Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 567 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Δημήτρης Προκοπίου

Ο θαλάσσιος τουρισμός χαρακτηρίζεται ως μια μορφή τουρισμού που χρησιμοποιεί ως μέσο το ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος για τη διαδρομή του ναυταθλητή- ιστιοπλόου, με πιο συχνά χαρακτηριστικά την θαλάσσια διαδρομή, τη θαλάσσια περιήγηση διαφόρων παράκτιων και νησιωτικών περιοχών, τη διαμονή σε αγκυροβόλια ή λιμάνια αναλογων σκαφών (διαφόρων τύπων και κατηγοριών) σε διάφορες περιοχές.

Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι έναν σημαντικός παράγοντας της τουριστικής δραστηριότητας. Οι χώρες οι οποίες περιβάλλονται από θάλασσα, συνήθως δίνουν προτεραιότητα λόγω των αποδεδειγμένων οικονομικών απολαβών. Επενδύουν σε λιμενικές υποδομές. Αξιοποιούν και αναβαθμίζουν τις παράκτιες ζώνες.

Τα κράτη επωφελούνται από τις συγκεκριμένες εισροές πιο συγκεκριμένα και οι παράκτιες ζώνες. Από την κρατική πολιτική δαπανούνται κεφάλαια στην δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών και στην αύξηση της απασχόλησης


Όμως, ένας τομέας στον οποίον δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Παραδείγματα κρατών που βασίζονται στον θαλάσσιο τουρισμό για την οικονομική τους ανάπτυξη είναι οι Μαλδίβες, η Ελλάδα, η Καραϊβική.

Παράκτιος τουρισμός
Ο παράκτιος τουρισμός είναι ο τουρισμός που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες, οι οποίες γίνονται στην περιοχή της θάλασσας που συνδέεται χωρικά με τη στεριά.

Ο παράκτιος τουρισμός διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Πρώτη κατηγορία είναι ο τουρισμός παραλίας και αφορά τις ασχολίες που λαμβάνουν χώρα στην ακτογραμμή, όπως το ψάρεμα .Στην ίδια κατηγορία υπάγεται και η ευεξία και η διασκέδαση των τουριστών η οποία επιτυγχάνεται από τις αναπτυξιακές υποδομές της εστίασης, δηλαδή τις οργανωμένες παραλίες.

Η δεύτερη κατηγορία είναι ο τουρισμός όρμου οπού αναφέρεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα ασκείται μέσα στην θάλασσα, λόγου χάρη κολύμβηση, σερφινγκ. Ο παράκτιος τουρισμός αποτελεί την πιο δημοφιλή κατηγορία θαλάσσιου τουρισμού.

Καταδυτικός τουρισμός
Ο καταδυτικός τουρισμός σχετίζεται με τις δραστηριότητες που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε αυτόν ενάγονται οι υποβρύχιες ξεναγήσεις και καταδύσεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα είδη καταδύσεων.


• Η ελεύθερη κατάδυση όπου πραγματοποιείται χωρίς εξοπλισμό.
• Η κατάδυση με αναπνευστήρα όπου δύτης εξοπλίζεται με αναπνευστήρα ενός σωλήνα και με μάσκα, έχοντας την δυνατότητα να κολυμπάει στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ εξερευνά τις ομορφιές του βυθού.


• Η αυτόνομη κατάδυση, με μπουκάλα οξυγόνου, περιγράφεται εκεί που ο αυτοδύτης έχει τη δυνατότητα να δεί ο ίδιος το θαλάσσιο περιβάλλον με περισσότερη λεπτομέρεια, καθώς είναι εξοπλισμένος με μπουκάλα οξυγόνου, μάσκα, φόρμα κατάδυσης και βατραχοπέδιλα.


• Κατάδυση με την παροχή οξυγόνου από την επιφάνεια. Ο συγκεκριμένος τρόπος κατάδυσης συμβαίνει κυρίως για επαγγελματικούς σκοπούς. Στον δύτη παρέχονται ειδικές συσκευές που του προσφέρουν οξυγόνο και θερμότητα στην στολή.

Θαλάσσιος τουρισμός φύσης
Ο θαλάσσιος οικοτουρισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες που αναζητούν άμεση επαφή με τη φύση. Δημοφιλείς προορισμοί για αυτή την κατηγορία θαλάσσιου τουρισμού αποτελούν απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν διαμορφωμένα καταλύματα που φιλοξενούν τους λάτρεις της φύσης. Συνήθεις δραστηριότητες είναι η απόλαυση και η μελέτη της θαλάσσιας άγριας πανίδας.

Αλιευτικός τουρισμός
Ο αλιευτικός τουρισμός επιλέγεται από πολλούς τουρίστες, διότι αποτελείται από οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες προσφέρουν γαλήνη και δημιουργία. Υπάρχουν τρεις μορφές αλιευτικού τουρισμού.
Η ενεργητική, όπου ο τουρίστας μέσω ιδιωτικού ή ναυλωμένου σκάφους εκτελεί ο ίδιος την ναυτιλιακή δραστηριότητα.


Η παθητική, όπου ο τουρίστας παραμένει παρατηρητής της αλιευτικής δραστηριότητας, η οποία εκτελείται σε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος.
Το ψάρεμα από την ακτή, είναι μία αρκετά δημοφιλής δραστηριότητα η οποία λαμβάνει χώρα σε πολλές παράκτιες περιοχές.


Μάλιστα, σε πολλά παραθαλάσσια μέρη το ψάρεμα έχει γίνει μορφή τουριστικού προϊόντος, παρέχοντας στους «ψαράδες» ενοικιαζόμενα δωμάτια, μορφή ξεναγού – οδηγού και προσωρινή άδεια αλιείας.

Θαλάσσιος Αθλητικός τουρισμός
Ο θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός περιλαμβάνει όλες τις αθλητικές δραστηριότητες που γίνονται στη θάλασσα, οι οποίες διεξάγονται για επαγγελματικό λόγο και μη. Αναλυτικά είναι:Ιστιοπλοΐα, Θαλάσσιο σκι, Ιστιοσανίδα, Κανό – καγιάκ, Θαλάσσιο έλκηθρο, Κολύμβηση, Θαλάσσιο τζετ σκι και Θαλάσσιο αλεξίπτωτο


Οι τουρίστες έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στα παραπάνω ως «αθλητές» ή ως θεατές σε διάφορες αθλητικές οργανώσεις.

Τουρισμός σκαφών αναψυχής
Ο τουρισμός με σκάφη αναψυχής αποτελεί μία πολύ δημοφιλή μορφή του θαλάσσιου τουρισμού.Μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα στον τουρίστα να ψυχαγωγηθεί με τα αγαπημένα του άτομα σε έναν ιδιωτικό χώρο, απολαμβάνοντας την θάλασσα και τα μαγευτικά τοπία. Παράλληλα, μέσα στο σκάφος παρέχονται πολλές υπηρεσίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ευχαρίστηση των φιλοξενούμενων.

Το yachting χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
1. Στη ναύλωση σκάφους με πλήρωμα.
2. Στη ναύλωση σκάφους χωρίς πλήρωμα.

Κρουαζιέρα
Η κρουαζιέρα προσφέρει στους επιβάτες υπηρεσίες ξενοδοχειακού τύπου και επίσκεψη σε σειρά προορισμών νησιωτικών και μη, ενώ παράλληλα γίνονται συχνές στάσεις σε λιμάνια τουριστικών νησιών ή πόλεων.

Αποτελεί, λοιπόν, μια ιδιαίτερη μορφή θαλάσσιου τουρισμού, καθώς ο ταξιδιώτης έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί διάφορα μέρη με διαμονή ένα πλωτό ξενοδοχείο..


Το χρονικό όριο της κρουαζιέρας δεν είναι καθορισμένο, αλλά εξαρτάται από τα δρομολόγια.
Ανάλογα με το ταξίδι, υπάρχουν οι μονοήμερες και οι πολυήμερες κρουαζιέρες.

Διαβάστε ακόμη

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)

Χρήστος Γιαννούτσος: Μάτι... ένα έγκλημα δίχως τιμωρία

Αργύρης Αργυριάδης: Είναι η Ευρώπη θνητή;

Ηλίας Καραβόλιας: Οι οιωνοί από τον «μεγάλο ληξίαρχο»

Γιάννης Σαμαρτζής: Η χώρα μας υστερεί στον τομέα των παραγωγικών επενδύσεων

Θεόδωρος Παπανδρέου: Τάξεις μαθημάτων, αντί των ηλικιακών τάξεων

Θανάσης Καραναστάσης: Ας μην προτρέχουμε