Φιάσκο η εξαγγελία για τον ΦΠΑ

Φιάσκο η εξαγγελία για τον ΦΠΑ

Φιάσκο η εξαγγελία για τον ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 319 ΦΟΡΕΣ

Τελευταία ημέρα σήμερα για τις αιτήσεις στο νέο σύστημα ΦΠΑ «πληρώνω όταν εισπράττω». Μόλις 1.100 οι εγγραφές σε σύνολο 600.000 επαγγελματιών

Το μέτρο είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την άνοιξη, με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα εντάσσονταν στο νέο σύστημα, θα μπορούσαν να πληρώνουν τον ΦΠΑ, όχι κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής, αλλά κατά την ημερομηνία εξόφλησης της αμοιβής.

Για μια σειρά από λόγους, το μέτρο οδεύει προς το παρόν προς πλήρη αποτυχία. Εως τώρα, οι αιτήσεις δεν έχουν ξεπεράσει τις 1.100 όταν το μέτρο απευθύνεται ουσιαστικά σε τουλάχιστον 600.000 επιτηδευματίες

Υποτίθεται μάλιστα ότι τουπουργείο Οικονομικών θα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στηνΕυρωπαϊκή Ενωση έτσι ώστε το μέτρο να μην ισχύσει μόνο για τις εταιρείες και τους επαγγελματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ όπως ισχύει τώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις με έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ.

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

Για την ενεργοποίηση του μέτρου, ηγ.γ Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε σχετική εγκύκλιο πριν από λίγες εβδομάδες ενώ λίγες ημέρες μετά, άνοιξε και η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για να «υποδεχτεί» τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων. Ηπροθεσμία, εκπνέει σήμερα και όσες επιχειρήσεις κάνουν αίτηση,θα μπορούν να καταβάλλουν τον ΦΠΑ του τέταρτου τριμήνου όταν θα τον εισπράξουν.

Για μια σειρά από λόγους, το μέτρο οδεύει προς το παρόν προς πλήρη αποτυχία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα, οι αιτήσεις δεν έχουν ξεπεράσει τις 1.100 όταν το μέτρο απευθύνεται ουσιαστικά σε τουλάχιστον 600.000 επιτηδευματίες. Τι ήταν αυτό που –προς το παρόν- οδηγεί τους επαγγελματίες στο να γυρίζουν την πλάτη;

Εμπειροι λογιστές εντοπίζουν την πηγή του κακού στην απόφασηπου εξέδωσε η ΓΓΔΕ. Ουσιαστικά, το μέτρο έχει εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι μεταχρονολογημένες επιταγές που αποτελούν και «ελληνική πατέντα». Ως γνωστόν, είναι… εθιμικό δίκαιο οι επιταγές να αναγράφουν ημερομηνία πληρωμής τρεις, πέντε ή και εννέα μήνες μετά την έκδοσή τους. Αυτό, νομικά απαγορεύεται καθώς οι επιταγές είναι πληρωτέες με την επίδειξη. Αυτή την πραγματικότητα, το υπουργείο Οικονομικών δεν την έλαβε υπόψη.
Ετσι, η απόφαση για τον ΦΠΑ ορίζει ότι αν μια συναλλαγή αποπληρώνεται με μεταχρονολογημένη επιταγή, τότε ο λήπτης δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει τον ΦΠΑ κατά την πληρωμή της επιταγής στην Τράπεζα αλλά κατά την ημερομηνία παράδοσής της. Και σε περίπτωση που η επιταγή αποδειχτεί ακάλυπτη, ο μόνος τρόπος για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλλει στην εφορία θα είναι να σφραγίσει την επιταγή στέλνοντας τον πελάτη κατευθείαν στη μαύρη λίστα τουΤειρεσία.

Εντός της ημέρας θα φανεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει παράταση έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στο λεγόμενο άρθρο 39β, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ

Και τα προβλήματα συνεχίζονται

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που έκανε τους επιχειρηματίες να στρέψουν την πλάτη στο νέο μέτρο. Η απόφαση ορίζει ότι αν κάποιος εισπράξει ένα ποσό ως προκαταβολή, θα πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ τη στιγμή είσπραξης της προκαταβολής. Ορίζει η απόφαση: «Στις περιπτώσεις είσπραξης προκαταβολής στα πλαίσια συναλλαγών του ειδικού καθεστώτος, εκδίδεται ειδικό στοιχείο προκαταβολής. Το ειδικό στοιχείο επέχει θέση τιμολογίου και αποτελεί το αποδεικτικό έγγραφο πραγματοποίησης της πληρωμής πριν την πραγματοποίηση της συναλλαγής». Δηλαδή πέρα από την πληρωμή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην προκαταβολή, υπάρχει και ζήτημα έκδοσης πρόσθετων τιμολογίων που συνεπάγεται πρόσθετη… χαρτούρα για την επιχείρηση.

Τέλος, άλλος ένας σημαντικός λόγος ήταν η πιθανότητα η ένταξη μιας επιχείρησης στο σύστημα να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τους πελάτες της. Εξ’ ορισμού, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ λειτουργεί ως εξής: η μια επιχείρηση αποδίδει τον ΦΠΑ όταν τον εισπράττει. Η άλλη επιχείρηση που συναλλάσσεται μαζί της όμως, δεν μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ μέχρι να τον καταβάλει στονπρομηθευτή της. Καθόλου δεν θα άρεσε αυτή η εξέλιξη στιςμεγάλες εταιρείες οι οποίες μπορούν να πιέσουν τους «μικρούς» πελάτες τους για να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Εντός της ημέρας θα φανεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει παράταση έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στο λεγόμενο άρθρο 39β, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ.

Πηγή www.thetoc.gr
Γράφει ο Θάνος Τσίρος

Διαβάστε ακόμη

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10

Μητσοτάκης: "Συνεχής η μάχη κατά της ακρίβειας" – "Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αρχίζει να κάμπτεται"

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία