Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 504 ΦΟΡΕΣ

Τι αναφέρει στην ερώτησή του

Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Γιώργος Πάντζας με θέμα «Δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τη φετινή σχολική περίοδο. Να στελεχωθούν άμεσα με εκπαιδευτικούς οι σχολικές μονάδες των ακριτικών νησιών της χώρας».

Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων παραμένουν 60 κενά στα Δωδεκάνησα, γεγονός το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ακριτική περιοχή μας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για το σύνολο των κατοίκων της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και η εφαρμογή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ρήτρας νησιωτικότητας.

Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα 16.10.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τη φετινή σχολική περίοδο. Να στελεχωθούν άμεσα με εκπαιδευτικούς οι σχολικές μονάδες των ακριτικών νησιών της χώρας»

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιά, οι τοπικές κοινωνίες της Δωδεκανήσου ανησυχούν έντονα για τα συνεχή «χτυπήματα» υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου στην ακριτική μας περιφέρεια. Παρά τις επικοινωνιακές υποσχέσεις και τις υπουργικές «παροχολογίες», οι ελλείψεις σε διδάσκοντες, δασκάλους και καθηγητές σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, απαραίτητων για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών της νησιωτικής χώρας στην εκπαιδευτική διαδικασία, συνεχίζονται. Αποδεικνύεται και πάλι ότι η πραγματικότητα μπορεί να γίνει χειρότερη, σαν να προέρχεται από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ειδικότερα, στην έναρξη της χρονιάς, στη Δωδεκάνησο υπήρχαν σχεδόν 500 διαπιστωμένα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, συνεχίζουν να υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 60 περίπου κενά διαφόρων ειδικοτήτων στο σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στις ειδικότητες των ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ05 Γαλλικών, ΠΕ06 Αγγλικών, ΠΕ07 Γερμανικών, ΠΕ14.04 Γεωπόνων, ΠΕ16-ΤΕ16 Μουσικών και ΠΕ19-20 Πληροφορικών.

Με τέτοια αντιμετώπιση, η κοινωνία στα Δωδεκάνησα, δεν ανησυχεί μήπως την ξέχασαν. Πλέον είναι βέβαιη γι’ αυτό, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με την αναλγησία και την εγκατάλειψη ακόμα και όταν πρόκειται για στοιχειώδεις παροχές προς τους νησιώτες, όπως είναι η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Οι ελλείψεις σε διδάσκοντες σε όλο σχεδόν το φάσμα των ειδικοτήτων, απαραίτητων για την ισότιμη παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης είναι απαράδεκτες. Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί – ανάμεσα στα άλλα – και πρακτικά ζητήματα στην καθημερινή εκπαιδευτική λειτουργία. Το φαινόμενο της «διδακτικής αποδόμησης» εντείνεται ιδιαίτερα στο Λύκειο.

Με την πανελλαδική εξέταση σε Α’ και Β’ Λυκείου μέσω της Τράπεζας Θεμάτων συγκεκριμένης ύλης, ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο πρόσληψης και τοποθέτησης στη σχολική μονάδα, είναι υποχρεωμένος να καλύψει την ύλη σε αυστηρά χρονικά περιθώρια, γεγονός που οδηγεί σε ανισότητες.

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία καθυστερούν τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, τα «κενά» αποβαίνουν σε βάρος των μαθητών, απαξιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα ακόμα και της υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλη η διαδικασία, βρίσκεται μακριά από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις και τις ανάγκες της νησιωτικής κοινωνικοπολιτισμικής πραγματικότητας.

Επειδή, οι διδακτικές ώρες που χάνονται στη Δωδεκάνησο είναι πολλές και επηρεάζουν αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή, είναι εθνικής σημασίας η σύγχρονη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Επειδή, σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και διεκδικούν άμεσες προσλήψεις διδασκόντων.

Επειδή, η μόρφωση είναι αγαθό που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες της χώρας και είναι υποχρέωση του κράτους η δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν έχουν καλυφθεί ακόμα τα εκπαιδευτικά κενά στη Δωδεκάνησο; Προτίθεται να προβεί άμεσα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών; Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Θα δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις προσωπικού στην νησιωτική χώρα και ιδιαίτερα στα μικρά ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου;

2. Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλίσει τις συνταγματικές και τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση στις νησιωτικές περιοχές, στελεχώνοντας άμεσα και επαρκώς τις σχολικές μονάδες των νησιών της Δωδεκανήσου, στο σύνολό τους, στη βάση των καταγεγραμμένων και πραγματικών αναγκών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Δημήτρης Γάκης

Γιώργος Πάντζας

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»