Νέοι διευθυντές στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Νέοι διευθυντές στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Νέοι διευθυντές στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 352 ΦΟΡΕΣ

Ο αρχιμουσικός Μύρωνας Μιχαηλίδης είναι πλέον ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο αρχιμουσικός Μύρωνας Μιχαηλίδης είναι πλέον ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών τοποθετήθηκε ο αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Ο Βασίλης Χριστόπουλος είναι από τον Σεπτέμβριο του 2005 κύριος αρχιμουσικός (Chefdirigent) της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, που εδρεύει στην Κωνσταντία (Konstanz).

Γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Σπούδασε στο Ωδείον Αθηνών όμποε και ανώτερα θεωρητικά. Ως ομποΐστας διετέλεσε μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. από το 1993 έως το 1995.

Από το 1995 έως το 2000 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του Χέρμαν Μίχαελ στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου αποκτώντας το ανώτατο δίπλωμα (Meisterklassendiplom).

Το 1999 τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με την ετήσια διάκριση σε νέο μουσικό. Το 2000 κέρδισε τον «Διαγωνισμό Μπαντ Χόμπουργκ» στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας και το δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Ως τακτικός προσκεκλημένος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1999 έως το 2005, ο Βασίλης Χριστόπουλος διηύθηνε τις όπερες Τόσκα, Κουρέα της Σεβίλλης, Τραβιάτα, Tο Δαχτυλίδι της Μάνας και τις πανελλήνιες πρεμιέρες του Ξέρξη του Χαίντελ και του Μαινόμενου Ορλάνδου του Βιβάλντι. Έχει επίσης διευθύνει παραγωγές όπερας στην Γερμανική Όπερα του Ρήνου στο Ντύσσελντορφ (Ριγκολέττο, Μαγικός Αυλός), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Λυσιστράτη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαγικός Αυλός) και στην Κωνσταντία (Η ψευτοκηπουρός, Η έξυπνη του Καρλ Ορφ, Διδώ και Αινείας).

Στις ορχήστρες με τις οποίες έχει εμφανιστεί συγκαταλέγονται η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι Φιλαρμονικές του Ντούισμπουργκ και της Βρέμης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσέχικης Ραδιοφωνίας, το Ορχηστρικό Σύνολο της Καναζάβα, η Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου του Βερολίνου και οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στην δισκογραφία του συμπεριλαμβάνεται η πρώτη ηχογράφηση κοντσέρτων του Νίκου Σκαλκώτα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε από την εταιρεία BIS το 2008. Ο δίσκος του «ʼριες Μότσαρτ» με την Γαλλίδα σοπράνο Ζεραλντίν Καζέ και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας βραβεύθηκε από την διεθνή ακαδημία λυρικού δίσκου στο Παρίσι με έναν χρυσόν Ορφέα ως η καλύτερη ηχογράφηση Μότσαρτ το 2009.

Ο Μύρωνας Μιχαηλίδης από το 2004 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με την οποία έθεσε στόχους ριζικά ανανεωμένου καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Μέσα από το έργο του προσέγγισε καινούριο και νεανικό κοινό, όχι μόνο με τις καθιερωμένες συναυλίες αλλά και με συμφωνικές συναυλίες βωβού κινηματογράφου, συναυλίες συμφωνικού ροκ, υπαίθριες συναυλίες και συνδυαστικές προτάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Πραγματοποιήθηκαν εμφανίσεις της ορχήστρας ως προσκεκλημένης σε μουσικά κέντρα του εξωτερικού, ενώ για πρώτη φορά η Κ.Ο.Θ. άρχισε τη διείσδυσή της στη διεθνή δισκογραφία.

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1968. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή στην Αθήνα και αργότερα σπούδασε Διεύθυνση Ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου (Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας με ʼριστα, 1996) με τον Hans-Martin Rabenstein. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια Διεύθυνσης Ορχήστρας με τον Μιλτιάδη Καρύδη στην Ακαδημία Carl Maria von Weber της Δρέσδης και με τον Simon Rattle (Διευθυντή Φιλαρμονικής του Βερολίνου). Επιπλέον, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες στη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Τσεχία, το Μεξικό, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Κίνα, την Ταϊβάν. Στο κατάλογο των ορχηστρών που διευθύνει συγκαταλέγονται η Συμφωνική του Βερολίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ρώμης, η Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, η Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ, η Ορχήστρα της Όπερας της Ανατολικής Σαξονίας κ.α. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με όλες τις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες. Συνεργάζεται επίσης σε τακτική βάση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Συμμετείχε ως Διευθυντής Ορχήστρας σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2007 διηύθυνε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μία ιστορική εμφάνιση στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Επί επτά έτη (1997- 2004) εργάστηκε σε λυρικά θέατρα της Γερμανίας, αρχικά ως βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή και κατόπιν ως διευθυντής σπουδών και αρχιμουσικός. Από το 1999 έως το 2004 διατέλεσε μόνιμος αρχιμουσικός στην Όπερα της Ανατολικής Σαξονίας στη Γερμανία.


Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!