Τα ΑμεΑ ζητούν ευνοϊκή πρόσβαση στα νησιά

Τα ΑμεΑ ζητούν ευνοϊκή  πρόσβαση στα νησιά

Τα ΑμεΑ ζητούν ευνοϊκή πρόσβαση στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 153 ΦΟΡΕΣ

Αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για όλα τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο Ναυτιλίας και τα άτομα με αναπηρία, απέστειλε η Συνομοσπονδία στον αρμόδιο υπουργό Θ. Δρίτσα.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες με αναπηρία εξακολουθούν - ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και ακόμη περισσότερο στις νησιωτικές περιοχές - να βιώνουν αξεπέραστα εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή που συχνά τους οδηγούν στο περιθώριο και τον αποκλεισμό. Θέματα προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, πρόσβασης στις τοπικές και υπερτοπικές μεταφορές, στις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, στις υποδομές αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας κ.λπ. δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία για τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής χώρας.

Ακόμη και λυθούν τα ανωτέρων, επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, που αποτελούν μία από τις πλέον ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και βιώνουν εντονότερα από τον καθένα τις επιπτώσεις της σημερινής οικονομικής κρίσης, αναγκαζόμενοι μάλιστα να ταξιδεύουν με τα επιβατικά πλοία για λόγους υγείας, οι οποίοι επιβάλλουν τις συχνές μετακινήσεις τους προς και από τα μεγάλα αστικά κέντρα με τις αντίστοιχες υποδομές που δυστυχώς δε διαθέτει η νησιωτική χώρα.

Η απουσία όμως νησιωτικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία δεν πλήττει μόνο τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής Ελλάδας, απωθεί ταυτόχρονα μια μεγάλη ομάδα καταναλωτών του εθνικού τουριστικού προϊόντος, τους καταναλωτές με αναπηρία (σήμερα εκτιμώνται σε 80.000.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και γενικότερα τους καταναλωτές με προβλήματα παρόμοια με τα άτομα με αναπηρία (π.χ. ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οικογένειες με παιδιά σε καρότσι κ.λπ.), στερώντας έτσι την τοπική οικονομία από σημαντικά έσοδα. Αρκεί να αναφερθούμε σε μελέτη του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό των ατόμων με αναπηρία στη Γερμανία αρκούν για τη συντήρηση 65.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ετησίως!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Κύριε Υπουργέ,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαθέτουσα σήμερα διαχειριστική επάρκεια Β΄ και Γ΄ Τύπου για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και διαπίστευση ως φορέας παροχής προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης» - με την παρούσα επιστολή της επιθυμεί καταρχάς να σας συγχαρεί για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας και να σας υποβάλλει επιγραμματικά το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και άπτονται του Υπουργείου σας στο πλαίσιο που διαμορφώνουν αφενός η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ - την οποία επικύρωσε η χώρα μας δια του Ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88Α/11.04.2012) αναλαμβάνοντας τις σχετικές υποχρεώσεις - και αφετέρου η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 (COM 2010 636 τελικό/ 15.11.2010), η οποία προβλέπει ότι «..η πλήρης οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχία της στρατηγικής Ευρώπη 2020 της ΕΕ, όσον αφορά τη δημιουργία έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης…», κατατάσσοντας μάλιστα την προσβασιμότητα ως πρώτη μεταξύ των οκτώ βασικών τομέων δράσης της Επιτροπής, αλλά και οι νέοι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία.


Είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα οι πολίτες με αναπηρία της χώρας μας εξακολουθούν - ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και ακόμη περισσότερο στις νησιωτικές περιοχές - να βιώνουν αξεπέραστα εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή που συχνά τους οδηγούν στο περιθώριο και τον αποκλεισμό.

Θέματα προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, πρόσβασης στις τοπικές και υπερτοπικές μεταφορές, στις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, στις υποδομές αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας κ.λπ. δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία για τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής χώρας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι, ακόμη και η υλοποίηση μέτρων στους τομείς που προαναφέραμε, δεν θα έχει απολύτως καμία αξία εάν δεν συνοδευτεί με τη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, που αποτελούν μία από τις πλέον ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και βιώνουν εντονότερα από τον καθένα τις επιπτώσεις της σημερινής οικονομικής κρίσης, αναγκαζόμενοι μάλιστα να ταξιδεύουν με τα επιβατικά πλοία για λόγους υγείας, οι οποίοι επιβάλλουν τις συχνές μετακινήσεις τους προς και από τα μεγάλα αστικά κέντρα με τις αντίστοιχες υποδομές που δυστυχώς δε διαθέτει η νησιωτική χώρα.

Η απουσία όμως νησιωτικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία δεν πλήττει μόνο τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής Ελλάδας, απωθεί ταυτόχρονα μια μεγάλη ομάδα καταναλωτών του εθνικού τουριστικού προϊόντος, τους καταναλωτές με αναπηρία (σήμερα εκτιμώνται σε 80.000.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και γενικότερα τους καταναλωτές με προβλήματα παρόμοια με τα άτομα με αναπηρία (π.χ. ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οικογένειες με παιδιά σε καρότσι κ.λπ.), στερώντας έτσι την τοπική οικονομία από σημαντικά έσοδα. Αρκεί να αναφερθούμε σε μελέτη του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό των ατόμων με αναπηρία στη Γερμανία αρκούν για τη συντήρηση 65.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ετησίως!

Παράλληλα με τα παραπάνω, είναι γνωστό ότι η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα - έχοντας απόλυτα σαφή εικόνα των δημογραφικών εξελίξεων και της γήρανσης της κοινωνίας, που οδηγούν μονοσήμαντα στην ανάγκη προσαρμογής του περιβάλλοντος και των υποδομών - λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση μέτρων για τη διευκόλυνση της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία σε όλους τους τομείς, τα οποία περιγράφηκαν με σαφήνεια στη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 (COM 2010 636 τελικό/ 15.11.2010), αλλά και σε μια σειρά νέων ευρωπαϊκών πολιτικών με κυριότερο τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1177/2010 «για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004», ο οποίος είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενσωμάτωσή του στο εθνικό δίκαιο και έχει εφαρμογή από 18.12.2012.

Η απρόσκοπτη εφαρμογή του όμως προϋποθέτει επίσης μία σειρά μέτρων που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία τόσο στις λιμενικές υποδομές όσο και στις υποδομές των πλοίων, αλλά και στις προσφερόμενες υπηρεσίες και την πληροφόρηση/επικοινωνία.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στο πνεύμα των παραπάνω η Ε.Σ.Α.μεΑ. υποβάλλει στη συνέχεια τα ελάχιστα και απόλυτα αναγκαία θέματα του τομέα αρμοδιότητάς σας, που σχετίζονται με τα άτομα με αναπηρία, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράστασή της για την ανάπτυξη και υλοποίησή τους και θέτοντας στη διάθεσή σας την πολύχρονη τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτει.

• Θεσμική συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα σε κεντρικό επίπεδο για την προώθηση της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία ως βάσης σχεδιασμού της εθνικής πολιτικής για τη ναυτιλία και τις νησιωτικές περιοχές στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

• Βελτίωση/συμπλήρωση/επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας με στόχο την προσαρμογή της στο νέο Κανονισμό και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

• Αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων των ατόμων με αναπηρία και των συνοδών τους.

• Διασφάλιση της προσβασιμότητας των λιμενικών υποδομών, υποδομών πλοίων και του τομέα ναυτιλίας εν γένει.

• Διασφάλιση της προσβασιμότητας της επικοινωνίας/ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρία (διασφάλιση της προσβασιμότητας της ιστοσελίδας του Υπουργείου σύμφωνα με την Απόφαση του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αριθ. ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989 -ΦΕΚ Β’ 1301/12.04.2012 «Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», της διαδικασίας κρατήσεων εισιτηρίων, της ενημέρωσης πολιτών με αναπηρία για τα δικαιώματά τους όταν ταξιδεύουν με πλοία κ.λπ.).

• Δράσεις ενημέρωσης/εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων (στελέχη Υπουργείου, πράκτορες, στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, ναυτικοί κ.λπ.) με αξιοποίηση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών υποδομών ή/και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αυτών ώστε να σταματήσει η παραγωγή νέων εμποδίων κατά την ανάπτυξη νέων πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων.

• Ανάπτυξη εθνικής νησιωτικής πολιτικής για πολίτες με αναπηρία με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στις πολιτικές για την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με την τεχνογνωσία και εμπειρία που πλέον διαθέτει μπορεί να αναλάβει - εφόσον της ανατεθεί από το Υπουργείο - την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την καταγραφή των υφιστάμενων συνθηκών ζωής των νησιωτών με αναπηρία και των εμποδίων που συναντούν στην καθημερινή τους διαβίωση και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση αυτής.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ελπίζουμε στην ανάπτυξη στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ μας, με στόχο την άρση του αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στα πλοία, τους λιμένες και όλες τις εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα αυτά που κατοικούν στη νησιωτική χώρα.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να καθορίσετε συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησής σας με αντιπροσωπεία μας προκειμένου να σας αναπτύξουμε τις προτάσεις μας.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ»

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου