Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 553 ΦΟΡΕΣ

Από το Γενικό Λύκειο Κρεμαστής «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - European Parliament Ambassador School»

Οι Ευρωπαϊκές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου 2024. Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται κάθε 5 χρόνια από το 1981 για τη χώρα μας και αποτελούν τη μεγαλύτερη διακρατική δημοκρατική άσκηση παγκοσμίως, το μόνο παράδειγμα πολιτών από 27 διαφορετικές χώρες που εκλέγουν τους εκπροσώπους τους για ένα κοινό κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις Ευρωεκλογές του 2019, η συμμετοχή στην Ελλάδα ανήλθε στο 58,69 % ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 50,66%. Τα ποσοστά ήταν χαμηλά.
Το ερώτημα που τίθεται ενόψει των νέων ευρωεκλογών είναι: Γιατί να προσέλθουμε περισσότεροι στις κάλπες;

Η απάντησή μας είναι ότι οι Ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντικές:
Γιατί οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν άμεσο και πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή μας (ισορροπία μεταξύ των φύλων, κλίμα, ενιαία αγορά κ.λπ.). Η ψήφος μας θα καθορίσει ποιοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μας εκπροσωπήσουν κατά την προετοιμασία νέων νόμων. Όσοι δεν ψηφίζουν, ουσιαστικά θα ζουν με τις αποφάσεις κάποιου άλλου — και, ναι, στη δημοκρατία κάποιου άλλου.

Γιατί η δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Η οικοδόμηση της υπήρξε συλλογικό επίτευγμα και η διατήρησή της παραμένει συλλογική μας ευθύνη. Όσο περισσότεροι ψηφίζουμε, τόσο ισχυρότερη γίνεται η δημοκρατία μας. Εάν δεν συμμετάσχουμε, η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία αποδυναμώνεται και οι αξίες της χάνουν το νόημά τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δουλεύει συνεχώς για τη βελτίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και διασφαλίζει τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ, όπως η ειρήνη, η ελευθερία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων ή η ισότητα των φύλων.

Γιατί οι παγκόσμιες προκλήσεις που μας περιβάλλουν (καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία, οικονομία και θέσεις εργασίας, ασφάλεια και ειρήνη κ.λπ.) αυξάνονται και καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία μόνη της. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ψήφο μας για να καθορίσουμε εμείς την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ σε αυτές τις προκλήσεις.

Γιατί κάθε ψήφος μετράει. Σε πρόσφατες εκλογές, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit, η διαφορά μεταξύ των επιλογών ήταν μόλις 2-4 ποσοστιαίες μονάδες. Στην περίπτωση του Brexit: αρκετά λιγότεροι νέοι ψήφισαν σε αυτό το δημοψήφισμα σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, κι έτσι κέρδισε η επιλογή της αποχώρησης από την ΕΕ προς μεγάλη απογοήτευση των νέων — έτσι, κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Γιατί δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική, αν ενδιαφερόμαστε για το μέλλον των αγαπημένων μας προσώπων, το δικό μας και του πλανήτη μας.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, πρόσφατα δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα στις κάλπες είναι υψηλό, αλλά και ότι το υφιστάμενο γεωπολιτικό πλαίσιο καθιστά την ψηφοφορία ακόμα σημαντικότερη.

Καλώ τους πολίτες μας να ψηφίσουν στις επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης. Το Κοινοβούλιο ήταν και θα συνεχίσει να είναι η φωνή και ο υπερασπιστής των πολιτών στην ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)