Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Αντώνης Βενέτης: Ειδήσεις... από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 771 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αντώνης Ν. Βενέτης

Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ εξεδίδετο στη Σμύρνη και αναφέρεται στον Ελληνισμό της Αμερικής.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ εξεδίδετο στο Λονδίνο και αναφέρεται στο γλωσσολογικό ζήτημα. Συντάκτης του κειμένου πρέπει να είναι ο δημοσιογράφος Χρήστος Καίσαρης, από το χωριό Βαβούρι της Μουργκάνας, εγκατεστημένος στο Λονδίνο, απεβίωσε στην πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας το 1951.

Οι υπόλοιπες «ειδήσεις» έχουν αλιευθή από το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ του 1935, και είναι ποικίλης φύσεως, και αναφέρονται στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, στον θάνατο του Αλφρέδου Ντρέυφους, στον γάμο του Γ. Αθανασιάδη – Νόβα στην Ιταλία και στην ανεύρεση θησαυρού ενός Έλληνα στο Ικόνιο της Μ. Ασίας.

Οι ειδήσεις
ΑΜΑΛΘΕΙΑ, 20-2-1903 – ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. Εκ της Κωνσταντινουπόλεως παραλαμβάνομεν τα εξής: Η εν Ν. Υόρκη Ελληνική εφημερίς «Θερμοπύλαι» ανέθηκεν εις τους κατά όπους ανταποκριτάς της να στείλωσι καταλόγους των εγκατεστημένων εν Αμερική Ελλήνων. Εκ των καταλόγων δε τούτων συνάγεται ότι καθ’ όλας τας Η.Π.Α. ζώσι 46.000 περίπου Έλληνες. Εν τω Καναδά 900 και εν Μεξικώ 850. Εις τας Η.Π.Α. υπάρχουσιν οι επόμενοι Ελλην. Σύλλογοι:

-εν Σικάγω, πανελλήνιον, Αρκαδία, Τεγέα. Ερυθρός Σταυρός, Κολοκοτρώνης, Τανία, Μαντινεία.

-εν Ν. Υόρκη, Σύνδεσμος των εν Αμερική Ελλήνων Ζαχαροπλαστών, Σύλλογος Βρυσέων.

-εν Βιτσβούργη, Ελλάς, Κολοκοτρώνης, Ποσειδών, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.

-εν Βοστώνη, Αλληλοβοήθεια, Βασαράς, Συλλογος Ελληνίδων Κυριών, Δερένθη.

-εν Νιούακ, Πανελλήνιον – εν Μινεαπόλει, Λεωνίδας.

-εν Σαβάνα, Ελλην. Φιλική κοινότης.

-εν Ατλάντα, Σύλλογος Αλληλοβοηθείας ο Ευαγγελισμός.

-εν Λόουελ, Ζαράκος, Λαγκαδιανών οι Άγιοι Απόστολοι.

-εν Λουδοβίκω, Φειδίας, Αθηνά.

-εν Αγίω Φραγκίσκω, Αμοιβαία Ελληνική αλληλοβοηθητική αδελφότης.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ, 5/18 Φεβρουαρίου 1916. Προς τον Π.Σ.Κ. (μέσω της «Εσπερίας»). Εις την αρχαϊκήν σας απάντησιν προς τον G.F.A. και προς την «Εσπερίαν» προκειμένου διά των λεκτικών και φιλολογικών σας άρθρων, δικαιολογείσθε λέγοντες ότι πιστεύεται εις την αθανασίαν των προγόνων μας συγγραφέων και της Ελληνικής γλώσσης. Βεβαίως οι πρόγονοί μας είναι αθάνατοι εις την μνήμην των ανθρώπων, η δ’ Ελληνική γλώσσα είναι αθάνατος, αφού έζησεν έως τώρα και θα ζήση.

Η αληθής όμως αθανασία προϋποθέτει εξέλιξιν, κίνησιν προς τα εμπρός, ροήν, όπως ίσως θα έλεγε ο φίλος σας Πλάτων, και όχι στασιμότητα ισοδυναμούσαν με θάνατον. Αν έζη η ελληνική γλώσσα, όπως θέλετε να υπονοήσετε εσείς, τότε θα ήτο μούμια, αλλ’ αύτη, δόξα τω Θεώ, ζη με αίμα και σφρίγος και ζωήν, αληθινά αθάνατος εις το στόμα του ελληνικού λαού.
Χ.Κ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 12-7-1935 – Πρό τινων ημερών χοροστατούντος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας εγένετο εν Αλεξανδρεία η τελετή θεμελιώσεως του Σαμαριναίου νηπιορφανοτροφείου. Η δαπάνη του αγαθοεργού ιδρύματος οφείλεται εξ ελοκλήρου εις τας δωρεάς των κυριών «Σαμαρίνα» πενθεράς και νύμφης, αίτινες αμφότεραι προσέφερον το ποσόν των 22.000 αιγυπτιακών λιρών. [...]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 13-7-1935 – Ο Αλφρέδος Ντρέυφους απεβίωσε σήμερον το εσπέρας, άγων το 75ον έτος της ηλικίας του. Ο Αλφρέδος Ντρέυφους, γνωστός από την περίφημον «υπόθεσιν Ντρέυφους», ήτο Ισραηλίτης την καταγωγήν και το θρήσκευμα. Το 1894 υπηρετεί εις το γραφείον πληροφοριών του εν Παρισίοις γενικού επιτελείου ως λοχαγός του πυροβολικού, κατηγορήθη ότι ανεκοίνωσεν εις τον στρατιωτικόν ακόλουθον, της εν Παρισίοις Γερμανικής Πρεσβείας μυστικά έγγραφα.

[...] Τέλος διά των γενομένων ανακρίσεων απεδείχθη πασιφανώς ότι ο Ντρέυφους ήτο θύμα δικαστικής πλάνης και ότι πραγματικοί ένοχοι ήσαν ο αυτοκτονήσας συνταγματάρχης Ανρύ και ο δραπετεύσας εις Γερμανίας ταγματάρχης Εστερχάζυ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 16-7-1935 – Η συμπαθεστάτη κυρία Μαρία Αθανασιάδου Νόβα, το γένος Βούλγαρη της εν Ρώμη ομογενούς οικογενείας... κατά τους προ ημερών τελεσθέντας εν Ρώμη γάμους της μετά του πολιτευτού κ. Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα. Τους γάμους ηυλόγησεν ο μητροπολίτης Φθιώτιδος. Ως παράνυμφος παρέστη ο αρχηγός του προοδευτικού κόμματος κ. Γ. Καφαντάρης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 25-7-1935 – Τα φύλλα της Κωνσταντινουπόλεως γράφουν διά μακρών περί των θησαυρών του εξ Ικονίου Έλληνος Ιωάννου Αρτοπούλου, εις τον οποίον εδόθη άδεια να μεταβή εις την πατρίδα του και να αναζητήση τον θησαυρόν τον οποίον είχε κρύψει προ της αναχωρήσεώς του εις Ελλάδα κατά την ανταλλαγήν των πληθυσμών [...].

Επειδή ο Ιωάννης είχε τοποθετήσει αυτοπροσώπως τα χρήματα κάτω από το δάπεδο ενός τμήματος της οικίας ευθύς ως αφηρέθησαν αι σανίδες του δαπέδου ευρέθη ένα υάλινον δοχείον περιέχον 300 λίρας χρυσάς, 3 ½ αγγλικάς, 7 γερμανικά χρυσά νομίσματα, 37 χρυσά Γαλλικά ναπολεόνια, 11 φλουριά, 17 χρυσά πεντόλιρα [...] μερικά δακτυλίδια ρωσικής κατασκευής και ένα ποσό εις δραχμάς. [...]

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους