Γ. Παπαβασιλείου: Θα υπάρξει ρεκόρ φέτος στην τουριστική κίνηση της Ρόδου

Γ. Παπαβασιλείου: Θα υπάρξει ρεκόρ φέτος στην τουριστική κίνηση της Ρόδου

Γ. Παπαβασιλείου: Θα υπάρξει ρεκόρ φέτος στην τουριστική κίνηση της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1546 ΦΟΡΕΣ

• Σε 3.000 άτομα ανέρχονται οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία • Απαιτείται παρέμβαση του δημάρχου για ν’ αντιμετωπιστούν τα «κακώς κείμενα»

Ιδιαιτέρως θετική θα είναι η φετινή τουριστική περίοδος στο νησί μας και μάλιστα κατά τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου η κίνηση θα καταγράψει αύξηση που θα φτάσει ακόμα και το 5%, γεγονός που σημαίνει ότι οδεύουμε για νέο ρεκόρ, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενη επίδοση.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννης Παπααβασιλείου, έκανε λόγο για ένα «λαμπρό» μέλλον, καθώς σχεδόν όλες οι αγορές καταγράφουν αύξηση για το 2024 ενώ οι μαζικές αφίξεις τουριστών φαίνεται ότι θα σημειωθούν από τις 25 Μαρτίου έως και τις 10 Απριλίου, διάστημα κατά το οποίο θ’ ανοίξουν και τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί μας.

«Η φετινή τουριστική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι θετική, θα έχει μία αυξητική πορεία, και η Ρόδος παίζει πολύ δυνατά σε όλες τις επιλογές των Ευρωπαίων επισκεπτών μας.

Κάποιες πτήσεις έχουν ξεκινήσει δειλά- δειλά, οι οποίες κυρίως αφορούν εταιρείες χαμηλού κόστους και τη Ryanair, που φέρνουν κάποιους πελάτες για ξενοδοχεία και περισσότερο τους υπαλλήλους των τουρ οπερέιτορς που εργάζονται εδώ.

Δουλεύουν πολύ καλά επίσης, τα διαμερίσματα και σπίτια που έχουμε αρκετά στο νησί μας. Κάποια ξενοδοχεία δειλά- δειλά έχουν ανοίξει αλλά η σεζόν ξεκινά επίσημα στις 25 Μαρτίου που είναι το Πάσχα των Καθολικών και μέχρι τις 10 Απριλίου νομίζω, ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά και όλοι θα είμαστε στις θέσεις μας.

Αυτό που θα συμβεί είναι το εξής: θα υπάρχει μία αύξηση των αφίξεων σίγουρα.

Υπολογίζουμε αθροιστικά γύρω στο 5% μέχρι το τέλος της χρονιάς, αυτό όμως που μας χαροποιεί είναι ότι η Ρόδος είναι πολύ δυνατή σαν όνομα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και το μέλλον της είναι λαμπρό», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις αγορές μας, έκανε γνωστό, ότι η Αγγλία πάει πάρα πολύ καλά, οι Κάτω Χώρες, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, και αυτές επίσης πολύ καλά με διπλό ποσοστό αύξησης, η Γερμανία είναι σταθερή γιατί η οικονομική κρίση την έχει επηρεάσει αλλά εκτιμάται ότι θα έχει μικρότερη αύξηση σε ό,τι αφορά το 2023 καθώς το 2022 σε σχέση με το 2023 η αγορά σημείωσε μία μικρή μείωση.

Οπότε, φάνηκε από πέρυσι η αδυναμία και η δυσκολία της Γερμανίας αλλά φέτος, όπως είπε, θα ανακάμψει.

Όσον αφορά τη Γαλλία, θα είναι αυξητική η κίνηση, από την Ιταλία θα είναι επίσης αυξητική η τάση της. Βέβαια, ένα μικρό πρόβλημα θα υπάρχει από το Ισραήλ, καθώς οι τουρίστες λόγω πολέμου ίσως να μην ταξιδέψουν στους αριθμούς που θα μπορούσαν.

Εμείς βέβαια είμαστε το ασφαλέστερο σημείο της Ευρώπης και το κοντινότερο στο Ισραήλ και για τον λόγο αυτό, εκτιμά, ότι αν κάποιοι ταξιδέψουν, θα επιλέξουν το νησί μας.

Η βίζα «εξπρές» για τους Τούρκους
Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε και στην 7ήμερη βίζα για τους Τούρκους τουρίστες τονίζοντας, ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το θέμα και λέγοντας τα εξής:

«Εμείς έχουμε κάνει επαφές με την απέναντι πλευρά και γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα εξής δρομολόγια: από Μπόντρουμ θα υπάρχουν συνολικά δύο δρομολόγια πλοίων δύο φορές την εβδομάδα, δύο φορές τη μέρα θα υπάρχει δρομολόγιο από το Μαρμαρίς και ένα τη μέρα από το Φετιγιέ.

Πρόκειται για πολύ καλά νέα και νομίζω ότι η Τουρκία θα αναπληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς του Ισραήλ που ενδεχομένως θα χάσουμε. Οι Τούρκοι πελάτες είναι γείτονές μας, είναι άνθρωποι που ξοδεύουν και βοηθούν πολύ την αγορά του νησιού, όσον αφορά τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

Ευελπιστούμε, ότι θα πάει πολύ καλά. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Μάλιστα έκανε γνωστό, ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο λιμάνι για να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο έκδοσης της βίζας, και το πόσο οργανωμένοι είμαστε για να υποδεχτούμε αυτό τον κόσμο.

Με την ευκαιρία ανέφερε ότι γίνονται κάποιες ενέργειες για απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με την Τουρκία.

Ειδικότερα, θα συνδεθεί αεροπορικώς η Ρόδος με την Κωνσταντινούπολη με μία πτήση και με τη Σμύρνη επίσης με μία πτήση.

Oπότε, θα έχουμε δύο πτήσεις από την κεντρική Τουρκία, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο στο τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα.

«Θα είναι τύπου τσάρτερ, έχουμε κάνει κάποιες επαφές με ανθρώπους από την Τουρκία που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα.

Είναι μάλλον δύσκολο για φέτος γιατί ανακοινώθηκε πολύ αργά η 7ήμερη βίζα και τα αεροπλάνα δεν είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή αλλά του χρόνου σίγουρα θα έχουμε μία καλύτερη παρουσία. Θα πάμε και σε εκθέσεις στην Τουρκία, θα την κυνηγήσουμε την αγορά αυτή. Είναι 90.000.000 κόσμος αλλά εμείς θέλουμε λιγότερο από 100.000…

Μέχρι τώρα, είχαμε ημερήσιους τουρίστες αλλά ήταν φανερό, ότι στήριζαν πολύ την αγορά. Θεωρούμε, ότι είναι μία αγορά που είναι δίπλα μας και γιατί να μην αναπτυχθεί», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Ερωτηθείς για το αν θα επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα προς τη Ρόδο οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη το προσεχές διάστημα, απάντησε, λέγοντας τα εξής:

«Και 20% να υπάρχει μείωση της επιθυμίας των τουριστών να έρθουν στο νησί, στο 80% εμείς θα πάρουμε το μεγαλύτερο κομμάτι γιατί έχουμε καλό “brand name”.

Επομένως, αυτοί που θα ταξιδέψουν δεν θα πάνε στην Τουρκία... θα έρθουν στην Ελλάδα. Δεν θα πάνε στην Αίγυπτο... θα έρθουν στη Ρόδο.

Αυτός είναι ο στόχος, αυτός είναι ο σκοπός, γι΄αυτό διαφημίζουμε και προστατεύουμε το “brand name” του νησιού. Όπως έχουμε αποδείξει και με τις φωτιές, είμαστε ηγέτες της κατάστασης, δεν χάσαμε άνθρωπο, εκκενώσαμε 30.000 κόσμο, η ανταπόκριση των ξενοδοχείων ήταν άμεση και επαγγελματική και η διαφήμιση που έγινε παγκόσμια ήταν πολύ θετική»

«Ρόδος Pass»
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΞΡ ρωτήθηκε και για το «Ρόδος Ρass», τονίζοντας ότι οι ξενοδόχοι του νησιού θα εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα κάνουν χρήση, κατά τον καλύτερο τρόπο υλοποιώντας την επιθυμία του πρωθυπουργού που ανακοίνωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Αγγλία και στο BBC, με δικαιούχους αυτούς που διέκοψαν τις διακοπές τους λόγω της μεγάλης φωτιάς πέρυσι στο νησί.

«Όσοι εκκένωσαν τα ξενοδοχεία τους από τη Λίνδο και κάτω, μέχρι τη Νότια Ρόδο, έχουν το δικαίωμα να έρθουν ξανά στο νησί και αν κάνουν μία εβδομάδα διακοπές θα είναι δωρεάν και αν έρθουν για δύο θα πληρώσουν μόνο τη μία.

Υπάρχει το “Ρόδος Ρass” που έχει εφαρμόσει ηλεκτρονικά το υπουργείο.

Εμείς αναρτήσαμε τους ανθρώπους που εκκενώσαμε γιατί έχουμε ονόματα και διευθύνσεις και ημερομηνίες αφίξεων-αναχωρήσεων και αυτοί οι άνθρωποι, βάζοντας κάποια στοιχεία, θα έχουν ένα voucher και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την έκπτωση της μίας εβδομάδας.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την επιθυμία του πρωθυπουργού και να εκτελέσουμε την υπόσχεση που έδωσε παγκόσμια και σε όλη την Ευρώπη. Γι΄αυτό θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους πελάτες που έχασαν τις διακοπές τους.

Ούτως ή άλλως, εμείς οι ξενοδόχοι, αν κάποιος έχασε πέρυσι τις διακοπές του, θα τον φιλοξενούσαμε με καλύτερους όρους και καλύτερες τιμές και δωμάτια. Είμαστε επαγγελματίες και συνήθως αυτό κάνουμε» είπε για το θέμα.

Τα «κακώς κείμενα»
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα «κακώς κείμενα» τονίζοντας ότι έχει ήδη συζητήσει με τον δήμαρχο αρκετές φορές το θέμα ζητώντας την παρέμβασή του.

Όπως του δήλωσε, η πόλη τουλάχιστον πρέπει να είναι πολύ καθαρή, να λειτουργούν οι συγκοινωνίες, οι στάσεις να είναι καθαρές και να μπει μία «τάξη» ώστε να δείξουμε μία πόλη που είναι οργανωμένη και μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τουριστών.

«Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα είναι αρκετά, τα γνωρίζει και ο ίδιος τα γνωρίζουμε και εμείς και εσείς. Θεωρώ ότι είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να σκεφτεί μακροχρόνια. Δεν είναι μόνο η σεζόν, είναι και τα επόμενα χρόνια και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου
Ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου

Πρέπει να προγραμματιστούν θέσεις στάθμευσης εξυπηρέτησης των πελατών και όλα αυτά που εδώ και χρόνια συζητάμε αλλά έχουν λιμνάσει. Θέλουμε ανθρώπους με όραμα, να επενδύσουν για τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδύσεις στο νησί μας πρέπει να γίνονται με μακροχρόνια σκέψη και όχι με βραχυπρόθεσμα οφέλη, πολιτικά ή άλλα», τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου.

3.000 οι ελλείψεις σε προσωπικό
Τέλος, αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα της έλλειψης προσωπικού, κάνοντας μάλιστα γνωστό, ότι φέτος τα κενά ανέρχονται στον κλάδο σε περίπου 3.000 και το κενό θα καλυφθεί κατά ένα μέρος από την υπόλοιπη Ελλάδα με ανθρώπους που θα έρθουν να δουλέψουν για μία σεζόν.

«Το προσωπικό το προσέχουμε. Θεωρώ, ότι έχουν πολλά δίκια σε ό,τι αφορά στα όσα ζητούν από την κυβέρνηση. Είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους ώστε η ανεργία τους από 3 μήνες να γίνει 5 μήνες. Είμαστε υπέρ στο να έχουν 12 μεροκάματα για να μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους την περίοδο της ανεργίας τους.

Υπάρχει εργασιακή ειρήνη υπάρχει τοπική σύμβαση εργασίας, η οποία τηρείται πολύ καλά και μάλιστα λόγω έλλειψης προσωπικού οι αμοιβές είναι και μεγαλύτερες από τη σύμβαση.

Πιστεύω, ότι θα έχουμε μία ήρεμη σεζόν.

Θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι θα ζητήσουμε και νομίζω ότι συμφωνεί και το Γραφείο Εργασίας, πως δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να εργάζεται μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο και την επόμενη μέρα να αποφασίζει μόνος του να εγκαταλείψει τη θέση του κάτι που φέρει ζημιά και στον τουρισμό και στο ξενοδοχείο και στον πελάτη.

Θέση μας είναι 15 μέρες πριν, να ενημερώνει τον εργοδότη», είπε ο κ. Παπαβασιλείου ενώ αναφορικά με τους μετακλητούς εργαζόμενους έκανε γνωστό, ότι υπάρχει μία απόφαση, σύμφωνα με την οποία, μπορούν να έρθουν και να εργαστούν στο Νότιο Αιγαίο μέχρι 5.000 άτομα ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε νησί.

«Αυτό που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν ότι μόνο το 30% έκανε για τα ξενοδοχεία. Οι υπόλοιποι έφυγαν γιατί δεν μπορούσαν να παράσχουν υπηρεσίες και οι θέσεις που καλύπτουν αυτοί οι άνθρωποι είναι στη λάντζα, στους κήπους κ.λπ. και δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες, καθώς είναι ανειδίκευτοι εργάτες.

Σε μία κατηγορία τέτοιων εργαζομένων από τις Φιλιππίνες, κυρίως σε καμαριέρες, παρατηρήθηκε το εξής: μία Ελληνίδα καμαριέρα κάνει 16 δωμάτια και μία Φιλιππινέζα κάνει 8 μάξιμουμ, οπότε, όσες έρχονται από τις Φιλιππίνες χρησιμοποιούνται ως βοηθοί των Ελληνίδων και έτσι η απόδοσή τους αυξάνεται κάπως.

Η έλλειψη προσωπικού στο νησί μας είναι φανερή και όπως παρατηρείται πολλοί άνθρωποι έχουν αλλάξει επάγγελμα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παραμείνουν στα ξενοδοχεία, και τα νέα παιδιά να ασχοληθούν.

Η οικογενειακή μου επιχείρηση στο Blue Bay άνοιξε το 1977 και οι περισσότεροι εργαζόμενοι που ξεκίνησαν τότε, πήραν σύνταξη από εμάς.

Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται πλέον στη σημερινή εποχή. Όλοι δουλεύουν σε ένα ξενοδοχείο 2-3 χρόνια και μετά αλλάζουν επάγγελμα. Υπάρχει λοιπόν μία δυσκολία να κρατήσουμε τον κόσμο κοντά μας.

Γι’ αυτό, η δική μου προεδρία θα έχει στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών την εκπαίδευση των ανθρώπων, ώστε οι άνθρωποι να κάνουν καριέρες στα ξενοδοχεία και όχι ευκαιριακές δουλειές για λίγο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η απαίτηση της ΕΞΡ προς τα μέλη της, είναι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης και τα δωμάτια να είναι ανθρώπινα...

Ζητήθηκε μάλιστα από το υπουργείο, να δώσει μία κάλυψη 2% περισσότερο, ώστε στα ξενοδοχεία και στους χώρους που υπάρχουν διαθέσιμοι, να ανεγερθούν δωμάτια προσωπικού δίχωρα και όχι μονόχωρα, ώστε να μπορούν το καλοκαίρι να φέρουν και την οικογένειά τους, οπότε αυτό θα είναι δέλεαρ.

Αυτό, όπως τόνισε, είναι το κάτι παραπάνω το οποίο είναι εύκολο και είναι καλό να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου