Μανώλης Κολεζάκης: Οι εκλογές της 11ης Μαΐου 1958-Το ιστορικό πλαίσιο

Μανώλης Κολεζάκης: Οι εκλογές της 11ης Μαΐου 1958-Το ιστορικό πλαίσιο

Μανώλης Κολεζάκης: Οι εκλογές της 11ης Μαΐου 1958-Το ιστορικό πλαίσιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 195 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Μανώλης Κολεζάκης
emmanuelnkolezakis@gmail.com

 

Την πρώτη Μαρτίου του 1958 μία είδηση έσκαγε σαν βόμβα: 15 βουλευτές της ΕΡΕ υπό την ηγεσία των Π. Παπαληγούρα και Γ. Ράλλη κατέθεσαν δήλωση στο προεδρείο της Βουλής ότι αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση Καραμανλή, με το αιτιολογικό ότι διαφωνούν με τον εκλογικό νόμο.

Οι διαφωνούντες ήταν οι Α. Αποστολίδης, Π. Παπαληγούρας, Γ. Ράλλης, Ν. Μήτρας, Αθ. Γκελεστάθης, Α. Δερδεμέζης, Α. Σπέντζος, Δ. Καρρέρ, Απ. Καρασπήλιος, Π. Λιαρούτσος, Θ. Πάλλης, Ι. Νικολίτσας, Γ. Παπαδόπετρος, Φ. Πιτούλης, Δ. Πετροπουλάκος.

Ο λαός έμεινε έκπληκτος από εκείνη τη διάσπαση. Ο Καραμανλής όμως δεν δείλιασε.

Παρά τη διάσπαση διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (ο αριθμός των βουλευτών ήταν 280) με 149 έδρες, οι οποίες μάλιστα έγιναν 152 γιατί 3 από τους 15 υπαναχώρησαν.

Αποφάσισε όμως την εκκαθάριση της κατάστασης. Ανέβηκε στ’ ανάκτορα και ζήτησε διάλυση της Βουλής και εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Προς στιγμήν ο βασιλιάς σκέφτηκε να ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Ροδόπουλο αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως, την ανέθεσε στον Κ. Γεωργακόπουλο, η οποία απόφαση ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 13 Μαρτίου 1958.

Μετά από πολυήμερες συζητήσεις και διαξιφισμούς μεταξύ Καραμανλή-Κανελόπουλου, θεσπίστηκε η ενισχυμένη αναλογική και οι εκλογές προσδιορίστηκαν για τις 11 Μαΐου 1958.

Ροδιακός Τύπος Παρασκευή 9/5/1958
Ροδιακός Τύπος Παρασκευή 9/5/1958

Με ζεστή καλοκαιριάτικη ατμόσφαιρα έγιναν οι εκλογές και το αποτέλεσμα ήταν σοβαρή νίκη της ΕΡΕ. Ο Κ. Καραμανλής με τον αποφασιστικό ελιγμό του, ξεκαθάρισε όντως την κατάσταση.

Γιατί, παρά τη διάσπαση μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και κορυφαία στελέχη του, βγήκε όντως ενισχυμένος από την κάλπη. Πήρε 41% και 173 έδρες. Η έκπληξη, όμως, ήταν η άνοδος της ΕΔΑ, η οποία πήρε 24,4 % και 78 έδρες, και κατέλαβε τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Παρατίθεται το πλαίσιο εντός του οποίου έγιναν οι εκλογές μέσα από σχετικές αναφορές από τον τοπικό Ροδιακό Τύπο της Δωδεκανήσου.

Ροδιακός Τύπος 12/5/1958
Ροδιακός Τύπος 12/5/1958
Ροδιακός Τύπος Παρασκευή 9/5/1958
Ροδιακός Τύπος Παρασκευή 9/5/1958

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Γάκης: Η πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού αποδεικνύει την αδούλωτη ψυχή του

Μαρία Καρίκη: Χάνοντας το κουράγιο σου...

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων