Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 835 ΦΟΡΕΣ

Του
Πάνου Δρακόπουλου
panosdrak@yahoo.gr

 

Η έκθεση του Γαβριήλ Παγώνη «Πώς είναι από μέσα» (Γαλλικό Κατάλυμα Π. Πόλης Ρόδου) μάς φέρνει ενώπιους ενωπίοις με καρέ της εξωτερικής κι εσωτερικής μας ζωής, απέναντι στα οποία οι κυρίαρχοι συρμοί της σύγχρονης εποχής ορθώνουν πάνω τους ένα πελώριο πλακάτ με μία κυρίως λέξη: «Απώθηση».

Τα έργα του Παγώνη βγάζουν γλώσσα απέναντι σ’ αυτήν τη στάση – κι επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν τη σκέψη και το βλέμμα μας εκεί όπου συντελείται μίαν άλλη σχέση με τον εαυτό μας, τον κόσμο και τον χρόνο.

Απ’ τη σατιρική του γραφή δεν απουσιάζει η καταγγελία της ευτυχιοκρατίας, της αδράνειας, της αλλοτρίωσης κι ένα σωρό ακόμη οικείων παρενεργειών, τις οποίες, διόλου σπάνια, ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει πως δεν του πηγαίνουν, αλλά επειδή είναι σε θέση να τον περικυκλώνουν συστηματικά, τον κάνουν εν τέλει του χεριού τους.

Όλες αυτές οι θεματικές, αξίζει να σημειώσουμε, πως αποδίδονται με μία εικαστική γλώσσα κι ένα στυλ κειμένου που από κοινού μπολιάζονται μ’ εκείνο το ανοιχτό είδος χιούμορ, το οποίο αλλού έχει βιτριολική χροιά (τόσο όσο χρειάζεται για να μας αφυπνίσει) κι αλλού γίνεται τρυφερό και ήπιο, γιατί το βαθύτερο αίτημα του δεν είναι η ρήξη για τη ρήξη, αλλά η ρήξη για τη συμφιλίωση και την επανεκκίνηση «από τα μέσα μας».

Σε ορισμένα έργα ίσως εντοπίσετε και μίαν άμεση ή έμμεση, συνειδητή ή ασυνείδητη συνομιλία του Γαβριήλ Παγώνη με οικείες καλλιτεχνικές «υπο-γραφές», όπως του Πινόκιο, του Κάφκα, του «Ιππότη με την Πανοπλία» ή του Άμλετ.

Αυτό θα εξαρτηθεί απ’ την οπτική σας – κάτι που ισχύει και για τη βαθύτερη αποτίμησή σας πάνω στο σύνολο της Έκθεσης – διότι ο Παγώνης δεν αναγνωρίζει στον ρόλο του εκείνον του καθ’ έδρας δημιουργού με τη μία και μοναδική «αντικειμενική αλήθεια».

Ανοίγει τα καρέ του – και μας προσκαλεί – για να τα δούμε τις κινήσεις και την ακινησία μας – και να αναμετρηθούμε μαζί τους.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο Κέντρο Πρόληψης της ΔΙΟΔΟΥ και σε όλους τους υποστηρικτικούς φορείς – για την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης.

[Φωτογραφία: Σπύρος Στογιάννης]
[Φωτογραφία: Σπύρος Στογιάννης]

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Είναι η Ευρώπη θνητή;

Ηλίας Καραβόλιας: Οι οιωνοί από τον «μεγάλο ληξίαρχο»

Γιάννης Σαμαρτζής: Η χώρα μας υστερεί στον τομέα των παραγωγικών επενδύσεων

Θεόδωρος Παπανδρέου: Τάξεις μαθημάτων, αντί των ηλικιακών τάξεων

Θανάσης Καραναστάσης: Ας μην προτρέχουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Απορία ψάλτου... βηξ

Σπύρος Κατσούρης: Η επιλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη από την ΠΝΑΙ κι εγώ

Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Μανέττας: Αφιέρωμα τιμής στον αξέχαστο Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό