Κ. Τσουκαλάς: Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές η δεύτερη θέση

Κ. Τσουκαλάς: Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές η δεύτερη θέση

Κ. Τσουκαλάς: Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές η δεύτερη θέση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 758 ΦΟΡΕΣ

Έτοιμο για τη «μάχη» των Ευρωεκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με στόχο τη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο, καθώς θεωρούν ότι θα σημειώσει σημαντική αύξηση που θα οδηγήσει στην «ολική επαναφορά» του στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για τα όσα διακυβεύονται σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, μίλησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Δημαρχείο αλλά και αργότερα το απόγευμα σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Semiramis, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, ο γνωστός εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς.

Τον τελευταίο πλαισίωσαν στη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχείου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Παναγιώτης Μπουλιέρης και (σ.σ. απόντος του δημάρχου) ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, κ. Δημήτρης Καρατζιάς.

Καταρχάς, ο κ. Μπουλιέρης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει τη «μάχη» για τις Ευρωεκλογές και στο πλαίσιο αυτό γίνονται πολλές δράσεις στην περιοχή μας, όπως η περιοδεία του βουλευτή του κόμματος κ. Γιώργου Νικητιάδη στο βόρειο συγκρότημα ενώ στη Ρόδο, στο νότιο έχουν ξεκινήσει περιοδεία με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος κ. Παναγιώτη Κουνάκη, κάτι που θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Και είπε ο κ. Μπουλιέρης: «Έχουμε θέσει ως στόχο τις Ευρωπαϊκές εκλογές, αφενός γιατί το ΠΑΣΟΚ και οι προοδευτικές δυνάμεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να δυναμώσουν και να επιβάλουν τη δική τους προοδευτική ατζέντα στο Ευρωκοινοβούλιο αφετέρου, σε εθνικό επίπεδο, πρέπει το ΠΑΣΟΚ, το βράδυ των εκλογών, να είναι δεύτερο κόμμα, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει η φωνή και το κόμμα στο οποίο θα ακουμπήσουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες και πάλι, ώστε να φτιάξει τη νέα φωνή που θα μπορέσει να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της χώρας».

Ο κ. Τσουκαλάς
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ξεκίνησε λέγοντας ότι «Αυτές οι Ευρωεκλογές γίνονται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και υπάρχουν μπροστά μας τα επόμενα χρόνια πολύ μεγάλες προκλήσεις για την Ε.Ε.

Άρα, το πρωτογενές διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών είναι το πώς θα ενισχυθούν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν παλέψουν, να δώσουν “μάχες” για μία ενωμένη Ευρώπη, για μία Ευρώπη αλληλεγγύης που είναι και η προϋπόθεση για να έχουμε μία Ελλάδα της ευημερίας».

Όσο για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως είπε είναι πρώτα απ’ όλα η ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Βλέπουμε, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, όπου ρητά δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να είναι ομπρέλα προστασίας για την Ε.Ε., «άρα είναι κρίσιμο η Ε.Ε. να μη χάσει άλλο τρένο και να μπορέσει να αποτελέσει έναν αυτόνομο διεθνοπολιτικό παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στο παγκόσμιο περιβάλλον», όπως είπε.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, είναι η ενεργειακή αυτονομία καθώς και εμείς βιώσαμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι, βλέποντας τις τιμές να αυξάνονται και δη στη νησιωτική Ελλάδα.

Η τρίτη μεγάλη πρόσκληση είναι το πως θα ενταχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, η νανοτεχνολογία στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, εργασίας και αγροτικής παραγωγής και μπορεί να γίνει μία μεγάλη ευκαιρία με τις δυνάμεις της προόδου για ευημερία. Εάν όμως κυριαρχήσουν οι δυνάμεις που έχουν ως γνώμονα το κέρδος, εκεί μπορεί να αποτελέσει έναν καταλύτη μείωσης θέσεων εργασίας και απώλειας των εισοδημάτων.

Αυτή η “μάχη” προϋποθέτει συγκρούσεις με ελίτ που οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι διατεθειμένοι να κάνουν, άρα η ενίσχυσή τους είναι κρίσιμη. «Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να δώσουμε τη “μάχη” για την κοινωνική Ευρώπη, μία Ευρώπη που θα έχει ως βασικά στοιχεία την πλήρη απασχόληση, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, την κοινωνική συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζόμενων, ώστε να μπορούν και οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της εργασίας, οι μικρομεσαίοι, να διεκδικούν το μέρισμα που τους αναλογεί στο αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης», είναι το στίγμα που δίνουν.

Ακόμη, πρέπει-συνέχισε-να δούμε και το θέμα του δημογραφικού, που είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ενώ υπάρχει και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας, στα 71,72 έτη. Ακόμη, πολύ μεγάλο για τη χώρα μας είναι η έλλειψη υποδομών και αναφερόμενος ειδικά για τη Ρόδο είπε ότι ενώ υπάρχει αύξηση τουριστική δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να την εξυπηρετήσουν και να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό ώστε να στηριχθεί και η τοπική οικονομία.

Ακόμη, πρέπει να δουν τα θέματα της νησιωτικότητας, είπε ο κ. Τσουκαλάς και ανέφερε ότι ένα μείζον θέμα που αφορά στην περιοχή, επειδή έχει πάρα πολλούς εργαζόμενους εποχικούς, είναι το πάγιο αίτημα το τρίμηνο επίδομα να γίνει ξανά πεντάμηνο.

Τα παραπάνω είναι κατά τον ίδιο τα κρίσιμα ζητήματα ωστόσο υπάρχει και ένα γενικό δευτερογενές διακύβευμα, καθώς μετά τις τελευταίες εκλογές, το πολιτικό μας σύστημα χαρακτηρίζεται από μία πρωτοφανή ασυμμετρία, όπως είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Η χώρα έχει ανάγκη από μία δημοκρατική αντιπολίτευση που να μπορεί να συναρθρώσει τις δύο κεντρικές ανάγκες: την ανάγκη για μεγάλες, πραγματικές, μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη για κοινωνικές αλλαγές και παράλληλα την προστασία του κύρους του Κράτους Δικαίου».

Αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας λέγοντας ότι εδώ το Εργατικό Κέντρο Ρόδου έχει κάνει τοπικές συμβάσεις αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα η εικόνα είναι αρκετά χειρότερη ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας, όπως και παντού, σε μεγάλο βαθμό, είναι ανενεργή και δεν υπάρχει τεχνικό τμήμα για να ελέγχει, παρά το γεγονός ότι υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό από τα τρία μεγάλα κόμματα που εμφανίζει σταθερή τροχιά ανόδου, άρα το πρώτο είναι ότι θέλουν να έχουν μία αύξηση των δυνάμεων και η συγκυρία είναι τέτοια που θεωρούν ότι είναι κρίσιμο για τη χώρα το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο όχι για να πάρει μετά από δέκα χρόνια τη ρεβάνς αλλά γιατί η χώρα έχει ανάγκη από διακυβέρνηση που να είναι ταυτόχρονα και αξιόπιστη αλλά και κοινωνικά ρηξικέλευθη.

Έτσι, θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο με σημαντική διαφορά, θα καταγράψει σημαντική αύξηση «και αυτό θα είναι η αρχή για μία υγιή ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου, ώστε να μπορέσει η δημοκρατική παράταξη να διεκδικήσει την εξουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Διαβάστε ακόμη

Με ήπια καιρικά φαινόμενα και λιγότερες βροχές το 2023 για τη Ρόδο

Οι ισραηλινοί κομάντος, τα κουνούπια και η μυστική αποστολή στη Ρόδο

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου