Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2056 ΦΟΡΕΣ

Η παράδοσή τους θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη και θα περαστεί στην εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης

Έργα αντιπλημμυρικού – αντιδιαβρωτικού χαρακτήρα ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ χρηματοδότησε η τράπεζα Eurobank στη Ρόδο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών που κάηκαν πέρυσι στη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου.

Τα έργα που ξεκίνησαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, εκτελέστηκαν τάχιστα και αφορούσαν μία έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων στην περιοχή ανάμεσα στην κοινότητα του Ασκληπειού και του Αγίου Ζαχαρία στο Κιοτάρι, ώστε να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων τον χειμώνα.

Ο Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής  διευθύνων σύμβουλος της Eurobank
Ο Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank
Ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Δ.Σ.  της Eurobank
Ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank

Σε εκείνο το σημείο, κατασκευάστηκαν κορμοφράγματα και τοποθετήθηκαν κορμοδέματα, όπως ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να ενισχυθούν οι κοίτες των χειμάρρων και των ρεμάτων, καθώς η απουσία βλάστησης μετά από τη φωτιά είχε δημιουργήσει συνθήκες που μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια καταστροφικά φαινόμενα. Για τα έργα χρησιμοποιήθηκαν οι καμένοι κορμοί και τα κλαδιά των πεύκων, ώστε να αντιμετωπίσουν τη διάβρωση του εδάφους και να συγκρατήσουν τους σπόρους για τη σταδιακή φυσική αναγέννηση του περιοχής.

Πέραν όμως της χρηματοδότησης των έργων, η Τράπεζα χρηματοδότησε και μέρος του κόστους εκπόνησης μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο του νησιού, η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Τα έργα του Αγίου Ζαχαρία που χρηματοδότησε η Eurobank
Τα έργα του Αγίου Ζαχαρία που χρηματοδότησε η Eurobank

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας όρισε την Eurobank ανάδοχο για τη συγκεκριμένη ζώνη παρέμβασης αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών έργων στο νησί μας, τα οποία θα παραδοθούν από τη Διοίκηση της Τράπεζας την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη. Εκ μέρους της Τράπεζας θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Γιώργος Π. Ζανιάς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Κώστας Βασιλείου, ενώ κλήθηκαν να παρευρεθούν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην περιοχή των έργων θα πραγματοποιηθεί σύντομη ξενάγηση από την κα Βιβή Λεμπίδα, δασολόγο-περιβαλλοντολόγο και συντονίστρια των παρεμβάσεων εκ μέρους της Eurobank.

Τα έργα του Αγίου Ζαχαρία που χρηματοδότησε η Eurobank
Τα έργα του Αγίου Ζαχαρία που χρηματοδότησε η Eurobank

Όπως είναι γνωστό, από τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου κάηκαν στο νησί περίπου 150.000.000 τ.μ. δασικής έκτασης, προκαλώντας τεράστια ζημιά σε πολλά επίπεδα πάνω στο νησί, γεγονός που είχε αντίκτυπο και στην οικονομία τόσο της περιοχής όσο και του νησιού ευρύτερα.

Υπογραμμίζεται ότι, η ολοκλήρωση και παράδοση των έργων, έρχεται σε συνέχεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας στη Ρόδο για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2023 η Τράπεζα.

Από τα τέλη Ιουλίου είχε ήδη κάνει γνωστό, ότι προχωρά σε οικονομικά μέτρα στήριξης των πελατών της που υπέστησαν ζημιά από τη φωτιά, σε στήριξη ενεργειών επικοινωνίας για τη δυναμική επανεκκίνηση του Τουρισμού στο νησί και φυσικά σε μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Τα έργα του Αγίου Ζαχαρία που χρηματοδότησε η Eurobank
Τα έργα του Αγίου Ζαχαρία που χρηματοδότησε η Eurobank

Διαβάστε ακόμη

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Ζευγάρι νεαρών ρομά έκαναν ανήθικες προτάσεις σε ανήλικη, αντέδρασε και την δάγκωσαν

Επανέρχεται το «Πρέβελης» στα νησιά μας