Μίκα Ιατρίδη: «Ας μην είμαι υποψήφια, δεν θα αλλάξω στάση»

Μίκα Ιατρίδη: «Ας μην είμαι υποψήφια, δεν θα αλλάξω στάση»

Μίκα Ιατρίδη: «Ας μην είμαι υποψήφια, δεν θα αλλάξω στάση»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 862 ΦΟΡΕΣ

Η ανεξάρτητη βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει για μια ακόμη φορά σε συνέντευξή της ότι προτιμάει να πάμε σε εκλογές, παρά να στηρίξει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, με καλές σπουδές στα οικονομικά και στο μάνατζμεντ, αρχικώς καταψήφισε τα μνημόνια, διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία, εν συνεχεία εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ και, τέλος, αποχώρησε και έγινε ανεξάρτητη, διότι δεν συμφωνούσε με τη στρατηγική του κόμματος, που την έβρισκε απλώς καταγγελτική.

Τώρα, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των κομμάτων που σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με βάση την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο. Από τα λεγόμενά της όμως φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου εύκολος στόχος.

Η κ. Ιατρίδη κλείνει σαφώς προς το όχι, δείχνει θετική προς την προοπτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει βρίσκει απαραίτητη την αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ.

Με λίγα λόγια, η κ. Ιατρίδη μιλάει καθαρά. Και δεν αφήνει πολλά περιθώρια...

Είστε βουλευτής Δωδεκανήσου. Ανεξάρτητη πλέον. Τι σκοπεύετε να κάνετε στις προσεχείς εκλογές;

«Τι σημασία έχει τι θα κάνω εγώ; Πριν από μόλις λίγες ημέρες, ένας συμπολίτης μας πήγε στην εφορία στη Ρόδο και παρέδωσε το τρίχρονο παιδί του, γιατί του κατάσχεσαν τα τελευταία του 300 ευρώ! Αυτό είναι το ζήτημα. Η πολιτική μου καριέρα είναι δευτερεύον θέμα».

Συμφωνώ. Αλλά για να κάνετε κάτι για όλα αυτά δεν πρέπει να είστε στη Βουλή;

«Πρέπει. Αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Δεν έγινα βουλευτής για να κάνω καριέρα επαγγελματική. Αν το έβλεπα έτσι, δεν θα καταψήφιζα όλα τα μνημόνια, όταν ήξερα ότι θα με διέγραφαν από τη Νέα Δημοκρατία».

Ωστόσο αποχωρήσατε από τους ΑΝΕΛ...

«Ναι, διότι έβλεπα ότι το κόμμα εγκλωβίζεται σε έναν καταγγελτικό λόγο, χωρίς να επεξεργάζεται πολιτική στρατηγική, χωρίς συνολικό σχεδιασμό. Γι' αυτό και έφυγα».

Δεν φύγατε επειδή σας πίεσαν μέσω των ελέγχων του ΣΔΟΕ, όπως ισχυρίζεται ο Πάνος Καμμένος;

«Οχι. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να έγινε σε άλλες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για μένα. Εγώ δεν εκβιάζομαι από κανέναν και για κανένα λόγο. Εφυγα, όπως σας είπα, για καθαρά πολιτικούς λόγους. Τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας τις αφήνω για τους άλλους. Εγώ μιλώ με τις πράξεις μου».

Και τώρα; Τι θα κάνετε; Θα συμφωνήσετε με την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή;

«Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό. Δεν είναι θέμα προσώπου. Ικανά πρόσωπα για τη θέση του Προέδρου μπορούμε να βρούμε. Εφ' όσον όμως δεν αλλάζει αυτή η πολιτική, που έχει φέρει την οικονομία σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε απόγνωση, τότε δεν πρόκειται να ψηφίσω. Καλύτερα να πάμε σε εκλογές».

Ναι, αλλά αν πάμε σε εκλογές, εσείς μπορεί να μην είστε καν υποψήφια.

«Και λοιπόν; Ας μην είμαι. Δεν θα αλλάξω στάση. Καταψήφισα το Μνημόνιο και δεν θα στηρίξω τώρα την ανανέωσή του με νέα μορφή».

Μπορεί όμως να βγούμε από το Μνημόνιο...

«Αυτό πρέπει να το δούμε. Να πρόκειται, δηλαδή, για πραγματική έξοδο και όχι επικοινωνιακή, να μη μας φέρουν, δηλαδή, ένα νέο Μνημόνιο με άλλο όνομα».

Ποια είναι η γνώμη σας για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Σας φαίνονται ρεαλιστικές;

«Το αν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις είναι θέμα σχετικό. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές και η κυβέρνηση δεν είναι, απλά, παράλογα, αλλά δημιουργούν και τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Συνεπώς, πού βρίσκεται ο ρεαλισμός σε αυτή την περίπτωση;»

Εννοώ εάν συμφωνείτε πως είναι εφαρμόσιμες...

«Πολλές από τις οικονομικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται στην κοινή λογική και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Μνημόνιο και την εφαρμοζόμενη πολιτική, κάτι το οποίο και εμένα με βρίσκει σύμφωνη. Κατά την άποψή μου, και την έχω εκφράσει αρκετές φορές, δεν μπορείς, για παράδειγμα, να αποκρατικοποιείς όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και υποδομές σου. Περαιτέρω, όντως χρειάζεται και μια διαφορετική φορολογική πολιτική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα εφαρμόσει. Από εκεί και πέρα, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες προβληματίζονται για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Ισως εκεί να χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια και επεξεργασία από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο κόσμος, μέσα σ' αυτό το αδιέξοδο, θέλει από κάπου να πιαστεί. Επομένως είναι πιθανόν να τις εγκρίνει...

«Η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή που τίποτα δεν αποκλείεται. Επειδή μιλήσαμε για ρεαλισμό πιο πριν, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κόσμος βλέπει ότι η πραγματικότητα που ζει χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Και όλα αυτά, μετά από πέντε χρόνια αιματηρών θυσιών. Το ζει, λοιπόν, αυτό το αδιέξοδο που αναφέρετε, δεν είναι κάτι που το φαντασιώνεται. Συνεπώς, το ενδεχόμενο οι πολίτες να εγκρίνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν είναι απίθανο».

Νομίζετε ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, έρχεται μια πιθανή αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ;

«Αν οι δανειστές έρθουν πάλι με τις παράλογες απαιτήσεις τους και η συγκυβέρνηση απλώς υιοθετήσει και εφαρμόσει πειθήνια αυτά που θα της επιβάλουν, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Τι πιστεύετε για την Κεντροδεξιά μετά τις εκλογές; Θα υπάρξει κίνηση για την επανένωσή της;

«Η αλήθεια είναι ότι η Κεντροδεξιά, αυτή τη στιγμή, είναι βαθύτατα διαιρεμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί βασικές ιδεολογικές αρχές της παράταξης έχουν απεμποληθεί, με αποτέλεσμα παραδοσιακοί ψηφοφόροι και υποστηρικτές της παράταξης να έχουν απομακρυνθεί πάρα πολύ από αυτήν. Η επανένωση της Κεντροδεξιάς είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν».

Θέλω να πω, δηλαδή, είναι πιθανή η εκλογή νέου αρχηγού, έπειτα από ενδεχόμενη ήττα;

«Πάντα, έπειτα από κάθε ήττα, οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβαν τις ευθύνες τους και παραιτήθηκαν, ενώ διεκδίκησαν, κατά περίπτωση, εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόμματός τους. Κατά την άποψή μου, η οποιαδήποτε προσπάθεια για την επανένωση, ειδικά έπειτα από όσα έχουν μεσολαβήσει, προϋποθέτει νέα ηγεσία».

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»