Το έθιμο «Λαζαράκια» από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Το έθιμο «Λαζαράκια» από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Το έθιμο «Λαζαράκια» από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 933 ΦΟΡΕΣ

Μια όμορφη και με «χρώμα παράδοσης» δράση πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημερες στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου με την πολύτιμη βοήθεια του Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Παναγία Καθολική», που τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την εκκλησία και τα σχολεία του Αφάντου αναβιώνει το έθιμο του Λαζάρου.

Πιο συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το σχολείο, αναφέρει:
«Μέλη του συλλόγου έφτασαν στο σχολείο μας και γέμισαν πασχαλινές ευωδιές τους διαδρόμους γνωρίζοντάς μας τα «Λαζαράκια».

Σε διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου οι γυναίκες του συλλόγου έπλασαν και στόλισαν «Λαζαράκια», δηλαδή ομοιώματα του αναστημένου, αλλά σπαργανωμένου Λάζαρου με νηστίσιμο, μοσχοβολιστό ζυμάρι, δίνοντας σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν το έθιμο.Τα παιδιά επισκέφτηκαν σε μικρές ομάδες το «εργαστήρι» και έπλασαν τα δικά τους ομοιώματα του Λαζάρου, ενώ παράλληλα οι γυναίκες του συλλόγου εξηγούσαν το συμβολισμό του εθίμου. Τα ταψιά γέμιζαν το ένα μετά το άλλο και οι μικροί/ές μας μαθητές και μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία του πλασίματος, με τα μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα) και με τη διήγηση για τον Αναστημένο Λάζαρο κατακλύζοντας με ερωτήσεις τις επισκέπτριες.

Τα «Λαζαράκια» συγκεντρώθηκαν και τελικά ψήθηκαν Η διαδικασία ήταν ευχάριστη, δημιουργική και έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών μας. Η ικανοποίηση ήταν τεράστια όταν κάθε παιδί κράτησε στα χέρια του, μύρισε και γεύτηκε το δικό του «Λαζαράκι».

Το συγκεκριμένο έθιμο είθισται να λαμβάνει χώρα το Σάββατο του Λαζάρου συμβολίζοντας την Ανάσταση του Λαζάρου. Μέρος του εθίμου είναι και η συγκέντρωση παιδιών σε ομάδες για να γυρίσουν τις γειτονιές και να επισκεφτούν τα σπίτια του χωριού ή της πόλης τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, τα λεγόμενα «λαζαρικά» μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Συνήθως, τα παιδιά κρατούν στα χέρια εικονική παράσταση του Λαζάρου και λέγονται και αυτά τα ίδια «Λάζαροι». Ντύνονται στα λευκά και φορούν λουλούδια στο κεφάλι και στο λαιμό. Κάποια κρατάνε κλαδιά βάγιας, ένα την εικόνα του Λαζάρου και άλλα καλαθάκια για τα κεράσματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σύλλογο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Παναγία Καθολική» και συγκεκριμένα τις κυρίες: Χρούση Μαρία (Πρόεδρος), Δέσποινα Χριστοφή, Ελένη Χρούση, Παρασκευή Συμιακού, και στον κ. Κυριαζάκο Μανώλη, άοκνο εργάτη του ροδίτικου πολιτισμού, από τα Απόλλωνα της Ρόδου, που μας δίδαξαν ότι «Λάζαρο, αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».

Ευχαριστούμε επίσης τις επιστάτριες του σχολείου: Κατσουράκη Άννα, Στουππή Μαρία, Αφροδίτη, Σέβα για την ακούραστη βοήθειά τους!
Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα!»

Διαβάστε ακόμη

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου