Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το Τέλος Ανθεκτικότητας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το Τέλος  Ανθεκτικότητας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το Τέλος Ανθεκτικότητας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1286 ΦΟΡΕΣ

Γ. Χατζημάρκος: Ζητάμε το 75% για να γίνουν έργα σε υποδομές και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ποσοστό ύψους 75% θα διεκδικήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τα συνολικά έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από το Τέλος Ανθεκτικότητα που επιβάλλεται από τη φετινή χρονιά, στα τουριστικά καταλύματα, κάθε είδους, των νησιών μας μετά από την ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου κατά τη συνεδρίασή του στη Σύρο.

Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα κυμανθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 160.000.000 ευρώ έως 170.000.000 ευρώ, θα προέλθουν από το Τέλος που επέβαλε κλιμακωτά η κυβέρνηση σε αντικατάσταση του Φόρου Διανυκτέρευσης στον Τουρισμό, και αφορά όλα τα τουριστικά καταλύματα, ακόμα και αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όπως υπογραμμίστηκε, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα πρέπει να κατανεμηθεί στα νησιά μας, δηλαδή το τέλος που στην ουσία είναι… φόρος θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τον τόπο από τον οποίο προέρχεται, και στον οποίο υλοποιούνται ήδη δράσεις και έργα από την περιφέρεια, που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως, με δεδομένο ότι η τουριστική επισκεψιμότητα του 2024 αναμένεται να είναι ανώτερη του 2023 που ήταν ανώτερη του 2019 και δεδομένου ότι στις τελικές εισπράξεις θα προστεθεί το Τέλος Ανθεκτικότητας που θα επιβληθεί σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, η εφαρμογή του Τέλους Ανθεκτικότητας, στα καταλύματα παντός τύπου από την επικράτεια του Νοτίου Αιγαίου, θα αποδώσει στην ΑΑΔΕ ποσό τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι ο Φόρος Διαμονής που εφαρμοζόταν από το 2018 με μεσοσταθμικό τέλος για τα ξενοδοχειακά καταλύματα περίπου 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο και 0,5 ευρώ ανά ενοικιαζόμενο δωμάτιο, είχε αποδώσει πανελλαδικά στην ΑΑΔΕ για το 2022: 136,77 εκατ. ευρώ και για το 2019: 133,57 εκατ. ευρώ.

Με την αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής από το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, το οποίο έχει μεσοσταθμικά τριπλάσιο τουλάχιστον ύψος και επιπλέον εφαρμόζεται, πέραν των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και στις επαύλεις, τα έσοδα της ΑΑΔΕ το 2024 θα ξεπεράσουν το 2024 τα 400 εκατ. ευρώ.

Με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να καταλαμβάνει το 26% των ξενοδοχειακών δωματίων της χώρας και το 27% των ενοικιαζόμενων δωματίων, εκτιμάται, ότι από την επικράτειά της θα εισπραχθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Ο τουλάχιστον τριπλασιασμός και πιθανότατα τετραπλασιασμός των εσόδων της ΑΑΔΕ από το Τέλος επί των διανυκτερεύσεων ανά δωμάτιο στα καταλύματα σε σχέση με τα έσοδα του προηγούμενου Φόρου, σε συνδυασμό με τη φύση του εσόδου ως τέλους αντί φόρου, καθώς και ο σκοπός θέσπισής του που αφορά στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, συνεπάγονται την εύλογη διάθεση των πόρων αυτών στις περιοχές της χώρας σε ανταποδοτικό επίπεδο.

Θέση της περιφερειακής αρχής είναι ότι το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που επιβαρύνει τους επισκέπτες του Νοτίου Αιγαίου, εύλογα πρέπει να επιστρέφει στις κοινωνίες που υποδέχονται και εξυπηρετούν τους χιλιάδες επισκέπτες τους, τουλάχιστον σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Οι ανάγκες υποδομών και δομών στην κατακερματισμένη εδαφική περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολλαπλάσιες μίας ηπειρωτικής περιφέρειας αλλά και των άλλων νησιωτικών (λιμάνια, προστασία ακτογραμμής από τη διάβρωση, αντιπλημμυρικά έργα στα νησιά, κ.λπ).

προκύπτει από τα δεδομένα διάθεσης πόρων για την ανάπτυξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, στην περιφερειακή κατανομή των πόρων μέσω των ΠΕΠ (2014-2020) η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας, με πόρους κατά τον σχεδιασμό χαμηλότερους του 3% των συνολικών.

Ενώ την ίδια στιγμή, η τουριστική βιομηχανία της ΠΝΑΙ συνεισφέρει στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας τη μερίδα του λέοντος, καταλαμβάνοντας περισσότερο του ¼ των τουριστικών εσόδων.

Επίσης, ως προς το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στις τελευταίες θέσεις του σχεδιασμού διάθεσης πόρων από την Κεντρική Διοίκηση, ενώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει ουραγός στους πόρους που διατίθενται για την ανάπτυξή της και στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν εκτελείται από πλευράς υπουργείων κάποιο μεγάλο τομεακό έργο της κλίμακας αυτών που δρομολογούνται σε άλλες ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας (π.χ. Εγνατία Οδός, Ιόνια Οδος, ΒΟΑΚ, κ.λπ.), στερώντας από το Νότιο Αιγαίο και τη δυνατότητα γέννησης σημαντικών εξωτερικών οικονομιών που τα μεγάλα έργα παράγουν.

Τέλος, η μοναδική ιδιαιτερότητα τής πλέον πολυνησιακής περιφέρειας της Ευρώπης, με την εντονότερη εδαφική ασυνέχεια σε θαλάσσιο χώρο, η οποία συνεπάγεται πολλαπλάσιες ανάγκες σε διακριτές όμοιες υποδομές στα νησιά της, φαίνεται να μην συνεκτιμάται με τη δέουσα υπευθυνότητα στην κατανομή των αναπτυξιακών πόρων.

Σε αυτή τη διαχρονική έλλειψη τομεακών έργων κλίμακας που υλοποιούνται από φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης σε άλλες περιφέρειες της χώρας, πρέπει να αντιταχθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αναπλήρωσης και στήριξης της νησιωτικής περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε η νησιωτικότητα να μην καταστεί μόνιμη τροχοπέδη, την ίδια ώρα που η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παράγει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό δημοσίων εσόδων και διατηρεί έναν επίσης εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Όπως επίσης τονίστηκε, υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ισομερής κατανομή των διαθέσιμων πόρων και αυτό όχι μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά με κύριο παράγοντα τη δημιουργία χώρου ίσων ευκαιριών με ταυτόχρονη υποστήριξη της δυναμικής κάθε τόπου.

Η εισήγηση της περιφερειακής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα ήταν η εξής: «Εισηγούμαστε την καθιέρωση της απόδοσης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του 75% του αποδιδόμενου Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, του άρθρου 30 του Ν. 5073/2023 και εισπράττεται στην επικράτειά της, για την αξιοποίησή τους για σκοπούς βιώσιμης ανάπτυξης, που θα επιτρέψει τον ταχύτερο μετασχηματισμό της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε πρότυπο παγκόσμιο βιώσιμο προορισμό και θα ανταποδώσει στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες τα οφέλη από τη συγκέντρωση των εσόδων από τα Τέλη. 10 Το αποδιδόμενο Τέλος Ανθεκτικότητας στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (75% των εισπραττόμενων ετησίως από την επικράτειά της), θα εγγράφεται σε ειδικό λογαριασμό και με κωδικοποίηση ανά νησί, ενώ θα διατίθεται για βιώσιμα αναπτυξιακά έργα και δράσεις αντιστοίχως στον τόπο από τον οποίο εισπράχθηκε κατά απόλυτη ανταποδοτική κατανομή».

Το Σώμα την ψήφισε ομόφωνα με κάποιες μικρές τροποποιήσεις και αλλαγές που ζήτησαν οι παρατάξεις και με την επισήμανση να υπάρξει συστράτευση στη διεκδίκηση αυτή και των δήμων.

Οι τοποθετήσεις
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος που ήταν και ο εισηγητής, υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό θέμα, και ανέλυσε όλο το καθεστώς που ίσχυε και θα ισχύσει.

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι διαχρονικό και γι΄αυτό στα νησιά πρέπει να στηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντικατάστασης της χρηματοδοτικής διαφοράς που υπάρχει μέχρι σήμερα για την περιφέρειά μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να καλυφθεί το κενό.

«Η θέσπιση του Τέλους από την κυβέρνηση μπορεί να έρθει να καλύψει αυτό που ήταν διαχρονική ανάγκη των νησιών και να γίνει με τίμιο τρόπο. Ζητάμε 75% να αποδίδεται στην περιφέρεια δεσμευτικά και με όσα λέει ο νόμος. Να πηγαίνουν τα χρήματα σε υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Τα μισά από τα χρήματα στο Τέλος προέρχονται από τη Ρόδο. Πάνω από τα 100. Εγώ πιστεύω, ότι είναι πάνω από 160 εκατομμύρια. Είναι ανήθικο και πολιτικά και δημοσιονομικά να μην επενδύονται αυτά τα χρήματα, εκεί όπου εισπράττονται», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Νικηφόρος Παπανικόλας επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο», αφού είπε, ότι το θέμα είναι από τα σημαντικότερα που ήρθαν σε συνεδρίαση του Σώματος, υπογράμμισε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για Τέλος χωρίς το στοιχείο της ανταποδοτικότητας και το χαρακτήρισε μέτρο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, καθώς τα χρήματα πηγαίνουν στον εθνικό προϋπολογισμό και το Τέλος αυτό βάλλει ευθέως τον ανταγωνισμό τού τουριστικού μας προϊόντος.

«Τα νησιά μας εισφέρουν πολύ στο ΑΕΠ και πρέπει με κάποιο τρόπο τα χρήματα αυτά να επιστρέφονται. Πρέπει όμως, να υπάρχει ευρεία συναίνεση και η οποιαδήποτε διεκδίκηση να είναι προϊόν συναίνεσης και των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» Χρύσα Καραγιάννη ανέφερε, ότι σωστά η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί την ανταποδοτικότητα αυτού του Τέλους, που τουλάχιστον τριπλασιάζει τα έσοδα του κράτους. «Διεκδικούμε από έναν κεντρικό κουμπαρά, το ποσοστό των χρημάτων που αντιστοιχεί στις περιοχές μας, και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι σε αυτό.

Επίσης, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την ανάγκη για βιώσιμη μετάβαση του Τουρισμού αλλά σε επιμέρους παραμέτρους δε συμφωνούμε απόλυτα, όπως το Rhodes Co-Lab, γιατί επιλέξαμε συγκεκριμένους εταίρους που θα μπορούσαν να είναι άλλοι ή και άλλοι», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, η Μαρία Χατζηγιάννη εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της με τη διεκδίκηση της περιφέρειας, καθώς η κυβέρνηση μειώνει συνεχώς την κρατική επιχορήγηση σε δήμους και περιφέρειες γιατί επιλέγει να χρηματοδοτεί άλλες προτεραιότητες που είναι για τα συμφέροντα των λίγων και όχι για τις ανάγκες των πολλών.

Σύμφωνα με την ίδια, παράνομα η κυβέρνηση παρακρατεί μέρος των πόρων που πρέπει να δώσει στις περιφέρειες, όπως και στους δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελεστούν επείγοντα έργα.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»