Άκυρη η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Μεγίστης!

Άκυρη η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Μεγίστης!

Άκυρη η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Μεγίστης!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1350 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Άκυρη είναι η ορκωμοσία που τελέστηκε στον Δήμο Μεγίστης καθώς λόγω της αργίας που έχει τεθεί ο δήμαρχος Παύλος Πανηγύρης δεν μπορεί να ορκιστεί, αλλά ούτε και να στείλει πρόσκληση για την ορκωμοσία των αιρετών του δήμου!

Αυτό αναφέρει σε έγγραφο - απάντησή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και υπογράφουν τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός κ.κ. Αργύρης Ντινόπουλος και Γιώργος Ντόλιος.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο το οποίο εστάλη χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα «καθήκοντα του δημάρχου ο οποίος έχει τεθεί σε αργία ασκεί ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού».

Αναλυτικά το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος (της δημοτικής περιόδου 2014-2019) που έχει τεθεί σε αργία, λόγω έκδοσης διαπιστωτικής πράξης από το Γενικό Γραμματέα κατά την προηγούμενη θητεία του (δημοτική περίοδος 2011-2014) δεν μπορεί να ορκιστεί ή να αποστείλει πρόσκληση για ορκωμοσία των αιρετών του δήμου.

Τούτα διότι με το διοικητικό μέτρο της αργίας απομακρύνεται προσωρινά από την ενεργό άσκηση των καθηκόντων του ο κ. Πανηγύρης ως νεοεκλεγείς δήμαρχος.

Η απομάκρυνσή του αυτή αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων του τόσον μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών πριν από την εγκατάσταση και ανάληψη καθηκόντων τους, όσον και μετά την εγκατάσταση των αρχών που αναδείχθηκαν κατά τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 που ορίζεται στο νόμο ότι γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Ειδικότερα, μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προβλεπόμενη εγκατάσταση και ανάληψη καθηκόντων των δημοτικών αρχών ο νομοθέτης προβλέπει την προηγούμενη ορκωμοσία των εκλεγέντων, με την οποία αυτοί δεσμεύονται για τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους διοίκηση του δήμου (βλ. ΣτΕ 3376/2011, 2114-2117/2008, 2132/2004).

Τα καθήκοντα του δημάρχου, ο οποίος έχει τεθεί σε αργία πριν την ανάληψη των καθηκόντων από 1 Σεπτεμβρίου 2014, ασκεί ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, με έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 89, παρ.2 και 5 του ν. 3463/20006.

Ο σύμβουλος που αναλαμβάνει κατά τα ανωτέρω να ασκήσει τα καθήκοντα του δημάρχου υπογράφει, μόλις αναλάβει τα καθήκοντα αυτά, δήλωση ανάληψης των καθηκόντων δημάρχου, η οποία λαμβάνει αριθμό του γενικού πρωτοκόλλου του Δήμου και κοινοποιείται αυθημερόν προς το δημοτικό συμβούλιο, το λογιστήριο του δήμου και προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (άρθρο 89, παρ. 2, τελευταίο εδάφιο του ν. 3463/2006).

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου οφείλει να εκδόσει νέα διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία του κ. Παύλου Πανηγύρη από το αξίωμα του δημάρχου Μεγίστης για τη νέα δημοτική περίοδο, εφόσον νομίμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 236 του ν. 3852/2010 (ΣτΕ 2376/2011).»

Διαβάστε ακόμη

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης