Greenpeace: Κριτική στην κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη

Greenpeace: Κριτική στην κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη

Greenpeace: Κριτική στην κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Την εκτίμηση ότι η κρίση που πλήττει τη χώρα δεν αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για προώθηση πολιτικών που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εκφράζει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Την εκτίμηση ότι η κρίση που πλήττει τη χώρα δεν αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για προώθηση πολιτικών που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εκφράζει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, αποτιμώντας τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της κυβέρνησης, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι ένα χρόνο μετά την εκλογή της υπό τη σημαία της Πράσινης Ανάπτυξης, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει το δρόμο προς τη «μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο».

Παρά τα σαφή θετικά βήματα (π.χ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον οικιακό τομέα), τα αρνητικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι περισσότερα. Δειλά ή προβληματικά μέτρα (νόμος για τις ΑΠΕ), απόλυτη αδράνεια (αλιεία, μεταλλαγμένα) ή ακόμα και προσέλκυση επικίνδυνων επενδύσεων (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής LPG στον Αστακό) συνθέτουν ένα τελικό αποτέλεσμα κατώτερο των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν προεκλογικά στο πλαίσιο της ``Πράσινης Ανάπτυξης``, είχαν προκαλέσει αισιοδοξία για τη στροφή της εθνικής πολιτικής προς ένα μοντέλο ανάπτυξης που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως μέρος της λύσης και όχι ως εμπόδιο. Αποδείχθηκε όμως ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η οικονομική κρίση ήταν η δικαιολογία για την απουσία των απαραίτητων τομών σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να αποτελέσει αφορμή για θετικές αλλαγές", τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Στην ίδια ανακοίνωση το ελληνικό γραφείο της Greenpeace εκφράζει έξι λόγους για ανησυχία. Ειδικότερα:

- Οσον αφορά τον λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος του περιβάλλοντος. Τα αποθέματα λιγνίτη σε Δράμα και Ελασσόνα οφείλουν να παραμείνουν στο έδαφος.

- Σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, αγνοούνται τα τεράστια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη για την εθνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες από την υιοθέτηση τολμηρών μέτρων προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας.

- Η μονάδα καύσης υγροποιημένου αερίου (LPG) που προωθείται στον Αστακό αποτελεί μία αναπτυξιακά αμφίβολη, εξαιρετικά επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική επένδυση.

- Στο θέμα της καύσης απορριμμάτων, με το πρόσχημα της "καθαρής ενέργειας" η κυβέρνηση προωθεί και επιδοτεί την πανάκριβη και επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, καύση απορριμμάτων.

- Στην αλιεία, κανένα ουσιαστικό βήμα για την εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας, την προστασία των ελληνικών θαλασσών και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης αλιείας.

- Στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, δεν έχει προωθηθεί καμία απολύτως ρύθμιση για την προστασία της γεωργίας, του Έλληνα αγρότη και των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά