Η εξοικονόμηση ενέργειας αφορά όλους μας

Η εξοικονόμηση ενέργειας αφορά όλους μας

Η εξοικονόμηση ενέργειας αφορά όλους μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 273 ΦΟΡΕΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα ενεργειακής ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Αναπτυξιακή της Εταιρία, Ενεργειακή Α.Ε. Ν.Α. διοργάνωσαν δημόσια διαβούλευση για την Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη του Νομού Δωδεκανήσου.

Η διαβούλευση διεξήχθη στα πλαίσια του έργου «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο» με Ακρωνύμιο ΕΝΕΡΓΕΙΝ, το οποίο υλοποιείται υπό το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος 2007-2013.

Σκοπός της διαβούλευσης ήταν η ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και η συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης στο Νομό Δωδεκανήσου μέσω της καταγραφής των προτάσεων και απόψεών τους. Τα στοιχεία αυτά θα εξετασθούν από την ΠΝΑΙ και θα συμπεριληφθούν στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου δράσης.

Το στρατηγικό σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα καταρτιστεί με βάση τις πολιτικές, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτεραιότητες σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Ανοίγοντας την ημερίδα η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γιασιράνη ευχαρίστησε τους ομιλητές της κ. Κωνσταντίνο Πατλιτζιάνα (ΚΑΠΕ) και κ. Αδάμη Μητσοτάκη (ΕΚΕΤΑ) και Ιάκωβο Γρύλλη για την συμμετοχή τους στην ημερίδα και το ΚΑΠΕ ως εθνικό φορέα για την επιστημονική στήριξη που παρέχει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του έργου ΕΝΕΡΓΕΙΝ και στην σύνταξη μελετών των επιδεικτικών έργων που υλοποιούνται.

Η κ. Γιασιράνη αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την φυσική υλοποίησή του που ανάγκασαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην αλλαγή του φυσικού αντικειμένου προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για την Περιφέρειά μας. Με πολύ προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους τα προβλήματα ξεπεράστηκαν έχοντας βάλει το έργο στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μέχρι το τέλος του έτους.

Το έργο τελικά που επέλεξε να υλοποιήσει η ΠΝΑΙ, είναι η αλλαγή φωτιστικών στους επαρχιακούς δρόμους Ρόδος-Φαληράκι και Ρόδος -Αεροδρόμιο από συμβατικούς σε led, οι οποίοι εξοικονομούν ενέργεια έως 60%, ενώ η χρηστικότητα του έργου θα φανεί άμεσα με τη μείωση των λογαριασμών που πληρώνει η ΠΝΑΙ στη ΔΕΗ.

Παράλληλα η κ. Γιασιράνη δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου, (Περιφέρειες και Περιφερειακά Ταμεία Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, ΚΑΠΕ, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου) και μετά το τέλος του έργου αξιοποιώντας τη γνώση και τις καλές πρακτικές που αποκτήθηκαν. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πόρους από τα νέα διασυνοριακά και ευρωπαϊκά προγράμματα και με υποβολή πρότασης ενός νέου ΕΝΕΡΓΕΙΝ την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της στην νησιωτική εδαφική συνεργασία με το ίδιο ή και εμπλουτισμένο εταιρικό σχήμα.

Ενόψει του 2ο Συνεδρίου Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη στις 22-23 Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστούν τα νέα προγράμματα και θα αναγγελθούν οι προσκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου έχει ήδη ξεκινήσει η διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων, θεσμικών φορέων και δυνητικών εταίρων για την δημιουργία του νέου πλαισίου και το χτίσιμο των νέων έργων.

Διαβάστε ακόμη

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο