Νέα δεδομένα διαμορφώνονται με τις επενδύσεις στο γκολφ Αφάντου

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται με τις επενδύσεις στο γκολφ Αφάντου

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται με τις επενδύσεις στο γκολφ Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1176 ΦΟΡΕΣ

Αναμένεται ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι Μ. Αγγελιάδης και Ν. Νικολαΐδης

Ιδιαιτέρως θετικές ήταν οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, για την ανάδειξη επενδυτών σε ό,τι αφορά το γκολφ Αφάντου.

Η εξέλιξη, που ανακοινώθηκε προχθές από το ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε ικανοποίηση στην κοινή γνώμη, που στην πλειοψηφία της είναι υπέρ της αξιοποίησης του ακινήτου, θεωρώντας ότι με την επένδυση θα υπάρξουν ανάλογα οφέλη στην τοπική οικονομία.
Αντιρρήσεις πάντως υπάρχουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για κοροϊδία και ξεπούλημα.

Ως γνωστό τη συμφωνία αξιοποίησης του ακινήτου στα Αφάντου Ρόδου αντί 42,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε προχθές το ΤΑΙΠΕΔ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που συνεδρίασε ανακήρυξε ομόφωνα ως πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου την εταιρεία M.A. Angeliades Inc. και την εταιρεία T.N. Aegean Sun Investments Limited. Η πρώτη από τις δύο προσέφερε 26,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Golf» στο βόρειο Αφάντου, ενώ η Aegean Sun, μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς, πρόσφερε 15,2 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» στο νότιο Αφάντου.

H Angeliades Inc. είναι κατασκευαστική εταιρεία με έδρα το Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης και ιδρύθηκε το 1991 από τον ομογενή Μερκούριο Αγγελιάδη. H Aegean Sun Investments είναι το επενδυτικό όχημα του κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη, που ελέγχει τον ξενοδοχειακό όμιλο Atlantica Hotels & Resorts. Πρόθεση των δύο επενδυτών είναι η τουριστική αξιοποίηση των ακινήτων με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και παραθεριστικών κατοικιών.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η επένδυση στα δύο ακίνητα θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση σε σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Απώτερος στόχος της αξιοποίησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου. Παράλληλα, θα οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η γραμματέας της ΝΟΔΕ Νατάσα Βενετοκλή δήλωσε χτες τα εξής: «Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Έχουμε ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης, ένα πρόβλημα που απασχολούσε χρόνια τη Ρόδο επιτέλους βρήκε τη λύση του, οι επενδυτές που πήραν τα δύο τελικά κομμάτια του ακινήτου είναι πολύ αξιόλογοι με συμφέροντα και με δραστηριότητα στη Ρόδο και αποδεδειγμένα ότι η επένδυση που έκαναν είναι πάρα πολύ καλή, οπότε θεωρώ ότι η αξιοποίησή του και από τις δύο πλευρές είναι σημαντική. Και οι δύο είναι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο και το έχουν αποδείξει και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της Νε νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε τα εξής: «Οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς και τους χαρίζουν καθρεφτάκια. Θα σταθώ στην ουσία του πράγματος κυρίως για το βόρειο κομμάτι καθώς θα δημιουργηθεί μία κλειστή παραλία χωρίς πρόσβαση, όπου θα κατασκευαστούν 400 κατοικίες των 100 τ.μ. κατά το μοντέλο των παραλιών της Ισπανίας που σήμερα είναι παραλίες φαντάσματα, θα δημιουργηθούν επιπλέον 4.000 κλίνες σε μία περιοχή και σε ένα νησί τουριστικά κορεσμένο.

Αυτά γίνονται γιατί η τοπική κοινωνία δε συμμετέχει στο σχεδιασμό, γιατί πρέπει να επιλέξουμε ποιο μοντέλο τουρισμού θέλουμε. Με αυτές τις επενδύσεις οδηγούμαστε σε μοντέλα καταστροφής του νησιού μας και τελικά ο τουρισμός θα γυρίσει την πλάτη σε ένα νησί που έχει χτιστεί από άκρη σε άκρη.

Μετρούν την αξία του οικοπέδου με βάση τα ττ. που θα μπορέσουν να χτίσουν. Τελικά οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ μας δουλεύουν. Μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας. Λυπάμαι αλλά θα πρέπει να αντιδράσουμε. Θέλουν να καλύψουν με τα ψέματα το έγκλημα που κάνουν.
Τι σημαίνει ντόπιος επενδυτής; Το χρήμα δεν έχει εθνικότητα ή καταγωγή.

Το χρήμα επενδύεται για να αποφέρει κέρδος και όχι κέρδος στην κοινωνία αλλά κέρδος σε αυτόν που το επενδύει. Αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν θα επενδυθεί δικό του χρήμα θα επενδυθεί χρήμα τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα που πληρώνουμε εμείς.
Θα αποκλείσουμε δηλαδή μία παραλία με δικά μας λεφτά και μετά θα μας ζητούν και εισιτήριο για να μπούμε. Δεν μπορώ να καταλάβω που είναι η επιτυχία”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε λίγο αργότερα από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν τα εξής: «Όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου δε χρειάζεται να λες ψέματα. Όμως οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ προσπαθώντας να καλύψουν το έγκλημά τους μας έχουν τρελάνει στο ψέμα! Αποκορύφωμα είναι η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την οριστικοποίηση του ξεπουλήματος της παραλίας Αφάντου. Έχουμε και λέμε:

1. Τελικά πόση είναι η έκταση που εκποιείται; Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται 1.858 στρ., στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (επίσημο έγγραφο!) αναφέρεται 1.796,4 στρ. και στη χθεσινή ανακοίνωση 1.615 στρ.! Μήπως συνέχεια μειώνουν την έκταση για να δείξουν μεγαλύτερο το τίμημα;

2. Τελικά πόση είναι η έκταση του Γκολφ; 450 στρ. όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα και στα επίσημα έγγραφα ή 530 στρ. όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση;

3. Τελικά πόση είναι η συνολική δόμηση; 151.000 τ.μ. όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ή 161.000 όπως αναφέρεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;

4. Αφού εξαιρούνται 286 στρέμματα ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου, τότε γιατί τα πουλάνε; Μήπως επειδή μετρούν στον συνολικό συντελεστή δόμησης;

5. Το εκπληκτικότερο όμως όλων είναι ότι ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Για να βγάλουν μεγάλο το τίμημα (280 €/ τ.μ. δόμησης) διαιρούν την αξία με τη δόμηση! Δηλαδή, αν κάποιος αγοράσει ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο 4 στρεμμάτων για 100.000 €, δεν πληρώνει 25 €/τ.μ. αλλά 500 €/ τ.μ. δόμησης! (αφού η μέγιστη δόμηση είναι 200 τ.μ.). Τόση γελοιότητα πια! Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς και τους χαρίζουν καθρεφτάκια;

Για μία ακόμη φορά θα επαναλάβουμε ότι το αποτέλεσμα αυτού του ξεπουλήματος θα είναι να αποκλειστεί, στην πράξη, το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας Αφάντου, αφού θα καταργηθεί ο εσωτερικός δρόμος κυκλοφορίας καθώς και όλοι οι κάθετοι δρόμοι προς αυτήν.

Ταυτόχρονα, η «αξιοποίηση» θα οδηγήσει σε χτίσιμο επιφάνειας κάλυψης 160.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 400 τουριστικές κατοικίες, οι οποίες αποτελούν μια απόλυτα αντιαναπτυξιακή επιλογή που δεν παράγει θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα χτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4.000 νέων κλινών, σε ένα νησί που θεωρείται κορεσμένο τουριστικά. Η παραλία Αφάντου πωλείται για να γίνει ένα κλειστό τουριστικό κέντρο μαζικού τουρισμού και τουριστικών κατοικιών κατά τα πρότυπα των παραλιών της Ισπανίας που σήμερα είναι περιοχές φαντάσματα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των ακινήτων στη Ρόδο δεν γίνονται με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και ούτε λειτουργούν προς το συμφέρον της τουριστικής οικονομίας των εν λόγω περιοχών.
Αυτό το ξεπούλημα δεν πρέπει να περάσει, καλούμε όλους τους πολίτες να αντιδράσουν. Καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν θέση τώρα!
Η ανάπτυξη του νησιού πρέπει να γίνει προς όφελος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των ανέργων και όχι προς όφελος των αρπακτικών που περιτριγυρίζουν το νησί μας»!

OI ΔΥΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Πίσω από τις δύο νικήτριες εταιρείες που φιλοδοξούν να μετατρέψουν τ’ Αφάντου σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών είναι ο κροίσος ομογενής Μερκούριος Αγγελιάδης και ο Κύπριος ξενοδόχος Νικολή Νικολαϊδη.

Ποιος είναι ο κροίσος ομογενής Μερκούριος Αγγελιάδης
Με καταγωγή από τη Σύμη ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο με την εταιρεία M.A.Angeliades Inc. και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής. O κ. Αγγελιάδης γεννήθηκε το 1941 στη Σύμη και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960.

Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εργολαβική εταιρία, Magnetic Construction Corp, η οποία έχει κατασκευάσει 182 εστιατόρια –τα περισσότερα ομογενών ιδιοκτητών- μόνο στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και το 1991 προχώρησε στην δημιουργία της «M.A.Angeliades Inc», μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα είναι ανάμεσα στις πρώτες 400 και η 5η μεγαλύτερη της Νέας Υόρκης. Η εταιρία δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε κυβερνητικά, δημόσια έργα. Μεταξύ των έργων που αναλαμβάνει είναι σχολεία, βιβλιοθήκες, σταθμοί του μετρό και δημόσια κτίρια.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «η εταιρία μας εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα τα τελευταία 10 -12 χρόνια», επισημαίνοντας πως για την επιτυχία «δεν υπάρχει μυστικό», παρά μόνο «σκληρή δουλειά, να είσαι πάντοτε συνεπής στις υποχρεώσεις σου και να έχεις στο νου ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, πρέπει να δουλέψεις για να το αποκτήσεις, αλλά και να έχεις καλό κουμάντο σε ό,τι κάνεις.»
«Χρειάζεται εργατικότητα, τιμιότητα, να προσπαθείς για το καλύτερο, και θα πετύχεις, ανάλογα και τις εποχές, αλλά και την τύχη πολλές φορές», πρόσθεσε.

Πριν από ένα χρόνο άνοιξε το εστιατόριο «Κύμα» στο Ρόσλιν του Λονγκ Αϊλαντ, που προσφέρει φρέσκο ψάρι και καλομαγειρευμένα ελληνικά και άλλα μεσογειακά φαγητά. Το εστιατόριο έχει πολύ σύγχρονη διακόσμηση, με ανοιχτά χρώματα, με κυρίαρχο το ελληνικό γαλάζιο και το λευκό, που σε φέρνουν σε αιγαιοπελαγίτικο νησί, δίπλα από το κύμα. Διαθέτει και αίθριο χώρο, για τους καλοκαιρινούς μήνες και πλήρες μπαρ με τηλεοράσεις για τους φίλους των σπορ.

Η εταιρεία Aegean Sun Investments Limited, που πήρε το δεύτερο κομμάτι της έκτασης ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία Νικολή Νικολαϊδη επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts. Η Atlantica αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI travel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Από πέρυσι Nικολαϊδης και TUI έχουν καταθέσει τρεις φακέλους για την κατασκευή πεντάστερων μονάδων σε Κρήτη και Ρόδο, επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με διαδικασίες fast track. Η TUI φαίνεται να αναζητά ευκαιρίες σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενώ στο πλάνο επέκτασης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ξενοδοχείου στην Κω.

Η λίστα με τα ξενοδοχεία του Νικολή Νικολαΐδη
Ο κατάλογος με τα ξενοδοχεία που διαθέτει ο Κύπριος επιχειρηματίας Νικολής Νικολαΐδης σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο μοιάζει να είναι ατελείωτος.

Κύπρος: Atlantica Miramare Beach - Λεμεσός Atlantica Oasis Hotel - Λεμεσός Atlantica Gardens - Λεμεσός Atlantica Bay Hotel - Λεμεσός Atlantica Golden Beach - Πάφος Atlantica Λέσχη Sungarden Beach - Αγία ΝάπαAtlantica Aeneas Resort & Spa - Αγία Νάπα Atlantica Sancta Napa Hotel - Αγία Νάπα Atlantica Sea Breeze Hotel-Πρωταρά

Ελλάδα: Atlantica Holiday Village - Ρόδος Atlantica Princess Hotel - Ρόδος Atlantica Imperial Resort - Ρόδος Atlantica Club Aegean Blue - Ρόδος Atlantica Aegean Park - Ρόδος Atlantica Sensatori Resort - ΚρήτηAtlantica Kalliston Resort & Spa - Crete Atlantica Caldera Bay - Κρήτη Atlantica Caldera Beach - Κρήτη Atlantica Caldera Village - Crete Atlantica Caldera Creta Paradise - Κρήτη Atlantica Grand Mediterraneo Resort & Spa - Κέρκυρα Atlantica Porto Bello Royal, Κως Atlantica Porto Bello Beach, Κως Atlantica Λέσχη Μαρμάρι, Κως Magic Life Marmari Palace by Atlantica, Κως Holiday Village Κως από Atlantica, Κως Atlantica Thalassa Hotel-Kos

Αίγυπτος: Coral Sea Sensatori Resort – Sharm El-Sheikh, Coral Sea Resort – Sharm El-Sheikh, Coral Sea Holiday Village Sharm El-Sheikh, Coral Sea Splash

Διαβάστε ακόμη

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη