Ιδού που κατάντησαν οι περήφανοι Ροδίτες

Ιδού που κατάντησαν  οι περήφανοι Ροδίτες

Ιδού που κατάντησαν οι περήφανοι Ροδίτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3656 ΦΟΡΕΣ

Σκηνές «Πατησίων» και σε κεντρικές γειτονιές της Ρόδου

Επιδρομές αναζήτησης σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους κάδους σκουπιδιών σε πολλές γειτονιές της Ρόδου, πραγματοποιούν πλέον πολλοί κάτοικοι του νησιού μας, που βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι εξαθλίωσης!

Ο φωτογραφικός φακός αναγνωστών της “Ροδιακής”, εντόπισε χθες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα μερικές ακόμα περιπτώσεις σε κεντρικές γειτονιές της Ρόδου να συγκεντρώνουν τρόφιμα και άλλα είδη μέσα από τα σκουπίδια, ενώ μόλις προχθές και άλλες τέτοιες περιπτώσεις καταγράφτηκαν σε άλλο σημείο της πόλης μας.

Ιδού που κατάντησαν  οι περήφανοι Ροδίτες

Η κατάσταση, χαρακτηρίζεται πάντως ως ανεξέλεγκτη, αφού πέρα από τα άτομα που είναι καταγεγραμμένα ως άπορα και ζητούν ενισχύσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τις δομές κοινωνικής παροχής που λειτουργούν από την Περιφέρεια και τον Δήμο αντίστοιχα, υπάρχουν σίγουρα και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας, οι οποίοι αναζητούν αυτό τον τρόπο επιβίωσης πλέον μέσα από τους κάδους των σκουπιδιών.

Εικόνες που πληγώνουν
«Το σοκ που βίωσα ήταν άνευ προηγουμένου» είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο συμπολίτης μας κ. Φ. Μ που πήγε να ψωνίσει σε σούπερ μάρκετ της περιοχής και βρέθηκε μπροστά σε αυτές τις εικόνες θλίψης και κατάντιας για την άλλοτε πανίσχυρη οικονομικά και κοινωνικά Ρόδο μας. «Δεν πίστευα σε αυτό που έβλεπα. Νόμιζα ότι έχασαν κάτι οι άνθρωποι και το έψαχναν. Έμεινα στο σημείο επι 15 ολόκληρα λεπτά και τότε κατάλαβα. Έπεσα από τα σύννεφα. Δεν είχα δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στη Ρόδο μας. Τι άλλο θα πρέπει δηλαδή να δούμε για να συγκινηθούμε και να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ενισχύοντας όπως μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους;» - κατέληξε ο ίδιος.

Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ρόδου, ακόμα και στα πέτρινα χρόνια της φτώχειας στις δεκαετίες του ‘50 και του ’60 δεν είχαν παρουσιαστεί τέτοια φαινόμενα στο νησί της Ρόδου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ξεπερνά κάθε προηγούμενο και καταρρίπτει τα τελευταία οχυρά αισιοδοξίας γι’ ανάκαμψη.

Ιδού που κατάντησαν  οι περήφανοι Ροδίτες

Αποτελεί δε κοινό μυστικό, ότι όταν νυχτώσει, σε πολλές γειτονιές της Ρόδου, η κατάσταση  αυτή,  της αναζήτησης δηλαδή τροφής, ένδυσης ή υπόδησης μέσα και πέριξ των κάδων σκουπιδιών, αυξάνεται με δεκάδες εξαθλιωμένους συμπολίτες μας, να έχουν εναποθέσει πλέον εκεί τις ελπίδες τους.
Και στο παρελθόν, τέτοιου είδους φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, ωστόσο όμως ποτέ ξανά δεν είχαν τέτοια έκταση, ακόμα και μέρα μεσημέρι, από οικογένειες ολόκληρες ή από μεμονωμένους ηλικιωμένους.

Καθημερινό το φαινόμενο
Τα φαινόμενα αυτά, παρατηρούνται πλέον καθημερινά, ακόμα και στις πιο πολυσύχναστες κεντρικές γειτονιές της πόλης μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί τις δομές αυτές, σε αναφορές τους προς τον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, μιλούν πλέον καθημερινά για απίστευτες καταστάσεις που βιώνουν οι συμπολίτες μας και σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δυσκολευόμενοι να ανταποκριθούν στην εν εξελίξει τραγωδία που βιώνει μεγάλο μέρος του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία καλπάζει και στη Ρόδο, ο χρόνος εποχιακής εργασίας έχει συρρικνωθεί ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν αντέξει και δεν έβαλαν λουκέτο μέχρι σήμερα, συρρικνώνονται η μία μετά την άλλη.
Η κατάσταση, μοιάζει σχεδόν ανεξέλεγκτη και δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς, ότι η άλλοτε κραταιά οικονομία της Ρόδου βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και του γενικευμένου οικονομικού κραχ.

Μέσα σε αυτόν τον γενικό παραλογισμό που έχει επιβληθεί στην μέση οικογένεια, οι χαραμάδες ελπίδας και αισιοδοξίας είναι ελάχιστες. Η κατάσταση μοιάζει πολύ πιο ζοφερή απ’ ότι υπολόγιζαν όλοι.
Να μην έφθαναν όλα αυτά το τελειωτικό χτύπημα αναμένεται για την μέση ροδίτικη οικογένεια μέσα στους επόμενους μήνες με την κοινοποίηση πρόσθετων χαρατσιών και την φοροεπιδρομή που έχει δρομολογηθεί.

 

Διαβάστε ακόμη

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια