Έντονος προβληματισμός μετά και τη νέα πτώχευση

Έντονος προβληματισμός  μετά και τη νέα πτώχευση

Έντονος προβληματισμός μετά και τη νέα πτώχευση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 784 ΦΟΡΕΣ

Σε στροφή προς τις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας προσανατολίζονται οι ξενοδόχοι

Περίπου 600 άτομα εκτιμάται ότι είναι αυτή τη στιγμή στη Ρόδο οι πελάτες του Ρωσικού τουριστικού οργανισμού Versa που κήρυξε πτώχευση προχτές το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» ο οργανισμός φέρνει ετησίως στην Ελλάδα περίπου 12.000 άτομα εκ των οποίων τα 4.000 στη Ρόδο, ενώ τα υπόλοιπα διοχετεύονται σε Κρήτη και Χαλκιδική.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος των πτωχεύσεων. Σε τοπικό επίπεδο άλλοι έχουν πάρει τα χρήματά τους και άλλοι έχουν να λαμβάνουν ακόμα από τους οφειλέτες τους, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις πλέον έχουν μειωθεί στο 50% και χρήματα δύσκολα κυκλοφορούν.

Πάντως φόβοι εξακολουθούν να υπάρχουν για συνέχιση του ντόμινο των πτωχεύσεων, που δυστυχώς μέσα σε διάστημα δύο μηνών έφτασαν τις 15. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα χρέη που έχουν αφήσει στους Έλληνες ξενοδόχους ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΝΤΙΔΟΤΟ!
Αντίδοτο στις ρωσικές απώλειες αναζητούν τώρα οι ξενοδόχοι και ειδικά όσοι μέχρι σήμερα δούλευαν σχεδόν αποκλειστικά με Ρώσους τουρίστες, σε περιοχές όπως η Ρόδος, τα Χανιά και το Ηράκλειο, η Κως και η Χαλκιδική.

Όπως σημειώνουν στο Capital.gr παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς της Ρόδου, η μοναδική διέξοδος προκειμένου να γεμίσουν του χρόνου τα ξενοδοχεία είναι η στροφή προς τις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας που δείχνουν ισχυρά σημάδια ανάκαμψης την τελευταία διετία. Πολλοί μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με tour operators του εξωτερικού με σκοπό να κλείσουν συμβόλαια συνεργασίας για τα επόμενες σεζόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζήτηση από τη ρωσική αγορά μετά τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις των ταξιδιωτικών γραφείων και τη σημαντική πτώση της αγοραστικής ικανότητας των Ρώσων αναμένεται να μειωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες. Μόλις χτες ο ταξιδιωτικός οργανισμός Versa ανακοίνωσε επίσημα από την ιστοσελίδα του πως αναστέλλει τη λειτουργία του τμήματος εξερχόμενου τουρισμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά γραφεία της Αγίας Πετρούπολης που λειτουργούσε εδώ και 15 χρόνια και πέρσι είχε έρθει πρώτο σε κερδοφορία.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι, η κρίση στον τουριστικό κλάδο της Ρωσίας βρίσκεται ακόμη στην αρχή και η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη, εκτιμώντας παράλληλα πως η κίνηση προς την Ελλάδα το 2015 μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 50%. Έτσι όσοι φιλοξενούσαν Ρώσους τουρίστες θα πρέπει τώρα να αναζητήσουν έσοδα στις δυτικές αγορές.

Ο τελικός απολογισμός των επιχειρηματιών του τουρισμού για το μέγεθος των απωλειών που προκάλεσαν οι αναστολές λειτουργίας των ρωσικών πρακτορείων αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

Εντούτοις τα νέα δεν είναι ευοίωνα. Μόνο από την κατάρρευση του tour operator Labirint στις αρχές του Αυγούστου, οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα από οκτώ εκατ. ευρώ. Τα «κανόνια» των Neva και Labirint είχαν τη μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς επηρέασαν 17 χιλ. και 40 χιλ. Ρώσους πελάτες τους αντίστοιχα.

Ο χρόνος όμως για τη σύναψη συμβολαίων με δυτικές αγορές φαίνεται να πιέζει. Η πτώση της ζήτησης από τη Ρωσία δεν αγγίζει μόνο τους ελληνικούς προορισμούς, καθώς απώλειες καταγράφονται επίσης στην Ισπανία. Γερμανοί, Άγγλοι αλλά και Σκανδιναβοί εξελίσσονται πλέον σε πολύτιμες και πολλά υποσχόμενες πηγές τουριστικών εσόδων και ο ανταγωνισμός για την απόκτηση μεριδίων δείχνει ότι θα είναι πιο έντονος από ποτέ. Τα πρώτα μηνύματα για την πορεία της ζήτησης αρχίζουν να φαίνονται ήδη από το Νοέμβριο, ενώ η μεγάλη μάχη για την προσέλκυση τουριστών ξεκινά από τον Ιανουάριο.

Το ενδιαφέρον πάντως για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών δεν έχει βέβαια «παγώσει», εντούτοις, όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι, οι κανόνες των συμφωνιών θα πρέπει να αλλάξουν. Επισημαίνουν για παράδειγμα πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εισπράττουν τα χρήματά τους πριν από τις αφίξεις των πελατών τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουν ζημιές από τις πτωχεύσεις των τουριστικών πρακτορείων.

Την ίδια ώρα, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η φορολογική αντιμετώπιση των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας προς τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η εξόφλησή τους. Πολλά είναι τα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με πρακτορεία που έκλεισαν (Windrose, Labint, Solvex, South Cross κ. ά). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος η τυχόν δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων κοστίζει υπερβολικά και οι πιθανότητες δικαστικής ευόδωσης της διαδικασίας, είναι μηδαμινές.

Το ΞΕΕ ζήτησε μάλιστα με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου η επισφαλής απαίτηση και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά. Αν δεν γίνει αυτή η ρύθμιση, τα αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα των μονάδων μπορεί να είναι καταστροφικά.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΗΤΣΗ
Την πρώτη μεγάλη συμφωνία για το 2015 για τη ρωσική αγορά υπέγραψε ο Όμιλος Μήτση με το Coral και την ελληνική εταιρία Le Grand της Φωτούλας Σαπουνάκη.
Η συμφωνία αυτή όπως αναφέρει το “Χρήμα και Τουρισμός”, προβλέπει την "πώληση" 1.000 δωματίων του Ομίλου σε όλα τα ξενοδοχεία του, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκ. ευρώ περίπου.

Πρόκειται για μια συμφωνία μεγάλης σημασίας, δεδομένης της πολύ άσχημης συγκυρίας για τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία και των απανωτών χρεοκοπιών μεγάλου αριθμού παραδοσιακών tour operators.
Επιπροσθέτως, είναι στήριξη τόσο για τον Όμιλο Μήτση, ο οποίος αποτελούσε παραδοσιακό εταίρο του Labirint, όσο -και κυρίως- του Le Grand, το οποίο κλυδωνίστηκε επικίνδυνα με τις εξελίξεις στη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χρεοκοπίες των ρωσικών tour operators, οι απώλειες του ομίλου Μήτση ήταν μικρές.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου