Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών στη ΔΕΗ

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα  εξόφλησης των οφειλών στη ΔΕΗ

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών στη ΔΕΗ

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 440 ΦΟΡΕΣ

Αιχμές εναντίον των ξενοδόχων του νησιού άφησε ο γενικός διευθυντής εμπορίας της επιχείρησης

Νέα αρχή επιθυμεί να κάνει η ΔΕΗ στον τομέα είσπραξης των οφειλών της από τους πελάτες της, και για το λόγο αυτό προχωρά στην εφαρμογή νέου προγράμματος διακανονισμού, με την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες της θα το τηρούν πιστά.

Το περιεχόμενο του προγράμματος παρουσιάστηκε χτες στην περιφέρεια από κλιμάκιο της ΔΕΗ, παρουσία των αρχών της Ρόδου με σκοπό να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και οι καταναλωτές κάθε κατηγορίας.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης ενέργειας βιομηχανίας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, και παραβρέθηκαν ο γενικός διευθυντής εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος, η διευθύντρια κλάδου νήσων Ευθυμία Τσόγκα και ο διευθυντής πωλήσεων καταστήματος Ρόδου Κώστας Μπριάνης.
Το παρών έδωσε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης.

Το νέο πρόγραμμα όπως τονίστηκε καταρτίστηκε με στόχο τη μέγιστη κατά το δυνατό στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και με αυτό καθιερώνονται εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι ρύθμισης για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών.
Συγκεκριμένα για την εξόφληση των οφειλών προβλέπονται τα εξής:


α. Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις (πλην των εποχιακών). Με το ισχύον πρόγραμμα προβλέπονταν 8 δόσεις μεσοσταθμικά για τους οικιακούς και τις μικρές επιχειρήσεις και 4 έως 6 δόσεις για τις μεσαίες και μεγάλες.

β. Υποδιπλασιασμός της προκαταβολής, από 20% σε 10%.
γ. Πολυάριθμες δόσεις (40,60 80 ή και περισσότερες) για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κ.λπ.

δ. Προκαταβολή 10% και από 8 μέχρι 18 δόσεις για τις εποχικές (τουριστικές) επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.
ε. Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

στ. Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεών τους με την Επιχείρηση.

Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η συνέπεια ως προς την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Τα καταστήματα της ΔΕΗ και το τηλεφωνικό της Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770, είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων.


Μιλώντας χτες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος διακανονισμού της ΔΕΗ ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, επεσήμανε ότι η διαβίωση στα νησιά μας είναι δύσκολη τονίζοντας τη σημασία που έχει το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ΔΕΗ για αυτά με το ενημερωτικό κλιμάκιο, ενώ χαρακτήρισε θετικό το μέτρο των νέων ρυθμίσεων που θα ισχύσουν.

Πάντως όπως εξήγησε ο κ. Καραλάζος στόχος του νέου προγράμματος είναι να υπάρξει μία νέα σχέση ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους πελάτες της, η οποία όμως θα απαιτεί την τήρηση των όρων των διακανονισμών.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς τα χρέη σε αυτήν έχουν ανέλθει σε 2 δις ευρώ. δυστυχώς οι οφειλές αυξάνονται συνεχώς, όπως είπε.

Ενδιαφέροντα είναι τα όσα παρουσιάστηκαν για το νησί της Ρόδου και συγκεκριμένα για το κατάστημα Ρόδου της ΔΕΗ και τις εισπράξεις του, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι οφειλές στο νησί μας κυμαίνονται σε μεγάλα ποσοστά.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 οι πελάτες Ρόδου ανέρχονταν σε 136.581 καταλαμβάνοντας ποσοστό 16% των πελατών κλάδου νήσων της ΔΕΗ.
Παρ’ όλα αυτά, οι οφειλές ενεργών και τελικών λογαριασμών του καταστήματος ανέρχονταν στο 34% του συνόλου των οφειλών του κλάδου που μεταφράζονται σε 78.349 καταναλωτές.

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 το σύνολο των απαιτήσεων της ΔΕΗ στην περιοχή μας ανέρχονταν σε περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ με τις επισφάλειες να ανέρχονται σε 33 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 77% που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας που ανέρχεται στο 64%.

Ξενοδοχεία οι μεγαλύτεροι οφειλέτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραλάζος, μέχρι τη 1 Ιουνίου στη λίστα των οφειλετών υπήρχαν για τη Ρόδο 20 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούσαν λογαριασμούς άνω των έξι μηνών.

Επρόκειτο για ποσά από 100 έως 400 χιλιάδες ευρώ, και το 80% αυτών είναι ξενοδοχειακές μονάδες. Ενώ σε ότι αφορά τις εισπράξεις για το κατάστημα Ρόδου από 29 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου 2015 παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 58% συγκριτικά με πέρσι.

Ενώ δηλαδή φέτος πληρώθηκε ποσό 1.858.755 ευρώ πέρσι πληρώθηκε ποσό 4.400.070 ευρώ δημιουργώντας μία διαφορά της τάξης των 2.541.314 ευρώ. το ποσοστό της μείωσης σε εθνικό επίπεδο ήταν μικρότερο και είχε φτάσει το 40%!

Τι απάντησε ο Καμπουράκης
Επί των επισημάνσεων του γενικού διευθυντή εμπορίας της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης αφού υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ είναι ο βασικός συνεργάτης των ξενοδόχων, τόνισε ότι οι προτεραιότητες του κλάδου είναι να πληρώσει:

- Τους φόρους στο κράτος
- Την ενέργεια
- Τους πιστωτές και προμηθευτές
- Τις τράπεζες
- Τους εργαζομένους


Επειδή όμως όπως ανέφερε η οικονομική κατάσταση των μονάδων είναι δύσκολη, χρειάζονται περαιτέρω τη βοήθεια από τη ΔΕΗ. «Εμείς για τρία χρόνια δανειζόμαστε από τους πελάτες μας και τους τ.ο.» δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά τόνισε ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι κακοπληρωτές και ότι οι οφειλές τους δεν είναι επισφαλείς αλλά ληξιπρόθεσμες.

«Είμαστε συνεργάτες σας και είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και έτσι πρέπει να μας εκλαμβάνετε» είπε ο κ. Καμπουράκης ο οποίος υπενθύμισε ότι ο κλάδος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της λειτουργίας του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο, του εργοστασίου της ΔΕΗ στη νότια Ρόδο και του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή, ζητώντας όμως και ποιοτικό ρεύμα όπως είπε.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι με τα νέα μέτρα οι μονάδες επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα σε ποσοστό 20% ζητώντας αύξηση δόσεων και χαμηλό επιτόκιο.

«Βοηθήστε μας να σας βγάλουμε ασπροπρόσωπους» κατέληξε ο πρόεδρος των ξενοδόχων διαβεβαιώνοντας ότι οι ξενοδόχοι θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τελευταίο ευρώ, αν η ΔΕΗ τους βοηθήσει περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου