Στο «φως» τμήμα γιγαντιαίου αγάλματος του φαραώ Αμενχοτέπ Γ

Στο «φως» τμήμα γιγαντιαίου αγάλματος του φαραώ Αμενχοτέπ Γ

Στο «φως» τμήμα γιγαντιαίου αγάλματος του φαραώ Αμενχοτέπ Γ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 282 ΦΟΡΕΣ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τμήμα αγάλματος, ηλικίας άνω των 3000 ετών, που ανήκε στο φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄, τον παππού του Τουταγχαμών. Παρουσιάζει τον βασιλιά καθισμένο στο θρόνο του μαζί με τον ʼμμωνα, έναν από τους σημαντικότερους θεούς της αιγυ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τμήμα αγάλματος, ηλικίας άνω των 3000 ετών, που ανήκε στο φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄, τον παππού του Τουταγχαμών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου αρχαιοτήτων, Ζάχι Χάουας.

«Το άγαλμα βρέθηκε κοντά στη βόρεια είσοδο του ναού του Αμενχοτέπ Γ΄ και παρουσιάζει το βασιλιά καθισμένο στο θρόνο του μαζί με τον ʼμμωνα», έναν από τους σημαντικότερους θεούς της αιγυπτιακής μυθολογίας.

Το τμήμα αυτό του αγάλματος έχει ύψος 1,3 μέτρα και πλάτος 95 εκατοστά. Όπως είπε ο Χάουας, είναι «φανταστικό», αφού διακρίνονται πολύ καθαρά όλες οι λεπτομέρειες του προσώπου του φαραώ.

Πρόκειται για το επάνω μισό τμήμα ενός αγάλματος από κόκκινο γρανίτη που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το μέγεθός του θα πρέπει να έφτανε συνολικά τα 3 μέτρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί πολλά αγάλματα από κόκκινο γρανίτη στον ταφικό ναό του Αμενχοτέπ Γ΄ στο Κομ αλ-Χιτάν, στη δυτική όχθη του Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο.

Ο Αμενχοτέπ Γ΄ βασίλεψε στην Αίγυπτο μεταξύ 1390-1352 π.Χ. και θεωρεταί παππούς του Τουταγχαμών, με βάση τις αναλύσεις DNA που έγιναν στη μούμια του νεαρού φαραώ και σε άλλες μούμιες μελών της οικογένειάς του.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης