Τουρκικό «χτύπημα» στον τουρισμό των νησιών μας

Τουρκικό «χτύπημα»  στον τουρισμό των νησιών μας

Τουρκικό «χτύπημα» στον τουρισμό των νησιών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1366 ΦΟΡΕΣ

Αφορολόγητες ζώνες δημιουργεί η γείτονα χώρα

Αφορολόγητες τουριστικές ζώνες θα δημιουργήσει η Τουρκία, στα τουριστικά της θέρετρα απέναντι από τα Ελληνικά νησιά για να προσελκύσει τουρίστες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και αυξάνει τον ΦΠΑ στη διαμονή, καθιστώντας τα μη ανταγωνιστικά.

Όπως έγινε γνωστό σε αυτές τις ζώνες, μαρίνες, ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλα καταστήματα θα έχουν μηδενική φορολογία, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών, ειδικά από το χώρο της κρουαζιέρας και του yachting.

Το πρόγραμμα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Nihat Zeybekci, με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Habertürk.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι “Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες” να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον σε τουριστικά θέρετρα όπως η Κρήνη (e me), που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, τα Δίδυμα (Didim) απέναντι από τη Σάμο, η Αλικαρνασσός (Bodrum) απέναντι από την Κω, η Μαρμαρίδα (Marmaris), απέναντι από τη Ρόδο και άλλες περιοχές δυτικά της Αττάλειας (Antalya).

Μετά και από αυτή την απόφαση είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία ως μεγάλος ανταγωνιστής μας στον τουρισμό τα παίζει όλα για όλα, και έχοντας γρήγορα αντανακλαστικά θέλει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη καθώς επίσης να κυριαρχήσει στο Αιγαίο έναντι των ελληνικών νησιών.

Μετά και από αυτή την εξαγγελία το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο ακριβό όχι μόνο σε ότι αφορά αυτή καθαυτή τη διαμονή στα ξενοδοχεία, αλλά συνολικά σε ότι μπορεί να περιλαμβάνει ένα ταξίδι διακοπών: εμπορικά καταστήματα και αγορές, διασκέδαση εστιατόρια και διάφορες άλλες δραστηριότητες που θα το πλαισιώνουν.

Ο Zeybekci δήλωσε ότι το δημόσιο θα καθορίσει τις ζώνες αυτές, κατόπιν θα τις αναθέσει σε ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα επενδύσουν και στη συνέχεια να αναλάβουν τα δικαιώματα διαχείρισης και λειτουργίας. “Θα πραγματοποιηθεί μικρό ποσοστό κατασκευών και όλα θα γίνουν στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σχεδίου” δήλωσε ο Zeybekci.

Το αδιαχώρητο χτες στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Η Ρόδος είναι δημοφιλής προορισμός αλλά μετά τα νέα μέτρα δεν θα είναι ανταγωνιστική
Το αδιαχώρητο χτες στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Η Ρόδος είναι δημοφιλής προορισμός αλλά μετά τα νέα μέτρα δεν θα είναι ανταγωνιστική


“Θα υπάρξει μηδενικός φόρος για ψώνια και διαμονή” τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όσοι εργάζονται εκεί θα έχουν το ίδιο πλεονέκτημα. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι πολίτες θα εισέρχονται στη ζώνη σαν να ήταν οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού, θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν το διαβατήριό τους και να υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς.

Έκαναν ζημιά τα τρομοκρατικά χτυπήματα
Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη και οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας ώθησαν την εταιρεία Costa Cruises να τροποποιήσει το πρόγραμμα κρουαζιερών της στην περιοχή, αντικαθιστώντας την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη με εναλλακτικές λύσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα.
Οι αλλαγές αφορούν τα τρία πλοία της Costa neoClassica, Costa Pacifica and Costa Deliziosa.

Η Τουρκία είχε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο στις αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας, με άνοδο 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νεσογειακής Ένωσης Ξενοδόχων (AKTOB). Σε αντίθεση με τις λοιπές τουριστικές αφίξεις που είχαν μείωση, η κρουαζιέρα πήγαινε καλά, αλλά τώρα η απόφαση της Costa Cruises αναμένεται να επιβραδύνει τις αφίξεις και σε αυτόν τον τομέα.

Η κίνηση κρουαζιέρας στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε θεαματικά στο πρώτο εξάμηνο με άνοδο 51%, φιλοξενώντας περίπου 216.800 τουρίστες κρουαζιέρας μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Στο Κουσάντασι, εξάλλου, η αύξηση ήταν 14% (194.348 αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας). Η Σμύρνη και η Αττάλεια, πάντως, είχαν μειωμένες αφίξεις κρουαζιέρας κατά 10,7% και 13,3% αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο.
Σε ακυρώσεις δρομολογίων στην Τουρκία προέβη και η εταιρεία κρουαζιέρας Aida Cruises που έχει έδρα στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη

Σε 7 εκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλες της ΔΕΥΑΡ προς την περιφέρεια!

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί