Ασκήθηκαν διώξεις στους δύο Τούρκους δουλέμπορους

Ασκήθηκαν διώξεις στους  δύο Τούρκους δουλέμπορους

Ασκήθηκαν διώξεις στους δύο Τούρκους δουλέμπορους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 244 ΦΟΡΕΣ

Για το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του 17χρονου

Βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν σε βάρος των δύο Τούρκων που εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην Σύμη και άνοιξαν πυρ κατά των Λιμενικών, ενώ καθημερινά πυκνώνουν τέτοια επεισόδια σε βάρος του προσωπικού των περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και της Λεττονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX.

Συγκεκριμένα, και προχθές ανοικτά της Σύμης κοντά στην νησίδα «ΝΙΜΟ», σημειώθηκε ένα τέτοιο περιστατικό μεταξύ αλλοδαπού διακινητή και ενός μέλους του σκάφους της FRONTEX. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ο αλλοδαπός αντιλήφθηκε το προσωπικό του σκάφους της Λεττονικής συνοριοφυλακής, έριξε στη θάλασσα έναν άνδρα της δύναμης FRONTEX και στην συνέχεια τον περιέλουσε με βενζίνη ενώ απειλούσε ότι θα κάνει το ίδιο και στον εαυτό του και θα βάλει φωτιά!

Τελικά όλα έληξαν χάρη στην ψύχραιμη αντίδραση των λιμενικών και των υπολοίπων μελών του σκάφους της Λεττονικής συνοριοφυλακής οι οποίοι και συνέλαβαν τον διακινητή, ο οποίος παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη.

Οι διώξεις
Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι, ισχυρή δύναμη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου προσήγαγε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου τους δύο Τούρκους διακινητές που το περασμένο Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 «πρωταγωνίστησαν» στο επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιοχή «Άγιος Γεώργιος» Σύμης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα 17χρονος μετανάστης και σοβαρά ένας Λιμενικός ενώ στο πόδι τραυματίστηκε και ένας εκ των διακινητών.

Η εισαγγελική λειτουργός εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας άσκησε βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δύο Τούρκων και ειδικότερα κατηγορούνται για:
- Μεταφορά από κοινού από κερδοσκοπία από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε και θάνατος
- Απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα και σε ανθρώπους από κοινού
- Απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού κατά συρροή
- Απόπειρα έκρηξης από τη οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ανθρώπους

- Επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατά συρροή
- Παράνομη οπλοφορία
- Οπλοχρησία
- Παράνομη είσοδο στη χώρα

Και οι δύο κατηγορούμενοι κρατούνται προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Όπως είναι γνωστό, το επεισόδιο σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 29 Αυγούστου στην θαλάσσια περιοχή «Άγιος Γεώργιος» της Σύμης όταν οι Λιμενικοί μαζί με προσωπικό της FRONTEX εντόπισαν ύποπτο σκάφος στο οποίο επέβαιναν παράτυποι μετανάστες.

Μόλις οι δύο Τούρκοι διακινητές αντιλήφθηκαν τους Λιμενικούς άνοιξαν πυρ εναντίων τους με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές από αστυνομική ταινία δράσης οι οποίες είχαν άσχημη κατάληξη αφού τραυματίστηκε θανάσιμα ένας νεαρός μετανάστης ηλικίας 17 ετών, ενώ ένας Λιμενικός που συμμετείχε στην επιχείρηση τραυματίστηκε στο κεφάλι και ο διακινητής στο πόδι!

Στο νησί επικράτησε χαοτική κατάσταση με το ασθενοφόρο να κινείται στους στενούς δρόμους της Σύμης προκειμένου να μεταφέρει τους τραυματίες!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου εξεδόθη ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο η οποία αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα νωρίς το απόγευμα συνέβη ένα σοβαρό περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης κατά την απόπειρα λαθραίας εισόδου περίπου 70 μεταναστών με Θ/Γ σκάφος από τα έναντι τουρκικά παράλια.

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης καταδίωξης και της προσπάθειας ακινητοποίησης του Θ/Γ από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της Λεττονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το Λεττονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο.
Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης, για το περιστατικό προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων”.
Για το περιστατικό ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την Πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου».

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο