Το ρίσκο είναι μεγάλο αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή

Το ρίσκο είναι μεγάλο  αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή

Το ρίσκο είναι μεγάλο αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 392 ΦΟΡΕΣ

Η Οδύσσεια του ζευγαριού που ξεκίνησε από το Σουδάν και βρέθηκε στα παγωμένα νερά της Ρόδου

Ήταν στο ξύλινο σκάφος με τους 92 μετανάστες που βούλιαξε την περασμένη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, και μεταξύ αυτών που διασώθηκαν από το λοχία από τη Λέρο, Αντώνη Ντεληγιώργη. Αυτή η φωτογραφία από τη διάσωσή της, έκανε το γύρο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου!

Την 20χρονη NEEBYTI από την Ερυθραία την συναντήσαμε χθες μαζί με τον 36χρονο αρραβωνιαστικό της VEERDI και δύο συμπατριώτισσές της, η μία εκ των οποίων είναι έγκυος και πιθανότατα, ακόμη και σήμερα, να φέρει στο κόσμο ένα αγοράκι.

Τους ρώτησα δειλά αν θα μπορούσα να μιλήσω για λίγο μαζί τους για όλα αυτά που πέρασαν, για τα σχέδια που έχουν για το μέλλον τους.

Όπως είπε ο VEERDI η κατάσταση στην πατρίδα τους ήταν πολύ άσχημη σε σημείο που δεν άντεχαν να μείνουν άλλο εκεί. Έτσι πήραν την απόφαση να φύγουν μαζί με την 20χρονη αρραβωνιαστικιά του. Και οι δύο άφησαν πίσω τις οικογένειες τους. Ο VEERDI ήταν 16 χρόνια στο στρατό, όμως δεν μπορούσε άλλο και έτσι ξεκίνησε για κάτι καλύτερο.

Η αρχή όμως δεν ήταν και τόσο εύκολη. Όπως είπαν χρειάστηκαν να πληρώσουν 3.000 δολάρια και περίπου τρεις εβδομάδες ταξίδι για να φθάσουν από την πατρίδα τους στο Σουδάν και από εκεί έως την Τουρκία κατέβαλαν άλλα 1000 δολάρια ο καθένας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το ταξίδι μέχρι το Σουδάν έγινε κυρίως περπατώντας στην έρημο σε δύσκολες συνθήκες και αυτό δεν άλλαξε ούτε για την έγκυο συμπατριώτισσα τους!

«Υπάρχει μεγάλο ρίσκο και κίνδυνος για τη ζωή σου. Όμως δεν έχεις άλλη επιλογή» θα μας πουν και θα προσθέσουν πως, ειδικά για την αλλοδαπή γυναίκα είχαν τον φόβο μην τυχόν και γεννήσει προτού φθάσουν στην Τουρκία!

Όταν έφθασαν στην γείτονα χώρα, ήρθαν σε επαφή με μέλη των κυκλωμάτων με τους οποίους και συνεννοήθηκαν για την μεταφορά τους η οποία δεν έγινε δωρεάν. Άλλα 2.500 δολάρια πλήρωσε ο καθένας για να μπουν σε εκείνο το σκάφος που παρολίγο να τους πάρει μαζί του, στον βυθό.
«Όταν άρχισε να βουλιάζει το σκάφος βρισκόμασταν οι περισσότεροι στην καμπίνα. Το νερό άρχισε να πλημμυρίζει τα πάντα και εμείς έπρεπε να σωθούμε. Τότε με το χέρι μου έσπασα το τζάμι από το φινιστρίνι για να μπορέσουμε να βγούμε έξω» είπε ο VEERDI και μας έδειξε το δεξί του χέρι που ήταν ακόμη τυλιγμένο έως πάνω από τον καρπό με γάζες!

Δεν δέχτηκε όμως να το φωτογραφίσουμε, διότι όπως είπε «αυτό είναι για να θυμίζει σε εκείνον τα όσα πέρασε και όχι για τους δημοσιογράφους»!

Σε άσχημη κατάσταση διασώθηκε και η νεαρή NEEBYTI, η οποία όλη αυτήν την ώρα κοιτούσε τον αρραβωνιαστικό της και έδειχνε φοβισμένη ακόμη και για την συζήτηση που γινόταν. Μίλησε λίγο και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις. Έδειχνε αδύναμη και πως ακόμη δεν είχε ξεπεράσει το σοκ. Άλλωστε δεν ήταν λίγο αυτό που πέρασε!

Τώρα η 20χρονη κοπέλα θέλει να τα αφήσει όλα πίσω της και μαζί με τον αρραβωνιαστικό της να φτιάξουν μία όμορφη ζωή.
«Θα παντρευτείτε»; ρώτησα και με απόλυτη βεβαιότητα απάντησαν «φυσικά όταν καταφέρουμε να μείνουμε κάπου».
Το νεαρό ζευγάρι δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα πάει και τι θα κάνει, το μόνο που θέλει είναι να αφήσει όλα τα άσχημα πίσω του. Και κάτι μου λέει ότι θα τα καταφέρει!

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου