Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1076 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Πάνος Δρακόπουλος

panosdrak@yahoo.gr

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων που σχετίζονται με την εξαπίνης δίωξη δύο εκπαιδευτικών της τοπικής μας κοινωνίας – και των όσων επακολούθησαν στη δημόσια σφαίρα, αναρωτιέται εύλογα κανείς:

Τι αφήνει πίσω της η δυναμική παρουσία πλήθους εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων, μαθητών κι εν γένει πολιτών στο κέντρο της Ρόδου την Πέμπτη, 18/4;

Σε πρακτικό επίπεδο: την προσωρινή άφεση δίχως όρους δύο εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα εξ αιτίας της καταγγελίας ενός γονέα να τους αποδώσει την κατηγορία «συνέργειας στην αρπαγή των τέκνων του» από τον άλλο γονέα. Η κατηγορία είναι σε επίπεδο κακουργήματος – και οι δύο εκπαιδευτικοί θα ελεγχθούν σε επόμενη φάση απ’ την Δικαιοσύνη για τις πράξεις τους, όσο παράλογη κι αν ηχεί αυτή η κατηγορία.

Σε νομικό επίπεδο: γίνεται εμφανές πόσο ευάλωτες είναι περιοχές της σχολικής ζωής σε σκιερές γωνίες της νομοθεσίας. Και μιας νοοτροπίας ισχύος και επιθετικότητας απ’ την μεριά πολιτών που δε βλέπουν μπροστά τους τον άνθρωπο που φροντίζει τα παιδιά τους, αλλά διαστέλλουν το πεδίο της οικογενειακής σύγκρουσης στο σχολείο φοίτησης των παιδιών τους.

Σε ψυχολογικό-συναισθηματικό επίπεδο: απέναντι σε συνθήκες τέτοιας έντασης και παραλογισμού όχι μόνο συνάδελφοι των 2 εκπαιδευτικών, αλλά μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, σύλλογοι, φορείς, οικογένειες, αντέταξε την αλληλεγγύη. Την ανιδιοτελή υποστήριξη στον άνθρωπο που διώκεται αφημένος δίχως τα απαραίτητα θεσμικά υποστηρίγματα.

Σε θεσμικό επίπεδο: επείγει η θεσμοθέτηση νομικών υπηρεσιών στις Α’βάθμιες και Β’βάθμιες Διευθύνσεις της χώρας. Ο όρος «Συνήγορος του Εκπαιδευτικού» και δόκιμος και λειτουργικός είναι – σε σχέση με την νομική υποστήριξη που χρειάζεται, για να αποφεύγουμε εκτροχιασμούς αυτής της μορφής κι έκτασης. (Ας αναρωτηθούμε τι ξόδεμα πόρων συντελέστηκε συνολικά αυτές τις μέρες καθώς και τις επόμενες, για να εξεταστεί μία τέτοια υπόθεση).

Διότι, όπως σωστά υποστήριξε ο κατηγορούμενος Διευθυντής: «στη θέση μου ή στη θέση της νηπιαγωγού – θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας».

Φωτογραφίες: Αναστασία Γραμματικοπούλου

 

Διαβάστε ακόμη

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)

Χρήστος Γιαννούτσος: Μάτι... ένα έγκλημα δίχως τιμωρία

Αργύρης Αργυριάδης: Είναι η Ευρώπη θνητή;

Ηλίας Καραβόλιας: Οι οιωνοί από τον «μεγάλο ληξίαρχο»

Γιάννης Σαμαρτζής: Η χώρα μας υστερεί στον τομέα των παραγωγικών επενδύσεων

Θεόδωρος Παπανδρέου: Τάξεις μαθημάτων, αντί των ηλικιακών τάξεων

Θανάσης Καραναστάσης: Ας μην προτρέχουμε