Ελεγκτής νομιμότητας θα εποπτεύει δήμους και Περιφέρεια από τη Σύρο

Ελεγκτής νομιμότητας θα εποπτεύει δήμους και Περιφέρεια από τη Σύρο

Ελεγκτής νομιμότητας θα εποπτεύει δήμους και Περιφέρεια από τη Σύρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 334 ΦΟΡΕΣ

Νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο καταργείται ο έλεγχος του Α και Β βαθμού αυτοδιοίκησης από την αποκεντρωμένη διοίκηση και περνά πλέον η διαδικασία στον «Ελεγκτή Νομιμότητας» ο οποίος θα εγκατασταθεί στη Σύρο, αναμένεται να έρθει σύντομα στο κοινοβούλιο για ψήφιση.

Το γεγονός προκαλεί εκ των πραγμάτων πολλά ερωτηματικά, καθώς για μια ακόμα φορά «καπελώνεται» το μεγαλύτερο οικονομικά, υπηρεσιακά και πληθυσμιακά νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στο εξής και η έδρα του ελεγκτή νομιμότητας θα βρίσκεται πλέον στην Ερμούπολη της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, καταργούνται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιστρέφουν στις έδρες των Περιφερειών. Ο ελεγκτής νομιμότητας των ΟΤΑ Α’ & Β’ θα βρίσκεται πλέον στη Σύρο!

Σημειώνεται ότι επειδή το 2010 που θεσπίστηκε η διαδικασία της εποπτείας των ΟΤΑ από τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εξαιτίας των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί η έδρα της αποκεντρωμένης διοίκησης αποφασίστηκε να είναι ο Πειραιάς.

Σήμερα, για μια ακόμα φορά η Ρόδος των 120.000 κατοίκων, με την πληθώρα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών που διαθέτει σε όλους τους τομείς της Αυτοδιοίκησης, με την πληθώρα ιδιόκτητων κτιριακών συγκροτημάτων που θα μπορούσε να στεγάσει τις υπηρεσίες αυτές, βρίσκεται και πάλι παραγκωνισμένη.

Έτσι ουσιαστικά η υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών και διευθύνσεων, καθιστά ολοένα και περισσότερο την Σύρο ως κυρίαρχο νησί καθώς επισήμως έχει καθιερωθεί η έδρα της Περιφέρειας, με τις ευλογίες των τότε υπουργών του ΠΑΣΟΚ και άλλων πολιτικών παραγόντων που κατάγονταν από τις Κυκλάδες.

Έτσι λοιπόν, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων …στη Σύρο
Η Περιφερειακή Διεύθυνση …..στη Σύρο
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης….στη Σύρο
Το στρατολογικό Γραφείο…..στη Σύρο
Το ΑΦΜ Περιφέρειας …..στη ΔΟΥ Σύρου κλπ

Για το θέμα της έδρας της Περιφέρειας, αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους όλων των βαθμίδων σε τοπικό επίπεδο, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο που περνά να υποβαθμίζεται υπηρεσιακά και διοικητικά το νησί μας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής» «το νομοσχέδιο έρχεται να αναβαθμίσει υπηρεσιακούς υπαλλήλους αυτονομώντας τον ελεγκτή νομιμότητας, τον οποίο θέτει προϊστάμενο της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας με έδρα την πρωτεύουσα κάθε περιφέρειας.

Για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, αναμένεται να συνταχθεί "κανονισμός διαδικασιών ελέγχου των αποφάσεων των ΟΤΑ" με στόχο την προτυποποίηση των αποφάσεων των ελεγκτών.

Οι 13 ελεγκτές νομιμότητας θα έχουν πεπερασμένο αριθμό αποφάσεων, "ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του ανθρωπίνως δυνατού", όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Οι ελεγκτές νομιμότητας θα είναι πτυχιούχοι νομικής με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο και άριστη ή πολύ καλής γνώσης ξένης γλώσσας και θα λαμβάνουν τις αποδοχές γενικού διευθυντή υπουργείου».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου