησαν μετά την αξιολόγηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.).

Έτσι, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα στήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν οι δύο άνδρες κατηγορούμενοι. Προηγουμένως, οι αστυνομικοί είχαν παρακολουθήσει τις δύο μεταφορές που είχαν κάνει με τα αυτοκίνητά τους.

Πιο αναλυτικά, ο 43χρονος Παλαιστίνιος φέρεται ως το άτομο που με το αυτοκίνητό του παρέλαβε τους παράνομους αλλοδαπούς και τους μετέφερε, ενώ ο 48χρονος Σύριος με το δικό του όχημα επιτηρούσε τη διαδρομή που ακολουθούσαν, έτσι ώστε να μην υπάρξει περίπτωση εντοπισμού τους, είτε από αστυνομικούς, είτε από πολίτες.

Αυτό έγινε και την 1η Δεκεμβρίου τα ξημερώματα και μάλιστα δύο φορές, όσες δηλαδή και οι διαδρομές που έκαναν οι δύο άνδρες από την Κάμειρο Σκάλα, απ’ όπου παρέλαβε ο 43χρονος και μετέφερε με το αυτοκίνητό του τα συνολικά 13 άτομα, τα οποία στη συνέχεια άφησε στην πλατεία της Κρεμαστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», μόλις ο 43χρονος αποβίβασε τους 13 αλλοδαπούς και απομακρύνθηκε από το σημείο, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους μεταφερόμενους και στη συνέχεια ακολούθησαν τους δράστες. Όταν ο Παλαιστίνιος και ο Σύριος σταμάτησαν για να εφοδιάσουν με καύσιμα τα οχήματά τους, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν αρμοδίως.

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Δύο Ι.Χ.Ε. ως μέσα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.

• Τα χρηματικά ποσά των 1.750 ευρώ και 690 δολαρίων Η.Π.Α.

• Τρία κινητά τηλέφωνα.

• Πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»