Τσαμπίκα Κοντόγιαννου: Οικονομία και θρεπτική αξία στο οικογενειακό τραπέζι
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 323 ΦΟΡΕΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι διατροφολόγοι προσπαθούν με ένα συνεχή αγώνα ενημέρωσης να υπενθυμίζουν πως η κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε ομάδες αποτελεί τη βάση στη διατροφική εκπαίδευση. Έτσι διευκολύνεται η γνωριμία με τα τρόφιμα και τη θρεπτική τους αξία, και εξυπηρετεί τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου εξατομικευμένου προγράμματος στην καθημερινή πράξη. Ένας από τους κύριους τρόπους κατηγοριοποίησης των τροφίμων σε ομάδες , βασίζεται στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε κάποια κύρια θρεπτικά συστατικά. Όμως είναι αρκετή αυτή η εκπαίδευση τελικά;
Οι γονείς λειτουργώντας ως πρότυπα για τα παιδιά τους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών επιλογών . Ειδικά εάν τρώνε με ισορροπημένο τρόπο και έχουν και σωστές διατροφικές συνήθειες εν γένει, παρέχουν στα παιδιά τους ένα ξεκάθαρο πρότυπο για τη διαμόρφωση θετικών στάσεων απέναντι στο φαγητό και στην αυτορρύθμιση της πρόσληψης τροφής. Όμως, ο ρόλος που έχει το οικογενειακό τραπέζι στη χώρα μας έχει υποβαθμιστεί και γι’ αυτό ευθύνονται οι πολλές ώρες που εργάζονται οι γονείς στην ελληνική οικογένεια.
Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχή αύξηση στις τιμές των προϊόντων, ειδικά σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, με αποτέλεσμα μια οικογένεια , είτε πολυμελή είτε όχι, να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει σε υγιεινά διατροφικά πλάνα. Αν και η ενημέρωση πια υπάρχει πληθώρα σε διατροφικά θέματα και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σωστή διατροφική προσέγγιση, αδυνατούν να την προσαρμόσουν στην καθημερινότητα τους. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η υπεραξία των υγιεινών τροφίμων. Όσο πιο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο, τόσο ανεβαίνει και η αξία του. Τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, που πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στις διατροφικές επιλογές ,είναι κάποια από αυτά. Επίσης το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι στο σπίτι αγοράζονται τροφές που είναι φτωχές διατροφικά αλλά πιο προσιτές οικονομικά.
Που έχει όμως αντίκτυπο αυτό? Δυστυχώς σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές, σε λανθασμένα διατροφικά πρότυπα στα παιδιά και μακροπρόθεσμα σε κακή ποιότητα ζωής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο πιθανής εμφάνισης ασθενειών σε μελλοντικό χρόνο.
Τι μπορεί να φέρει την αλλαγή; Έχοντας πάντα γνώμονα το ερευνητικό υπόβαθρο, μια σημαντική αλλαγή μπορεί να γίνει με την στροφή στην παραγωγή των τροφίμων από την ίδια την οικογένεια εάν υπάρχει η δυνατότητα, δίνοντας βάση στην εποχικότητα αυτών. Άνθρωποι που τρέφονται από δική τους παραγωγή, φαίνεται να έχουν καλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τους άλλους που καταναλώνουν από την αγορά.
Επίσης η αγορά των προϊόντων να γίνεται αμέσως από ντόπιους παραγωγούς πριν φτάσουν για μεταπώληση. Έτσι θα είναι μικρότερο το κόστος αλλά και λιγότερη η επεξεργασία που θα υποστεί το τρόφιμο μέχρι να καταναλωθεί. Έτσι έχουμε τη χαμηλή τιμή, την διατήρηση της ποιότητας και της θρεπτικής αξίας του τροφίμου.
Τέλος, η εκπαίδευση στις ετικέτες τροφίμων, η ενημέρωση για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η αναγνώριση των Ε στις συσκευασίες και των απαγορευμένων βάση ερευνών συστατικών , θα βοηθήσουν τον καταναλωτή σε έναν συνδυασμό ποιοτικά ορθού και οικονομικού γεύματος.
Τσαμπίκα – Ζωή Κοντόγιαννου, MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος