Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στις… σκάλες

Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στις… σκάλες

Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στις… σκάλες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 356 ΦΟΡΕΣ

Αν αντί για το ασανσέρ προτιμάτε τις σκάλες, τότε έχετε βάλει πλώρη για μια μακριά υγιή ζωή! Αυτό έδειξε μια νέα μετα-ανάλυση μελετών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Προληπτικής Καρδιολογίας 2024 (ESC Preventive Cardiology 2024) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (European Society of Cardiology – ESC) το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 25 ως τις 27 Απριλίου.

Επιτεύξιμος στόχος
«Αν μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ασανσέρ και σκάλας, προτιμήστε τη σκάλα καθώς έτσι θα βοηθήσετε την καρδιά σας» σημείωσε η κύρια συγγραφέας της μετα-ανάλυσης δρ Σόφι Πάντοκ από το πανεπιστήμιο της ανατολικής Αγγλίας (University of East Anglia) και εξήγησε ότι «ακόμη και οι σύντομες ‘εκρήξεις’ σωματικής άσκησης έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στο πλαίσιο αυτό το ανέβασμα ή το κατέβασμα της σκάλας είναι ένας επιτεύξιμος στόχος για ενσωμάτωση στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου».

Πάνω από 1 στους 4 δεν ασκείται επαρκώς
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω δραστηριοτήτων όπως η άσκηση. Ωστόσο σήμερα περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενηλίκους σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αγγίζουν τα επαρκή επίπεδα σωματικής άσκησης.

Το ανεβοκατέβασμα της σκάλας αποτελεί έναν πρακτικό και εύκολα προσβάσιμο τρόπο φυσικής άσκησης που συχνά παραβλέπεται. Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε αν το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, ως είδος φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

Το «προφίλ» της μετα-ανάλυσης
Οι συγγραφείς της μελέτης συνέλεξαν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για το θέμα τα οποία περιλαμβάνονταν σε εννέα μελέτες με συνολικά 480.479 συμμετέχοντες. Στις μελέτες συμμετείχαν τόσο υγιείς εθελοντές όσο και εθελοντές με προηγούμενο ιστορικό καρδιακού επεισοδίου ή περιφερικής αρτηριοπάθειας (ή περιφερικής αρτηριακής νόσου). Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 35 ως 84 ετών και το 53% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Σημαντική μείωση του κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας
Όπως προέκυψε από την ανάλυση, το ανεβοκατέβασμα σκαλιών συνδεόταν με μειωμένο κατά 24% κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο και με μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα κατά 39%. Συνδεόταν επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό καθώς και με μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

Όσο πιο πολλά τα σκαλιά, τόσο πιο πολλά τα οφέλη για την υγεία
Σύμφωνα με τη δρα Πάντοκ «Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τον πληθυσμό να υιοθετήσει το ανεβοκατέβασμα της σκάλας στην καθημερινότητά του. Η μελέτη μας έδειξε ότι όσο περισσότερα σκαλιά ανεβοκατεβαίνει κάποιος τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία του – ωστόσο αυτό το εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε στη δουλειά, είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο άλλο μέρος πηγαίνετε από τη σκάλα». Αφήστε το ασανσέρ… στην υγειά σας!

Πηγή: «Το Βήμα»

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις