Μεγάλη συζήτηση για τη δέσμευση των αποθεματικών στο δημοτικό συμβούλιο

Μεγάλη συζήτηση για τη  δέσμευση των αποθεματικών στο δημοτικό συμβούλιο

Μεγάλη συζήτηση για τη δέσμευση των αποθεματικών στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 95 ΦΟΡΕΣ

Παρά την καθολική καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, την Παρασκευή το βράδυ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η απόφαση-ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής για να μην μεταφερθεί κανένα ποσό από τα διαθέσιμα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), έπειτα από μία συζήτηση η οποία μύρισε έντονα…Βουλή!

Το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο ο οποίος έκανε μία αναλυτική ενημέρωση για τη στιγμή που έμαθαν οι Δήμαρχοι γι’ αυτό στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ και για τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη συνεδρίασή της που ακολούθησε.

Μετέφερε την ομοθυμία των αυτοδιοικητικών οι οποίοι καταδίκασαν την ΠΝΠ και μίλησε για «συνταγματική εκτροπή» αμφισβητώντας το κατεπείγον και το έκτακτο που προβάλλει η κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος, δεν παρέλειψε, ακόμη, να εξηγήσει ότι αυτά τα χρήματα προορίζονται για κάποια συγκεκριμένα έργα και δράσεις του Δήμου, την ίδια στιγμή που από το Παρατηρητήριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του καταλογισμού.

Ειδικότερα για το Δήμο, ο κ. Χατζηδιάκος εξήγησε ότι σύμφωνα με την ΠΝΠ, ανά δεκαπενθήμερο οι οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να ψάχνουν τα διαθέσιμα του Δήμου και να τα μεταφέρουν. Ο Δήμαρχος μίλησε για ανατροπή όλου του προγραμματισμού του Δήμου, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι εκεί που είχαν «καβάτζα» μισθοδοσίες δύο και τριών μηνών, είχαν σχεδιάσει δράσεις του ΔΟΠ κτλ., τώρα ανατρέπονται τα πάντα. «Εάν δεν βάλουμε φραγμό στην ετεροδιοίκηση θα κλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να δηλώσει…προς αποφυγή παρεξηγήσεως ότι δεν έχει διάθεση αντιπολιτευτική αλλά θύμισε ότι κάποιοι στη σημερινή κυβέρνηση παλαιότερα…ανέβαιναν στα κεραμίδια και έρχονται τώρα και λειτουργούν μ’ αυτό τον τρόπο.

«Δεν χαρίζω το δικαίωμα σε κανέναν να θεωρήσει ότι είναι πιο πατριώτης!», είπε και εισηγήθηκε να δηλώσει το Σώμα την αντίθεσή του στην ΠΝΠ εάν δεν δοθούν εξηγήσεις μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 8 Μαΐου και να μη γίνει καμία κίνηση για τη μεταφορά χρημάτων.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, αφού εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του απέναντι σε κάθε ενέργεια που στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε και εκείνος την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι κανένας δεν περίμενε από αυτή την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ΠΝΠ και, μάλιστα, εις βάρος της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, όμως, για την απόφαση-ψήφισμα που έφερε προς έγκριση η Δημοτική Αρχή, ο κ. Καρίκης επεσήμανε ότι η παράταξή του συμφωνεί με το γενικό πλαίσιο, ωστόσο δεν προτίθεται να στηρίξει αποφάσεις που σε δέκα ημέρες μπορεί να ανατραπούν, όπως είχε τονίσει και σε δηλώσεις του.

Στο σημείο αυτό, εξανέστη ο ανεξάρτητος δ.σ. κ. Αλέκος Παπουράς, επί της διαδικασίας, αφού όπως είπε δεν θα έπρεπε να αναλώνουν τόση ώρα όσοι συμφωνούν με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής παρά μόνο εκείνοι που διαφωνούν, απειλώντας ότι θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση!

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, καταρχήν εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή άκουσε τον όρο ετεροδιοίκηση, μια και ο ίδιος το έλεγε από παλιά. Είπε, στη συνέχεια, ότι το θέμα δεν είναι αν τα διαθέσιμα του Δήμου θα μεταφερθούν στην ΤτΕ αλλά η απαξίωση, για ακόμα μία φορά, της Αυτοδιοίκησης.

Μίλησε, επίσης, για έναν τεράστιο κίνδυνο που απορρέει από αυτό αφού αν οι προμηθευτές αντιληφθούν ότι ο Δήμος δεν διαθέτει χρήματα, τότε θα ξεμείνουν από τρόφιμα οι παιδικοί σταθμοί, δεν θα έχει καύσιμα, ανταλλακτικά στα οχήματα κτλ. «Αρνούμαι να συναινέσω σε μία απόφαση που παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε και δήλωσε κατά της ΠΝΠ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, όπως είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, κινήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης ο οποίος μίλησε για τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση με την κοινωνία όρθια, δίχως ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κτλ. και αναφέρθηκε στη…σωρεία ΠΝΠ των προηγούμενων κυβερνήσεων και στους νόμους με τους οποίους υπονομεύτηκε η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.

Δήλωσε και εκείνος ότι δεν είναι σύμφωνοι με την ΠΝΠ, ωστόσο το ζήτημα που μπαίνει είναι συγκεκριμένο, όπως είπε: Αν, δηλαδή, η Αυτοδιοίκηση είναι μαζί με την κοινωνία που συντάσσεται στον αγώνα της χώρας με τους δανειστές.

Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος, ούτως ή άλλως, θα συνεχίσει τη λειτουργία του εισπράττοντας τις απαιτήσεις του και πληρώνοντας τις υποχρεώσεις του. Στη συνέχεια, ο κ. Υψηλάντης κατέθεσε το ψήφισμα της παράταξής του το οποίο ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία παράλληλα με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, μίλησε και εκείνος για μία «απαράδεκτη και πραξικοπηματική» απόφαση της κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι δύο και όχι μία οι ΠΝΠ και ότι με την πρώτη χάρισαν πρόστιμα και φόρους σε πολυεθνικές Α.Ε., μιλώντας για επιβεβαίωση αυτού που έλεγαν προεκλογικά, δηλαδή ότι θα είχαμε συνέχιση της ίδιας πολιτικής με διαφορετικό προσωπείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των ΟΤΑ και των Ν.Π.Δ.Δ. ώστε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η δική τους θέση είναι να αποσυρθεί τώρα η ΠΝΠ και να μην δοθεί «δεκάρα τσακιστή».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων οι οποίες, όμως, είχαν μία…παραπάνω πολιτική χροιά και τελικά το δ.σ. κατέληξε να συζητά για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Πόκκια, ο οποίος επέστησε την προσοχή στους συναδέλφους του ότι το δ.σ. δεν είναι…κεντρική πολιτική σκηνή και ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση που να δεσμεύει και την ταμειακή υπηρεσία και να αναφέρει ότι ο Δήμος δεν έχει διαθέσιμα μετά και την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, τόνισε ότι αυτή ήταν πολιτική και όχι αντιπολιτευτική αφού στην ουσία καταργείται το δικαίωμα των Δήμων να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν και να εισπράττουν. «Γιατί τόση υποκρισία;», σχολίασε, στη συνέχεια, και δεν απέφυγε την πολιτική τοποθέτηση λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς δεν έχουμε ούτε να εξοφλήσουμε κανένα γραμμάτιο ούτε να δείξουμε καλή διαγωγή».


Στη συνέχεια, είπε στο Σώμα ότι έφεραν για έγκριση ένα ψήφισμα-απόφαση, σύμφωνα με το οποίο το δ.σ. δηλώνει ότι είναι τελείως αντίθετο με την ΠΝΠ και ζητούν την ανάκληση και τη μη κύρωσή της. Επίσης, για τεχνικούς λόγους όπως εξήγησε, ζητούν να μην ανοίξει κανένας λογαριασμός του Δήμου στην ΤτΕ και να μην μεταφερθεί κανένα ποσό σ’ αυτήν.

Με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής συμφώνησαν ο κ. Χατζηευθυμίου και κ. Πότσος. Ο κ. Καρίκης, όμως, τόνισε ότι συμφωνούν μόνο ως προς το πρώτο σκέλος, της καταδίκης της ΠΝΠ δηλαδή και όχι με την αναφορά να μην ανοίξει λογαριασμός στην ΤτΕ. «Δεν φοβόμαστε ούτε καταλογισμούς ούτε απειλές για παράβαση καθήκοντος», απάντησε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Καρίκης επέμεινε, εξηγώντας ότι μπορεί τελικά να μη γίνει τίποτα και η απόφαση να μην έχει ουσιαστική ισχύ ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να διαφοροποιηθούν και Δήμαρχοι-μέλη της Διοίκησης της ΚΕΔΕ και τότε θα επρόκειτο για γελοιοποίηση, όπως είπε.

Η Δημοτική Αρχή απέσυρε την αναφορά για το άνοιγμα του λογαριασμού και διατύπωσε την πρότασή της ως εξής: Να αποσυρθεί και να μην κυρωθεί η ΠΝΠ και να μην κατατεθεί κανένα ποσό από το Δήμο Ρόδου στην ΤτΕ. Τελικά, στο δ.σ. τέθηκαν τρεις προτάσεις:

Η πρώτη ήταν αυτή της Δημοτικής Αρχής, η δεύτερη της παράταξης του κ. Καρίκη που αφορούσε μόνο την καταδίκη της ΠΝΠ και η τρίτη ήταν το ψήφισμα της παράταξης του κ. Υψηλάντη το οποίο πρότεινε το άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ για την υλοποίηση της επικυρωθείσας ήδη από τη Βουλή ρύθμισης και σύμφωνα με τις όποιες διευκρινιστικές εγκυκλίους εκδοθούν.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία αφού οι δύο παραπάνω παρατάξεις δεν την ψήφισαν.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου