Ένας κωπηλατικός αγώνας στη Ρόδο του 1926: Η ελληνική τετράκωπος «Μαφάλντα» κέρδισε την ιταλική «Ιολάνδα»!

Ένας κωπηλατικός αγώνας στη Ρόδο του 1926: Η ελληνική τετράκωπος «Μαφάλντα» κέρδισε την ιταλική «Ιολάνδα»!

Ένας κωπηλατικός αγώνας στη Ρόδο του 1926: Η ελληνική τετράκωπος «Μαφάλντα» κέρδισε την ιταλική «Ιολάνδα»!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 491 ΦΟΡΕΣ

Συνέβη σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια

Σαν σήμερα πριν 88 χρόνια και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου 1926 συνέβη ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός στη Ρόδο. Σε κωπηλατικό αγώνα 1500 μ.η ελληνική τετράκωπος με την ονομασία "Μαφάλντα" κέρδισε την αντίστοιχη ιταλική με την ονομασία "Ιολάνδα".

Είναι σημαντικό να δούμε και ποιοί αποτελούσαν το πλήρωμα της ελληνικής λέμβου: Πηδαλιούχος ήταν ο Ζαχαρίας Ζαχαριάδης και κωπηλάτες οι Ι.Παντελίδης, Σ.Καλαμπίχης (γιος του ιδρυτή της "Ροδιακής" Μανώλη Καλαμπίχη), Αντ. Γιακουμάκης και Αλέξανδρος Διάκος ο ήρωας του ελληνοιταλικού πολέμου.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου ιδρύθηκε το 1924 με πρωτεργάτη τον Ζαχαρία Ζαχαριάδη και είχε την ονομασία "Τσίρκολο Ναούτικο ντι Ρόντι" που λειτουργησε μέχρι το 1937 που τον έκλεισε ο Ντε Βέκκι. Επανιδρύθηκε το 1947 και μάλιστα τα πρώτα χρόνια κυριαρχούσε με τους σπουδαίους κωπηλάτες του στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ο Νίκος Χατζηγιακουμής ,πρωταθλητής Ευρώπης που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης.

(Σημ 1: Ο ακμαιότατος Νίκος Χατζηγιακουμής βρίσκεται τις μέρες αυτές και πάλι στη Ρόδο και με την ευκαιρία πρέπει να τονίσω ότι δεν έχει τύχει καμιά τιμητικής διάκρισης από το Δήμο Ρόδου, ο οποίος σε άλλες περιπτώσεις μοιράζει αφειδώς... μετάλλια. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει η φωτογραφία του στο ΝΟΡ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν οι φωτογραφίες των σπουδαίων κωπηλατών που κάποτε έκαναν περήφανη τη Ρόδο)

(Σημ. 2: Στη φωτογραφία η ελληνική τετράκωπος που κέρδισε την ιταλική, ενώ στην κατοχή μου βρίσκεται και το χρυσό μετάλλιο που είχε απονεμηθεί στον πατέρα μου)

* Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης

Διαβάστε ακόμη

Σάββας Ορφανίδης: «Ο Φοίβος θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί!»

«Φωνές» της Ρόδου για τη διαιτησία στο Άργος

Μετάλλια για τα Δωδεκάνησα στο Πανελλήνιο σχολικό του στίβου

Γεμάτο πρόγραμμα στο τοπικό μπάσκετ

Οι διακρίσεις του ΑΣ Ρόδου Shotokan Karate στο Πανελλήνιο Κύπελλο Kanazawa Cup

Νέα μεγάλη βολή από τον Μάρκο Μέμα στη σφύρα!

«Κλείνει» ο Καρίκης

Διαγόρας: Ματς «κλειδί» για την παραμονή