H περίοδος των μεταγραφών στο μπάσκετ και οι εξαιρέσεις

H περίοδος των μεταγραφών στο μπάσκετ και οι εξαιρέσεις

H περίοδος των μεταγραφών στο μπάσκετ και οι εξαιρέσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3118 ΦΟΡΕΣ

Στις 15 Ιουνίου ανοίγει κι επίσημα η περίοδος των μεταγραφών, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε η Ομοσπονδία στις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές της δύναμής της, και ολοκληρώνεται στις 25 του ίδιου μήνα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως για τις ομάδες που θα κερδίσουν την άνοδό τους στις εθνικές κατηγορίες ανδρών (Γ’ εθνική) και γυναικών (Α2) μέσω των μπαράζ που θα διεξάγονται την ίδια περίοδο (24-28 Ιουνίου), θα δοθεί σιωπηρή παράταση από τη διοργανώτρια προκειμένου να προχωρήσουν στην ενίσχυσή τους εν όψει της συμμετοχής τους στο νέο πρωτάθλημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιπποκράτης Κω και ο Πήγασος Κρεμαστής είναι οι πρωταθλήτριες ομάδες ανδρών και γυναικών αντίστοιχα στο νομό Δωδεκανήσου και θα λάβουν μέρος στα ειδικά πρωταθλήματα ανόδου σε ακριβώς ένα μήνα από σήμερα.

Τα κυριότερα σημεία των κανονισμών για τη μεταγραφική περίοδο αναφέρουν:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να αποκτήσει συνολικά μόνο δέκα (10) αθλητές από οποιαδήποτε αιτία.

2. Τα σωματεία όλων των κατηγοριών έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν με τη διαδικασία της μεταγραφής ή της αποδέσμευσης, δύο αθλητές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο όριο των δέκα μεταγραφών.

3. Κάθε σωματείο μπορεί να αποκτήσει με μεταγραφή ή αποδέσμευση δύο (2) μόνο αθλητές που έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους στη μεταγραφική περίοδο του 2015-16 περιλαμβάνοντας όσους αθλητές έχουν γεννηθεί το 1984 και πριν.

4. Καλαθοσφαιριστής που εντάσσεται σε αθλητικό σωματείο μετά την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, λόγω οποιασδήποτε μεταγραφής, αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής του στους αγώνες από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Από τη ρύθμιση της διάταξης αυτής εξαιρούνται όσοι δεν είχαν ενταχθεί ποτέ σε Ελληνική ή αλλοδαπή ομάδα, θεωρούμενοι ως νέοι καλαθοσφαιριστές.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
1. Κάθε σωματείο υποχρεούται, μετά τη λήξη των μεταγραφών, να υποβάλει σε χρόνο που καθορίζεται από τον κανονισμό μετεγγραφών, πίνακες στους οποίους θα περιλαμβάνονται οι αθλητές, που θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιηθούν κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυτοί που έχουν αποκτηθεί από τις μεταγραφές.

2. Κάθε σωματείο έχει δικαίωμα να έχει στη δύναμή του είκοσι πέντε (25) αθλητές ή είκοσι (20) αθλήτριες, γεννηθέντες-είσες έως το 1997 κατ’ ανώτατο όριο και απεριόριστο αριθμό εφήβων, παίδων, νεανίδων και κορασίδων.

3. Η μη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου αθλητών, που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος, παρέχει το δικαίωμα της συμπλήρωσής του με αθλητές ή αθλήτριες, που γράφονται για πρώτη φορά ή επανεγγράφονται ή που αποκτούνται από αποδέσμευση, τους τελευταίους, όμως, μέσα στην ειδική, γι’ αυτούς, χρονική περίοδο που καθορίζεται με τον κανονισμό μετεγγραφών.

4. Σε περιπτώσεις που σωματεία αποδειχθεί ότι διατηρούν περισσότερους από τους άνω επιτρεπόμενους αθλητές ή αθλήτριες, με απόφαση της Ομοσπονδίας υποχρεούνται να διαγράψουν τους υπεράριθμους, κατ’ επιλογή τους.

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, η συμμετοχή σε αγώνες οιουδήποτε αθλητή-των θεωρείται σαν κακή συμμετοχή με όλες τις εκ τούτων συνέπειες.

Άρθρο 7
Χρονικό διάστημα μετεγγραφών

1. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο επιτρέπεται η κατάθεση αιτήσεων ελευθέρων μεταγραφών, μεταγραφών προσωρινής διάρκειας ή μεταγραφών χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου κλπ. ορίζεται το χρονικό διάστημα από 15-25 Ιουνίου.

2. Ειδικά για τις περιπτώσεις μετεγγραφών αποδεσμευθέντων αθλητών (άνω των 18 ετών), ορίζεται το χρονικό διάστημα 1-10 Ιουλίου.

3. Στο χρονικό διάστημα 26 έως 30 Ιουνίου τα σωματεία θα πρέπει να υποβάλλουν τους πίνακες αθλουμένων μελών της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

4. Σε κάθε περίπτωση που ο αθλητής μετεγγράφεται και δεν έχει τελειώσει η αγωνιστική περίοδος (π.χ. Διεξαγωγή Πανελληνίων Πρωταθλημάτων), αυτό παραμένει και αγωνίζεται με το αρχικό σωματείο του, μέχρι πέρατος των υποχρεώσεών του.

5. Η προθεσμία μεταγραφών – εγγραφών αλλοδαπών αθλητριών, προκειμένου για ομάδες Α1 Εθν. Κατηγορίας, λήγει 48 ώρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας.

Άρθρο 8
3. Καλαθοσφαιριστής /-τρια δεν έχει δικαίωμα να αγωνισθεί την αυτή αγωνιστική περίοδο σε δύο Ελληνικά σωματεία.


Στην απαγόρευση αυτή περιλαμβάνεται και καλαθοσφαιριστής /-τρια που αγωνίσθηκε την αυτή αγωνιστική περίοδο σε σωματείο του εξωτερικού και μετά τη λήξη της συνεργασίας τους επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για τις ομάδες της Α1 Εθν. Κατηγορίας Ανδρών και Α1 Εθν. Κατηγορίας Γυναικών οι οποίες έχουν δικαίωμα να εντάξουν στη δύναμή τους καλαθοσφαιριστές /-τριες που αγωνίσθηκαν σε ομάδες του εξωτερικού, εκτός όμως και εάν ο καλαθοσφαιριστής /-τρια μεταγράφηκε την αυτή αγωνιστική περίοδο από Ελληνικό σωματείο σε αλλοδαπό.

Στην περίπτωση της Α1 Εθν. Κατηγορίας Ανδρών, η ρύθμιση αυτή ισχύει μέχρι 24 ώρες πριν την έναρξη των play offs ενώ για την Α1 Εθν. Κατηγορία Γυναικών η ρύθμιση αυτή ισχύει μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Σπάρταλης: «Το αξίζαμε, δίκαιη η παραμονή μας!»

Σάββας Ορφανίδης: «Ο Φοίβος θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί!»

«Φωνές» της Ρόδου για τη διαιτησία στο Άργος

Μετάλλια για τα Δωδεκάνησα στο Πανελλήνιο σχολικό του στίβου

Γεμάτο πρόγραμμα στο τοπικό μπάσκετ

Οι διακρίσεις του ΑΣ Ρόδου Shotokan Karate στο Πανελλήνιο Κύπελλο Kanazawa Cup

Νέα μεγάλη βολή από τον Μάρκο Μέμα στη σφύρα!

«Κλείνει» ο Καρίκης