Χώρα «υψηλού κινδύνου» πλέον η Ρωσία για τον τουρισμό

Χώρα «υψηλού κινδύνου» πλέον η Ρωσία για τον τουρισμό

Χώρα «υψηλού κινδύνου» πλέον η Ρωσία για τον τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 987 ΦΟΡΕΣ

Aναταραχή στους ξενοδοχειακούς κόλπους

Ως «χώρα υψηλού κινδύνου» χαρακτηρίζουν πλέον τη – μέχρι πρότινος πολλά υποσχόμενη- ρωσική τουριστική αγορά οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Η αναταραχή στους ξενοδοχειακούς κόλπους μετά και το δεύτερο «κανόνι» ρωσικού tour operator μέσα σε μόλις 15 ημέρες είναι πλέον εμφανής, ειδικά σε μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική που παραδοσιακά υποδέχονται το μεγαλύτερο κύμα Ρώσων τουριστών και συνεπώς βρίσκονται πιο εκτεθειμένες στην πτώση της ζήτησης που καταγράφουν τα ρωσικά πρακτορεία.

Η αναστολή λειτουργίας του ρωσικού tour operator Windrose World, υπό την επωνυμία του οποίου λειτουργούσαν πάνω από 200 ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη τη Ρωσία, τα περισσότερα μέσω δικτύου franchise, έπεσε χτες σαν κεραυνός εν αιθρία στους ξενοδόχους. Αν και ο συγκεκριμένος tour operator είχε περιορισμένο πρόγραμμα ταξιδιωτικών πακέτων στην Ελλάδα, η αναστολή λειτουργίας σε συνδυασμό με την κήρυξη πτώχευσης ενός από τους παλαιότερους ρωσικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, του Neva, στις 16 Ιουλίου, επιτείνει το κύμα ανησυχίας, με τους ξενοδόχους να μιλούν τώρα ανοιχτά και για νέα επερχόμενα «λουκέτα» από τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Capital.gr, πολλά ρωσικά πρακτορεία βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε οριακό σημείο και δεν αποκλείεται μέσα στο Σεπτέμβριο να υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις αναστολής λειτουργίας. Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του τουρισμού, η αλματώδης αύξηση της ρωσικής κίνησης τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε στο άνοιγμα πολλών πρακτορείων και tour operator, οι οποίοι τώρα βρίσκονται πολύ κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι «βόμβες» που σκάνε στη ρωσική αγορά δεν τελειώνουν εδώ, καθώς περιορισμοί ως προς τις πωλήσεις εισιτηρίων τακτικών πτήσεων επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους και στην αεροπορική εταιρεία Moscovia Airlines, η οικονομική κατάσταση της οποίας κρίθηκε επισφαλής. Οι έλεγχοι προέκυψαν έπειτα από καταγγελίες για υπερβολικές καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση πτήσεων, που έφταναν ακόμη και τις δύο ημέρες. Η αρμόδια ρωσική Υπηρεσία, μετά την απαγόρευση των πωλήσεων, ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιβληθεί στην αεροπορική εταιρεία γενική απαγόρευση πραγματοποίησης πτήσεων.

Ήδη στην Ελλάδα η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία καταγράφει πτώση 25% πτώση, παρά τις «τρανταχτές» προσφορές που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τα ελληνικά πρακτορεία και ξενοδοχεία στους ρωσικούς tour operators της Ρωσίας. Όπως εκτιμά τώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η χώρα δεν θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους από 1,1 εκατ. Ρώσους, ενώ αντίστοιχα μείωση 15%- 20% τουλάχιστον παρατηρείται και στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών, η οποία πέρσι έφτανε τα 1.000 ανά ταξίδι.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Με τον πρέσβη της Σιγκαπούρης συναντήθηκε η υπουργός Τουρισμού

Αυξημένες κρατήσεις από την Ολλανδία και το Βέλγιο

Α. Βασιλικός: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά