"Οι απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία θα ενισχύσουν τη ξενοφοβία"

"Οι απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία θα ενισχύσουν τη ξενοφοβία"

"Οι απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία θα ενισχύσουν τη ξενοφοβία"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 249 ΦΟΡΕΣ

Φόβους για "λαϊκιστικό εκτροχιασμό" και "ξενοφοβικές αντιδράσεις" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεοντόρ Μπακόντσι, ενόψει των επικείμενων απελάσεων Ρομά από τη Γαλλία και μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί για διάλυση 600 καταυλισμών σ

Φόβους για "λαϊκιστικό εκτροχιασμό" και "ξενοφοβικές αντιδράσεις" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεοντόρ Μπακόντσι, ενόψει των επικείμενων απελάσεων Ρομά από τη Γαλλία και μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί για διάλυση 600 καταυλισμών στη γαλλική επικράτεια.

"Εκφράζω την ανησυχία μου για τον κίνδυνο λαϊκιστικού εκτροχιασμού και την πρόκληση ξενοφοβικών αντιδράσεων, με υπόβαθρο την οικονομική κρίση", δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης της χώρας του στο Παρίσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρουμανικό κανάλι RFI.

Και ενώ η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απελάσει 700 Ρομά που προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι το τέλος του μήνα, ο κ. Μπακόντσι δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδείξουν ευθυκρισία και να εξετάσουν τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν από κοινού, τόσο σε Γαλλία και Ρουμανία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Πρέπει να βρούμε σχολεία, νοσοκομεία, αλλά και μία νοοτροπία ανοιχτή και όχι ξενοφοβική απέναντι στους Ρομά που ζουν όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε πολλές χώρες", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Ανταλλάσουμε κατηγορίες ή ενοχοποιούμε συλλογικά εθνοτικές ομάδες, υπερτονίζουμε τις δυσάρεστες εντυπώσεις και αντί να δίνουμε λύσεις, προκαλούμε εντάσεις", υπογράμμισε ο κ. Μπακόντσι ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μίας ολιστικής γαλλο-ρουμανικής προσέγγισης, χωρίς "τεχνητό εκλογικό πυρετό", ή απειλές για την ένταξη της Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν.

"Είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε 48 ώρες, ή με αστυνομικά μέτρα", τόνισε ο ρουμάνος υπουργός, σε μία στιγμή που η πολιτική του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο θέμα αυτό δέχεται ολοένα εντονότερες επικρίσεις από τον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης