Περού: Διαδήλωση για την επιστροφή αρχαίων από το Γέιλ

Περού: Διαδήλωση για την επιστροφή αρχαίων από το Γέιλ

Περού: Διαδήλωση για την επιστροφή αρχαίων από το Γέιλ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Ο πρόεδρος του Περού ʼλαν Γκαρσία ηγήθηκε διαδήλωσης στη Λίμα, με αίτημα την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών του Μάτσου Πίτσου, που βρίσκονται στην κατοχή του πανεπιστημίου Γέιλ. Εστειλε και επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος του Περού ʼλαν Γκαρσία ηγήθηκε διαδήλωσης στη Λίμα, με αίτημα την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών του Μάτσου Πίτσου, που βρίσκονται στην κατοχή του πανεπιστημίου Γέιλ.

Επίσης, άλλοι περίπου 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Κούσκο, πρώην πρωτεύουσα των Ίνκας, περίπου 120 χλμ. από το Μάτσου Πίτσου.

Η κυβέρνηση του Περού εκτιμά ότι το Γέιλ έχει πάνω από 40.000 αντικείμενα --τεχνήματα, κεραμικά, απολιθώματα, οστά κ.λπ.-- από τον αρχαιολογικό χώρο των Ίνκας στις ʼνδεις. Το πανεπιστήμιο λέει ότι έχει περίπου 5.500 αντικείμενα.

Τα αντικείμενα είχε βγάλει από το Περού, από το 1912 ως το 1916, ο εξερευνητής Χάιραμ Μπίνγκαμ, ο οποίος φέρεται να είχε «επανανακαλύψει» το Μάτσου Πίτσου το 1911. Η χώρα των ʼνδεων λέει ότι είχαν παραχωρηθεί στο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Νιου Χέιβεν στο Κονέτικατ υπό μορφή δανεισμού για 18 μήνες, αλλά δεν επιστράφηκαν ποτέ.

Το Γέιλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει τα αντικείμενα στο Περού υπό την προϋπόθεση ότι θα συντηρούνται και θα φυλάσσονται σωστά, εάν η Λίμα πάψει να απειλεί με προσφυγές στην Δικαιοσύνη.

Ο Γκαρσία έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας τη βοήθειά του, ώστε τα αντικείμενα να επιστραφούν στο Περού χωρίς όρους.

«Ο νόμος είναι στη δική μας πλευρά», τόνισε ο Γκαρσία, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία μαζί με μέλη της κυβέρνησής του και του Κογκρέσου. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανώ που έγραφαν «Γέιλ, δώσε πίσω τα αρχαία του Μάτσου Πίτσου».

Στελέχη του αμερικάνικου πανεπιστημίου απέφυγαν να κάνουν σχόλια για το θέμα. Ο Γκαρσία δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Υπέρ του αιτήματος του Περού είχε ταχθεί προ ημερών ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης