Κινείται δραστήρια πλέον η Επιθεώρηση Εργασίας

Κινείται δραστήρια πλέον  η Επιθεώρηση Εργασίας

Κινείται δραστήρια πλέον η Επιθεώρηση Εργασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 516 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Στα είκοσι δύο ανέρχονται τα ξενοδοχεία στο νησί της Ρόδου που οφείλουν σε εργαζόμενους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη, ο οποίος, πάντως, κατά τη συνάντηση που είχε, χθες, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πόκκια, εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου για τη δραστηριότητα που επιδεικνύει η Επιθεώρηση εργασίας το τελευταίο διάστημα.

Η εικόνα που περιέγραψε, χθες, ο κ. Σταμούλης μοιάζει να είναι, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια.
Καταρχήν, ο κ. Πόκκιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να προσλάβουν όσους πρέπει, όσο γίνεται περισσότερους, να τους ασφαλίσουν άμεσα και να τηρήσουν και τους μισθούς που έχουν συμφωνηθεί και αυτό να γίνει έγκαιρα.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει σε όλους, τονίζοντας, πάντως, ότι δείχνουν κατανόηση για την οικονομική συγκυρία όπως και για το γεγονός ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν. Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν είναι καλοπληρωμένοι και δεν είναι έγκαιρα πληρωμένοι, δεν μπορούν να βοηθήσουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα κάνουν συνάντηση τόσο με τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων όσο και με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, παρουσία και του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, για να θέσουν και σ’ εκείνους τα ζητήματα αυτά.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, συμφώνησαν να γίνει αυτή η συνάντηση για δύο λόγους: Επειδή, συγκυριακά, το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία, άρα ξεκινάει η σεζόν και τους ενδιαφέρει να γίνουν οι επαναπροσλήψεις, να είναι ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι, να πληρώνονται όπως πρέπει και να τηρείται το τοπικό σύμφωνο, ένα θέμα που, ως Δήμο, τους απασχολεί αφού αγγίζει 17 χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αλλά και επειδή το οργανωτικό σχήμα του Δήμου προβλέπει στην Αντιδημαρχία Ανάπτυξης το Τμήμα Απασχόλησης και εκείνο της επιχειρηματικότητας, τα οποία, όμως, δεν έχουν στηθεί ακόμη αφού δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος, ωστόσο συζητούν στο Δήμο τροποποίηση του ΟΕΥ.

Στόχος τους στο Δήμο είναι να δημιουργήσουν έναν φορέα διεκδικητικό προς τα Υπουργεία και τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στα εργασιακά και τα θέματα απασχόλησης.
Όσο αφορά στο κομμάτι των ελέγχων, ο κ. Πόκκιας είπε ότι είναι θετικό αυτό που προκύπτει ότι όλοι είναι ασφαλισμένοι, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι, τις προηγούμενες ημέρες, ευρισκόμενος στην Αθήνα είχε συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο στα γραφεία του ΙΚΑ γι’ αυτό το ζήτημα, στον οποίο και έθεσε το γενικότερο ζήτημα του ΙΚΑ και των υπηρεσιών στο νησί και εκείνος του είπε ότι είναι στη διάθεσή τους όπου χρειάζεται για τους ελέγχους και για να δώσει στοιχεία.

Ο Αντιδήμαρχος, όμως, έβαλε και το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στα ξενοδοχεία, για κάποιες ακραίες περιπτώσεις που ακούγονται, όπως είπε, και τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε άλλο πλανήτη, βρισκόμαστε στην Ε.Έ. και θα πρέπει οι συνθήκες να είναι ανθρώπινες».

Αυτό που πρέπει να φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού είναι το επίπεδο του νησιού μας σε κάθε κατεύθυνση, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Από την πλευρά του, ο κ. Σταμούλης, αφού ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο, είπε ότι μαζί του συζητούν πολύ καιρό ενώ είναι γνώστης όλων των προβλημάτων τους. Ανέφερε, στη συνέχεια ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν μία εθιμοτυπική συνάντηση με την ΕΞΡ και τους έθεσαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αφού 22 ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί ακόμα έχουν να πληρώσουν από πέρυσι τα δεδουλευμένα όλων των εργαζομένων.

«Δεν μπορεί να δουλεύουμε τέσσερις-πέντε μήνες και να μας αφήνουν δύο μήνες άδειες και επιδόματα απλήρωτα και σκεφτείτε ότι η ανεργία είναι μόνο τρεις μήνες το χειμώνα. Άρα, αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης», τόνισε.

Όσο αφορά στην τοπική συμφωνία και, όπως είπε ο Πρόεδρος, σε πολλά ξενοδοχεία πράγματι αυτή τηρείται, ωστόσο θέλουν και αυτοί οι ελάχιστοι που είναι κακοπληρωτές και που με διάφορα τρικ προσπαθούν να κόψουν λεφτά από τους εργαζόμενους, να τους σταματήσουν.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων έκανε γνωστό ότι βγήκαν με την επιθεώρηση εργασίας για ελέγχους σε πολλά ξενοδοχεία, μάλιστα έφεραν ειδικούς επιθεωρητές από την Αθήνα και διεξήγαγαν ελέγχους πριν ανοίξει ακόμα η σεζόν, και το συμπέρασμά τους είναι ότι στο θέμα της ασφάλισης υπάρχει συμμόρφωση αφού πολλοί ξενοδόχοι έχουν ασφαλίσει το προσωπικό τους αλλά θέλουν και αυτοί οι λίγοι, οι κακοί, ξενοδόχοι, να ασφαλίσουν το προσωπικό τους.

Όπως είπε, βρήκαν και ανασφάλιστους αλλά όχι μεγάλα νούμερα. Ακόμη, ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι βγήκαν και βράδυ για ελέγχους, ο ίδιος με τους ειδικούς επιθεωρητές και μάλιστα στην Παλιά Πόλη που παλιά θεωρούνταν το άντρο της ανασφάλιστης εργασίας και ήταν ασφαλισμένοι οι πάντες!
«Νομίζω και η δική μας επαφή που έχουμε με τους εργαζόμενους και με την επιθεώρηση εργασίας, που βγαίνουμε τακτικά, νομίζω ότι έχουν συμμορφωθεί αυτοί οι κακοί εργοδότες», δήλωσε ο κ. Σταμούλης.

Μεγάλο πρόβλημα, είπε στη συνέχεια, αντιμετωπίζουν με δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη δυτική πλευρά του νησιού, που έχουν αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους. Όπως είπε, η μία, που έχει κάνει και ρύθμιση των εκατό δόσεων αλλά με την προϋπόθεση να πλήρωνε τους εργαζόμενους, τους άφησε απλήρωτους και θεωρούν ότι τους κοροϊδεύουν δίνοντάς τους 100-200 ευρώ από τη στιγμή που τους χρωστάει 4-5 χιλιάδες ευρώ τον καθένα.

Το άλλο, στην ίδια πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, δεν φθάνει που έχει απλήρωτους όλους τους εργαζόμενους, έκανε επίθεση και στους ειδικούς επιθεωρητές που ήρθαν να ελέγξουν. «Μόνο που δεν…μας έδειρε», είπε και κάλεσε τον Εισαγγελέα να παρέμβει κάποια στιγμή γι’ αυτή την περίπτωση και να εξετάσουν γιατί δεν στέλνει στην επιθεώρηση εργασίας μισθολογικές καταστάσεις και γιατί δεν τηρεί το τοπικό σύμφωνο. Κάτι άλλο που ανέφερε, ακόμη, είναι ότι στο ένα από αυτά τα ξενοδοχεία διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ανασφάλιστοι οι οποίοι και…έπεσαν μέσα στη θάλασσα για να μην τους ελέγξουν!

Οι ίδιοι, ως Σωματείο, αυτές τις ημέρες θα επισκεφθούν και την κα Εισαγγελέα Ρόδου ενώ, ήδη, έχουν ενημερώσει τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και τους βουλευτές του νησιού. Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο θέλησε να πει: «Δυστυχώς, έχουμε πέντε βουλευτές και απ’ ό,τι βλέπω, στη Βουλή μέσα, οι δύο μόνο ασχολούνται με τους απλήρωτους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού μας», ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον κ. Νεκτάριο Σαντορινιό τον οποίο, όπως είπε, είδε ότι «χτυπούσε τα έδρανα της Βουλής» για τις 22 επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους στη Ρόδο και «πρέπει να μάθουν και οι άλλοι βουλευτές, να ξυπνήσουν, και να ασχολούνται και λίγο με τους εργαζόμενους οι οποίοι τους έβγαλαν σ’ αυτή τη θέση», όπως είπε.

Ειδικότερα για την επιθεώρηση εργασίας, ο κ. Σταμούλης σχολίασε, χαρακτηριστικά, ότι παλιά ήταν λίγο…«ήσυχη» προς τους εργοδότες, τώρα έχει αλλάξει αυτό, κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχουν τέτοιες εντολές. Ο ίδιος θεωρεί ότι, αυτή τη στιγμή, όλοι οι επιθεωρητές εργασίας κάνουν δουλειά, μπαίνουν στους χώρους και «κάνουν πραγματικό έλεγχο, χωρίς να φοβούνται τίποτα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα μεγάλα ξενοδοχεία δεν υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, αυτή εντοπίζεται στα μικρά μόνο και μάλιστα οι ίδιοι οι υπεύθυνοι τους λένε πόσους ανασφάλιστους έχουν. Προμήνυσε, ακόμη, ότι οι έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία θα συνεχιστούν και θα γίνουν πιο εντατικοί, το Σωματείο θα μπαίνει σε όλους τους χώρους δουλειάς αφού θεωρούν ότι έχουν τη στήριξη τόσο του Υπουργείου όσο και των τοπικών Αρχών. Πιστεύει, μάλιστα, ότι φέτος όλα θα πάνε καλά και αν όχι, οι ίδιοι είναι παρόντες, θα μπαίνουν στους χώρους δουλειάς και θα προσπαθούν να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στις επαναπροσλήψεις, περιμένουν μέχρι τις 25 Μαΐου τα ξενοδοχεία να επαναπροσλάβουν όλο το προσωπικό, βάσει του νόμου. Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, λίγοι είναι αυτοί που απευθύνθηκαν στο Σωματείο επειδή έχουν κάνει αίτηση και τους είπαν ότι δεν θα τους πάρουν πίσω.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά