Κυριάκος Μ. Χονδρός: Για τα νεκρά και αθώα παιδιά της Παλαιστίνης;

Κυριάκος Μ. Χονδρός: Για τα νεκρά και αθώα παιδιά της Παλαιστίνης;

Κυριάκος Μ. Χονδρός: Για τα νεκρά και αθώα παιδιά της Παλαιστίνης;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 273 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o
Κυριάκος Μιχ. Χονδρός
chondros.kyr@gmail.com 

 

Ο φιλοτελισμός αποτελεί μια πολιτιστική αξία. Προσφέρει γνώσεις. Μαθαίνει πολλά πράγματα ο φιλοτελιστής. Από παιδί του Δημοτικού Σχολείου, έκανα συλλογή γραμματοσήμων Ελληνικών και Κυπριακών. Σπουδαίοι ζωγράφοι, χαράκτες, φωτογράφοι φιλοτέχνησαν γραμματόσημα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και δυσεύρετα.

Ήταν μια παράξενη εποχή.

Από τα μικρά αυτά χαρτάκια, μαθαίναμε γεγονότα εκτός του μικρόκοσμου. Αν μάλιστα ήταν γραμματόσημα του εξωτερικού, οι γνώσεις μας πλούτιζαν αλλά και γεννούσαν ερωτήματα.

Ήταν μια αλλιώτικη εποχή.

Πριν δυο – τρία χρόνια τα Δωδεκάνησα είχαν απελευθερωθεί. Τότε μάθαμε πως δεκάδες Έλληνες φιλοξενήθηκαν σε στρατόπεδα της Γάζας, στην Παλαιστίνη. Πού είναι αυτή η χώρα; Πόσοι την κατοικούν; Ποιους έχει γείτονες και τόσα άλλα.

Κύλησαν τα χρόνια και περίμενα η ελληνική πολιτεία να εκδώσει ένα γραμματόσημο για την Παλαιστίνη, ως αναγνώριση της συνεισφοράς της στους Έλληνες που φιλοξένησε τότε. Μάταια.

Κύλησαν και άλλα τόσα χρόνια. Από εξωσχολικά βιβλία μάθαμε πως οι Γερμανοί εξόντωσαν δεκάδες ελληνικά χωριά και οι Ναζί θανάτωσαν με τον πιο φρικτό τρόπο χιλιάδες Εβραίους.

Κανένα ελληνικό γραμματόσημο δεν απέδωσε εικαστικά τα σοβαρά αυτά ιστορικά γεγονότα. Τη φρίκη, το άδικο, τον παράλογο πόλεμο.

Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τη Μικρά Ασία, τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων.

Την εξόντωση των Εβραίων, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη Ρόδο και επέστρεψαν πέντε – έξι.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί έρχεται στον νου μας η Παλαιστίνη. Και μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, βλέπουμε καθημερινά το αιματοκύλισμα. Το αίμα των αθώων παιδιών. Των νεκρών παιδιών.

Την ισοπέδωση σπιτιών. Το γκρέμισμα νοσοκομείων και σχολείων. Τα νεκρά κορμιά ανδρών και γυναικών σε πρόχειρα σάβανα και πρόχειρους τάφους. Χιλιάδες τάφους.

Απόγνωση. Λιμοκτονία. Αποτρόπαια σφαγή. Μακελειό. Προσφυγιά στο πουθενά...

Ένα γραμματόσημο, με το αίμα των αθώων παιδιών, θα μπορούσε να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει σε όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο, μήπως και συγκινηθεί και σταματήσει ο πόλεμος, να αποδοθεί ειρήνη και δικαιοσύνη.

Ένα τόσο δα μικρό χαρτάκι με χρώμα κόκκινο και φόντο μαύρο ή γκρίζο όπως είναι τώρα η Γάζα και όπως θα γίνει όλη η Παλαιστίνη!

Προ ολίγων ημερών πήγα στο Ταχυδρομείο για να ταχυδρομήσω μια επιστολή.

Με την ευκαιρία ρώτησα τον εργαζόμενο, αν έχει εκδοθεί γραμματόσημο με θέμα τη Παλαιστίνη για να συμπληρώσω τη συλλογή μου.

Ο υπάλληλος με κοίταξε με μάτια και στόμα ανοιχτά, γιατί άκουγε μια «άσχετη» ερώτηση. Γραμματόσημο για την Παλαιστίνη; Ούτε ως σκέψη.

Ζήτησα συγνώμη για την αφελή και αδιανόητη ερώτηση και καθώς ετοιμαζόμουν να φύγω, η ματιά μου έπεσε στο νέο έντυπο της διεύθυνσης φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την ώρα που ο Παλαιστινιακός λαός μετρά 30.000 νεκρούς, την ώρα που λιμοκτονεί. την ώρα που γίνεται σφαγή, έθεσαν στην κυκλοφορία σειρά γραμματοσήμων που παρουσιάζουν τις συναγωγές της Ελλάδας.

Μια αναμνηστική σειρά με τις συναγωγές της Λάρισας, των Τρικάλων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Ρόδου. Το φιλοτελικό αυτό προϊόν άρχισε να κυκλοφορεί από τις 18 του Απριλίου.

Πρόκειται για εντυπωσιακά έργα, διαστάσεων 40Χ40,5 mm.

Το δίπτυχο διαφημιστικό φυλλάδιο κοσμείται στο εξώφυλλο με ένα ξύλινο τικ, δηλαδή θήκη για τον κύλινδρο του Νόμου των Εβραίων του 18ου αιώνα.

Και κάτι ακόμα. Τον έλεγχο (!) είχε ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα. Λαμπρά.

Επειδή το προσωπικό του Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ, επέλεξε το θέμα αυτό, και επειδή διακρίνεται από αισθήματα δικαιοσύνης, ειρήνης και αγάπης προς όλους τους λαούς, η επόμενη έκδοση γραμματοσήμων θα είναι αφιερωμένη στα νεκρά παιδιά της κατεστραμμένης Παλαιστίνης.

Αναμένουμε…

Η νέα συλλογή γραμματοσήμων με θέμα της Συναγωγές της Ελλάδας
Η νέα συλλογή γραμματοσήμων με θέμα της Συναγωγές της Ελλάδας

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Γάκης: Η πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού αποδεικνύει την αδούλωτη ψυχή του

Μαρία Καρίκη: Χάνοντας το κουράγιο σου...

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων