Ραγδαία αύξηση των μουσουλμάνων

Ραγδαία αύξηση των μουσουλμάνων

Ραγδαία αύξηση των μουσουλμάνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 280 ΦΟΡΕΣ

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα αυξηθεί δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνον των άλλων θρησκευμάτων μέχρι το 2030 και θα ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα αυξηθεί δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνον των άλλων θρησκευμάτων μέχρι το 2030 και θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο και πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων θα επιβραδύνει την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στον κόσμο κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, κατά μέσον όρο από 2,2% τον χρόνο που ήταν την περίοδο 1990-2010 σε 1,5% τον χρόνο από τώρα μέχρι το 2030.

Οι μουσουλμάνοι θα αριθμούν τα 2,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030 σε σύγκριση με 1,6 δισεκατομμύρια που ήταν το 2010, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26,4% του παγκόσμιου πληθυσμού σε σχέση με 23,4% που είναι τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας Pew Forum για τη Θρησκεία και τον Δημόσιο Βίο.

"Η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων σε πολλές χώρες όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο", αναφέρει η έκθεση επισημαίνονας ότι τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται καθώς όλο και περισσότερες μουσουλμάνες αποκτούν μόρφωση, οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώνονται και ο κόσμος από την περιφέρεια μετακινείται στις πόλεις.

"Παγκοσμίως, ο μουσουλμανικός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον μη μουσουλμανικό κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες- κατά μέσον όρο- με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για τους μουσουλμάνους σε σύγκριση με 0.7% για τους μη μουσουλμάνους", αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται "Το Μέλλον του Παγκόσμιου Μουσουλμανικού Πληθυσμού", εντάσσεται στο πρόγραμμα του Pew Forum, το οποίο αναλύει τη θρησκευτική αλλαγή και την επίδρασή της στις κοινωνίες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με αυτή, περίπου το 60% των μουσουλμάνων όλου του κόσμου θα κατοικούν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού το 2030, το 20% στη Μέση Ανατολή, το 17,6% στην υποσαχάρειο Αφρική, το 2,7% στην Ευρώπη και το 0,5% στις ΗΠΑ.

Μέχρι το 2030 το Πακιστάν θα ξεπεράσει την Ινδονησία και θα γίνει η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η μουσουλμανική μειονότητα στην κυρίως ινδουϊστική Ινδία θα διατηρήσει την τρίτη θέση στον κατάλογο με τις χώρες που αριθμούν τους περισσότερους μουσουλμάνους.

Η συνεχιζόμενη μετανάστευση θα συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ευρώπη κατά 1/3 ως το 2030, δηλαδή από 6% το ποσοστό των μουσουλμάνων στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 8%, γράφει η έκθεση.

Οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία θα φθάνουν τα 6,9 εκατομμύρια ή αλλιώς το 10,3% του πληθυσμού (από 4,7 εκατομμύρια, δηλαδή 7,5%), στη Βρετανία τα 5,6 εκατομμύρια (8,2%) από 2,9 εκατομμύρια και στη Γερμανία τα 5,5 εκατομμύρια (7,1%) από 4,1 εκατομμύρια (5%).

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των μουσουλμάνων θα αυξηθεί από 0.8% που ήταν το 2010 σε 1,7% ως το 2030 "κάνοντας τους μουσουλμάνους να είναι σχεδόν ισάριθμοί με τους Εβραίους ή τους Επισκοπιανούς που βρίσκονται στις ΗΠΑ σήμερα", διαπίστωσε η μελέτη.

Μέχρι το 2030, οι μουσουλμάνοι θα αριθμούν τα 2,1 εκατομμύρια ή το 23,2% του πληθυσμού στο Ισραήλ -συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Ιερουσαλήμ, αλλά όχι της Δυτικής Οχθης και της Γάζας- από 1,3 εκατομμύρια (17,7%) που ήταν το 2010.

Οι σουνίτες μουσουλμάνοι θα συνεχίσουν να αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στο Ισλάμ- περίπου 87 με 90%, εκτιμά η έκθεση- ενώ ο αριθμός των σιιτών ενδέχεται να μειωθεί εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στο Ιράν, όπου ζει το ένα τρίτο όλων των σιιτών.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης