Νίσυρος: Εντυπωσιακή απ’ τα έγκατα της γης ως τα πέρατα των αιθέρων

Νίσυρος: Εντυπωσιακή απ’ τα έγκατα της γης ως τα πέρατα των αιθέρων

Νίσυρος: Εντυπωσιακή απ’ τα έγκατα της γης ως τα πέρατα των αιθέρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1436 ΦΟΡΕΣ

Η άγνωστη σε πολλούς Νίσυρος συγκαταλέγεται στους μακρινούς νησιωτικούς προορισμούς κοντά στην Κω και στη Ρόδο, ενώ φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο του Αιγαίου πελάγους, μετά τη φημισμένη Σαντορίνη. Κόκκινο, λευκό, καφέ και μπλε μπλέκονται και χ

Η άγνωστη σε πολλούς Νίσυρος συγκαταλέγεται στους μακρινούς νησιωτικούς προορισμούς κοντά στην Κω και στη Ρόδο, ενώ φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο του Αιγαίου πελάγους, μετά τη φημισμένη Σαντορίνη.

Κόκκινο, λευκό, καφέ και μπλε μπλέκονται και χορεύουν σ’ ένα μαγευτικό τοπίο ένος εύφορου τόπου που ξαφνιάζει. Είναι ένα αιγαιοπελαγίτικο διαμάντι που κουβαλάει μια πρωτόγονη ομορφιά και κλείνει την Ελλάδα στην αγκαλιά του.

Το ταξίδι

Την Νίσυρο μπορείτε να τη προσεγγίσετε μόνο ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά. Αναλόγως, αν θα ταξιδέψετε με Normal Ferry ή με High Speed ferries, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από 7 έως 10 ώρες περίπου, πάντα σε συνάρτηση και με τις προγραμμάτισμένες στάσεις στους ενδιαμέσους σταθμούς-νησιά.

Ο αρχαίος μύθος για τη Νίσυρο

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νίσυρος είναι τμήμα από την Κω, καθώς δημιουργήθηκε, κατά τη διάρκεια καταδίωξης του γίγαντα Πολυβώτη από τον Ποσειδώνα, ο οποίος με την τρίαινά του ξεκόλλησε κομμάτι από το νησί και πετώντας το πάνω του, τον καταπλάκωσε. Αυτό το κομμάτι θεωρείται, ότι είναι η Νίσυρος και οι αναθυμιάσεις του ηφαιστείου, λέγεται, ότι είναι οι βρυχυθμοί και οι ανάσες του γίγαντα που προσπαθεί να ελευθερωθεί από το βάρος του νησιού.

Περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στα σοκάκια

Φτάνοντας στο λιμάνι αντικρύζετε το Μανδράκι, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, με το γοητευτικό ενετικό κάστρο να το σκεπάζει στη κορυφή του, καλοσωρίζοντάς σας γλυκά. Περπατώντας ανάμεσα στα μικρά στενά δρομάκια, θα νιώσετε σαν να προσπαθείτε να βρείτε το μίτο του Θησέα, σ’ έναν ωραίο λαβύρινθο γεμάτο από κατάλευκα σπιτάκια, και που και που θα ξεπροβάλλουν τα καφενεδάκια στολισμένα με όμορφες μωβ και κόκκινες βοκαμβίλιες. Κι αν είστε τυχεροί τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως σας συνεπάρουν παιδικές φωνές που θα ζωντανέψουν το νησί, έστω και για λίγο.

Στο Μανδράκι θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στη Γιαννίδειο Εστία, πολύ κοντά στην πλατεία Ηρώων καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο, σ ‘ενα διώροφο αρχοντικό, όπου θα βρείτε θησαυρούς της νισυριανής λαϊκής τέχνης, όπως κεντήματα, παλιές φωτογραφίες, διάφορα χρηστικά αντικείμενα των ντόπιων και άλλα.

Κάντε μια βόλτα στο Ενετικό Κάστρο των Ιπποτών και μπείτε στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Σπυλιανής. Ανάψτε ένα κερί και σηκώστε τα μάτια ένα γύρω για να θαυμάσετε τις όμορφες τοιχογραφίες και τα εκλησιαστικά κειμήλια που θα βρείτε στη βιβλιοθήκη της μονής.

Ακριβώς πάνω από το Μανδράκι βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη, το Παλαιόκαστρο. Αξίζει να πάτε για να απολαύσετε ένα γλυκό ηλιοβασίλεμα και να αγναντέψετε το νησί της Κω που ξεπροβάλλει στον ορίζοντα του πελάγους. Αφήνοντας πίσω σας το Μανδράκι, μπορείτε να πιείτε έναν καφέ σε μια από τις πλατείες στο Δημαρχείο ή τον Ποταμό, οι οποίες είναι περίτεχνα διακοσμημένες με χοντρά βότσαλα.

Στα γύρω χωριά

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Μανδράκι βρίσκεται το χωριό Εμπορειό. Στην είσοδό του βρίσκεται μια μικρή τρύπα στα βράχια, από όπου βγαίνουν θερμές αέριες μάζες λειτουργώντας σαν φυσική σάουνα και μαρτυρώντας την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών και να γευτείτε στα ταβερνάκια του χωριού παραδοσιακές γεύσεις της Νισύρου. Το χωριό Πάλοι είναι ένα όμορφο ψαροχώρι και προσφέρεται για κολύμπι στην υπέροχη αμμουδερή παραλία του, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να προσεγγίσετε και άλλες παραλίες του νησιού, όπως το Γυαλισκάρι και η παραλία Λιές.

Στα Νικειά θα γοητευτείτε σίγουρα από την αμφιθεατρική αρχιτεκτονική του χωριού με τα παραδοσιακά σπίτια που ξεχωρίζουν τα κεραμίδια στην οροφή και τα παραθυρόφυλλα σε αποχρώσεις μπλε και πράσινο. Είναι χτισμένο ακριβώς στο χείλος του ηφαιστείου και μπορείτε να ατενίσετε από τη μια πλευρά τον τεράστιο «ναρκωμένο» κρατήρα Στέφανο και από την άλλη την Τήλο.

Εδώ, υπάρχει και το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της χώρας, στο οποίο μπορείτε να συγκεντρώσετε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την γεωλογική διαδρομή της Ελλάδας στο βάθος του χρόνου αλλά και για άλλες χώρες. Πριν, κατηφορίσετε για να θαυμάσετε από κοντά το εντυπωσιακό θέαμα του ηφαιστείου, περάστε από την πανέμορφη βοτσαλωτή πλατεία του χωριού, την Πόρτα, προκειμένου να βγάλετε φωτογραφίες.

Στην καρδιά του ηφαιστείου...

Περπατώντας εδώ θα έχετε μια μοναδική αίσθηση ότι πατάτε πάνω στο σώμα ένος τεράστιου γίγαντα. Είναι μεγάλο σαν γήπεδο ποδοσφαίρου και αποτελείται από 4 κρατήρες μεγάλους και μικρότερους. Στον κρατήρα του Στεφάνου υπάρχουν θερμές πηγές, λάκοι με λάσπη που κοχλάζει από το βρασμό και φυσικά είναι διάχυτες οι μυρωδιές από τα αέρια, με την έντονη οσμή από το θειάφι να επικρατεί στον αέρα.

Ο κρατήρας αυτός συγκαταλέγεται στους πιο μεγάλους και καλοσχηματισμένους υδροθερμικούς κρατήρες του κόσμου. Η τελευταία φορά που ξύπνησε το ηφαίστειο σκορπώντας τρόμο στους κατοίκους του νησιού ήταν το 1887, μια έκρηξη υπεύθυνη για τη δημιουργία του Μικρού Πολυβώτη.

Το ηφαίστειο της Νισύρου θεωρείται κοιμώμενο ενεργό μιας και η τελευταία δράση εντοπισμού μάγματος στην ευρύτερη περιοχή τοποθετείται χρονολογικά πριν από περίπου 20.000 χρόνια. Επίσης, στις γεωτρήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στα 1700 μέτρα περίπου, συναντώνται θερμοκρασίες κοντά στους 500 βαθμούς κελσίου, που παραπέμπουν αυτομάτως στην ύπαρξη λιωμένου πετρώματος.

Στις παραλίες για βουτιές

Η Νίσυρος είναι λίγο παρεξηγημένη για τις παραλίες της. Δεν είναι μεγάλες και εντυπωσιακές, όπως σε άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Είναι, όμως ιδιαίτερες και με τη δική τους άγρια ομορφιά που συντονίζεται απόλυτα με το μυστηριακό τοπίο του νησιού, στο φόντο του ηφαιστείου. Θα βρείτε παραλίες με ψιλή άμμο, όπως είναι οι Λιές που ουσιαστικά είναι πολλές μικρές αμμουδιές με το χρώμα της θάλασσας να είναι αρκετά σκούρο.

Μπορείτε, όμως να κολυμπήσετε και στην παραλία Χοχλάκων, η οποία είναι στρωμένη όλη με χοντρά μαύρα βότσαλα, φτιάχνοντας ένα τόπιο μοναδικό. Η ομορφότερη αλλά και πιο δυσπρόσιτη παραλία είναι η Παχιά Άμμος. Ακριβώς από πάνω της κρέμονται ηφαιστειακά βράχια και για να την προσεγγίσετε πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο και να ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα πόδια για περίπου 10 λέπτα. Σίγουρα, όμως αξίζει τον κόπο.

Στα ταβερνάκια για τοπικά εδέσματα

Στη Νίσυρο θα ευχαριστηθείτε φαγητό και νόστιμες παραδοσιακές συνταγές. Ταβερνάκια θα βρείτε πολλά στο Μανδράκι αλλά και σε όλα τα χωριά του νησιού. Περάστε μια βόλτα από το Μπαλκόνι του Εμπορειού με απίθανη θέα για να δοκιμάσετε ρεβιθοκεφτέδες, τοπικά τυριά όπως η κοπανιστή και η σακουλιαστή, σαλάτα με καππαρόφυλλα, μπουκουνιές (χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με λίπος) και άλλα.

Μη ξεχάσετε να σταματήσετε στα καφενεδάκια του νησιού για να απολαύσετε επιδόρπιο με ξεροτήγανα και νόστιμους λουκουμάδες συνοδεύοντας τα με τοπική σουμάδα από αμύγδαλα.

Διαμονή

Θα βρείτε όμορφα ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα γούστα. Επικρατέστερα είναι «Τα λιοτρίδια» που βρίσκονται στο Μανδράκι, ακριβώς στο κέντρο του χωριού και το ξενοδοχείο «Πορφύρις» 400 μέτρα από το λιμάνι και ακόμα πιο κοντά στην παραλία. Οι τιμές γενικά ξεκινούν περίπου από 35 ευρώ.

Τούτος ο πολύπαθος και μαρτυρικός τόπος στο πέρασμα του χρόνου έχει τα πέλαγα για προστάτες του και διατηρεί τις παραδόσεις. Ακροβατεί στο νήμα του παρελθόντος με το σήμερα. Το καλοκαίρι, τα πανηγύρια που συμβαίνουν εδώ πραγματικά χαλούν τον κόσμο. Αν βρεθείτε σ’ αυτά, θα διακρίνετε την άσβεστη φλόγα που κρατάει ζωντανή την πνευματική παράδοση της Νισύρου. Η γεωμορφολογία και η πολιτιστική της κληρονομιά της δίνουν ξεχωριστά χρώματα και την κάνουν αδιαμφισβήτητα έναν ξεχωριστό προορισμό.

Πηγή: flowmagazine.gr

Διαβάστε ακόμη

Αποτροπιασμός Νικητιάδη στη Βουλή για τα όσα ακούγονται για το μουσείο στη Νίσυρο

Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα