Απόστολος Τζιτζικώστας: Εθνική επιταγή να μείνουν όρθια τα νησιά μας

Απόστολος Τζιτζικώστας: Εθνική επιταγή να μείνουν όρθια τα νησιά μας

Απόστολος Τζιτζικώστας: Εθνική επιταγή να μείνουν όρθια τα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 578 ΦΟΡΕΣ

Ο Τσίπρας ξεπούλησε τους μειωμένους συντελεστές καταγγέλλει, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

“Δεσμεύομαι ότι θα δώσουμε τη μάχη για να μείνουν όρθια τα νησιά μας, διότι αυτό αποτελεί εθνική επιταγή”, τονίζει σε συνέντευξή του στη “Ροδιακή” ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στη Ρόδο (θα μιλήσει στις 5 μ.μ. στο Ρόδος Παλλάς) ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί για προσκύνημα τη Μονή Πανορμίτη στη Σύμη.
Ο κ. Τζιτζικώστας, κατηγορεί ευθέως τον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι χάθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν προνόμιο αλλά το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η Πολιτεία.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, αναφέρεται στην ανάγκη μακροπρόθεσμης εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό, μιας πολιτικής, που όπως λέει θα εφαρμόζεται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Αναφέρεται επίσης στο ποιά θα είναι η Νέα Δημοκρατία του Απ. Τζιτζικώστα, στα βέλη που δέχεται η υποψηφιότητά του, στις 4 θεσμικές αλλαγές που προτείνει για την αναγέννηση της χώρας και στην πρόταση Γιούνκερ για τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Ποια θα είναι η Νέα Δημοκρατία του Απόστολου Τζιτζικώστα;
Μια Νέα Δημοκρατία ριζικά ανανεωμένη σε ιδέες, αντιλήψεις και πρόσωπα. Ένα νέο κόμμα που θα έχει ως πυρήνα τους φίλους και τα μέλη, ανοιχτό σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με ενεργή συμμετοχή των μελών και λογοδοσία όλων των προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Ένα κόμμα δημοκρατικό, που θα αναδεικνύει νέα πρόσωπα και το 50% των υποψήφιων βουλευτών θα εκλέγεται από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών. Με θητεία καθορισμένη ακόμη και για τον Πρόεδρο. Μια ανανεωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη, που θα αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς της με την ελληνική κοινωνία και θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε άλλο με δομές του προηγούμενου αιώνα. Είναι επιτακτική ανάγκη να φέρουμε τη χώρα και την παράταξη στον 21ο αιώνα.

Σχεδόν καθημερινά, συγκεντρώνεται τα βέλη σχεδόν όλων των πλευρών. Ειδικά για το θέμα του ασυμβιβάστου. Αλήθεια, θεωρείτε ότι η υποψηφιότητά σας ενοχλεί κάποιους εντός της ΝΔ;
Είναι αλήθεια πως καμιά άλλη υποψηφιότητα δεν έχει δεχτεί τόσο πολλή “λάσπη” όσο η δική μου. Υπάρχουν εντός παράταξης οι λίγοι και βολεμένοι, που τους συμφέρει η ΝΔ να παραμένει μικρή και κλειστή και εκτός παράταξης. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν για βαρωνίες και εσωκομματικά βιλαέτια. Και βαρέθηκαν να βλέπουν στην πρώτη γραμμή όλο «τους ίδιους και τους ίδιους». Η αλλαγή και η ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία δεν θα έρθει βάζοντας νέα φορεσιά στο παλιό.
Χρειάζεται να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και προπαντός σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Κι επειδή αναφερθήκατε στο δήθεν θέμα του «ασυμβιβάστου». Όταν δεν υπάρχουν άλλα θέματα να βρουν να μου προσάψουν “εφευρίσκουν” και αναπαράγουν αυτό, κουρελιάζοντας τόσο το ίδιο το Σύνταγμα όσο και το Καταστατικό της παράταξης. Αλλά για να το κλείνουμε το θέμα.

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής αλλά και του ίδιου του Συντάγματος, δεν υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα, δεν υφίσταται οποιοδήποτε ασυμβίβαστο. Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Κανένα ασυμβίβαστο για τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Όπως γνωρίζετε, αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε αρθρογραφία έγκριτων συνταγματολόγων. Και κάτι ακόμα. Κάποιοι κόπτονται όψιμα για τη λειτουργία του κοινοβουλευτικής ομάδας λες και χάνουμε τις εκλογές λόγω της παρουσίας μας στη Βουλή κι όχι για την παντελή απουσία μας από τις μάχες στην κοινωνία. Το ξαναλέω για να το καταλάβουν. Η Νέα Δημοκρατία έχασε στην κοινωνία, όχι στη Βουλή. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός.

Γι’ αυτό έχω από την αρχή πει πως θα προχωρήσω άμεσα στον ορισμό δύο αντιπροέδρων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ο ένας εκ των δύο θα έχει αρμοδιότητα την εκπόνηση ενός κοστολογημένου και ρεαλιστικού Σχεδίου Εθνικής Αναγέννησης για έξοδο της χώρας από την κρίση που θα εφαρμόσουμε ως κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ ο δεύτερος την εποπτεία των λειτουργιών Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι κάτι άλλωστε που προβλέπεται ρητά και από το Καταστατικό μας. Για τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, οι πρώτοι που θα απευθυνθώ, είναι οι νυν συνυποψήφιοί μου.

Σας κατηγορούν ότι δε μιλάτε και δε λέτε κάτι συγκεκριμένο. Τι απαντάτε;
Προσέξτε. Ορισμένοι μάλλον δεν αντιλαμβάνονται πως η κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων δε γίνεται στα τηλεπαράθυρα. Αντικειμενικά δε μπορεί να γίνει. Πρώτος ζήτησα τη διεξαγωγή τουλάχιστον πέντε θεματικών εκδηλώσεων για ακούσει η βάση τις προτάσεις μας πάνω στην Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, τους Θεσμούς του 21ου αιώνα, την Κοινωνική Συνοχή, τους Νέους και την Ανεργία και για ένα νέο ρόλο της βάσης στη λειτουργία του κόμματος. Δεν πήρα καμία θετική ανταπόκριση. Με την ευκαιρία όμως της ερώτησής σας θα ήθελα να σας αποτυπώσω κωδικοποιημένα τις 4 θεσμικές αλλαγές, αποτελούν βασικό πυλώνα του ρεαλιστικού σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, έχοντας την πεποίθηση πως τη μεγαλύτερη ευθύνη, την έχουν αυτοί που βάζουν τους κανόνες.

1. Στόχος των θεσμικών είναι ένα δίκαιο πολιτικό σύστημα
Με την άμεση κατάργηση του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο σύντομη η αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη που φέρουν.
Με την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, γιατί η ασυλία πρέπει να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.
Με την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
Με τη Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.
Με θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου για τον έλεγχο και της χρηματοδότησης και του πολιτικού χρήματος στα κόμματα.

2. Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας
Να επανέλθει η θεσμική ισορροπία και να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που δημιουργεί το κυρίαρχο πρωθυπουργικό μοντέλο, και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες. Και επιπλέον κανείς δεν θα μπορεί να παίξει με τους θεσμούς και δεν θα εκβιάζει με τη διακοπή του κοινοβουλευτικού έργου.

3. Για τη σταθερότητα της διακυβέρνησης στη χώρα μας, καθώς και τη βελτίωση του παραγόμενου κυβερνητικού έργου
Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που θα μπορεί να αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα οχτώ χρόνια
Το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή για να θεμελιώσουμε την ουσιαστική διάκριση της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.
Τη θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού.
Και την πραγματική ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

4. Παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς
Την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την τυποποίηση των διαδικασιών, και την εισαγωγή μηχανισμών παρακολούθησης της πορείας των δικών, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Δεν αντέχουν οι Έλληνες και οι ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι να μην αποδίδεται δικαιοσύνη, στο χρόνο που πρέπει σε ένα ευνομούμενο κράτος. Οι νόμοι δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τους αδύναμους.
Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς Δικαιοσύνη

Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Έτσι ώστε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα συνδέοντας τη γνώση με την παραγωγή και με την αγορά, να βάλουμε τέλος στον εμπαιγμό χιλιάδων φοιτητών και αποφοίτων, που το ελληνικό κράτος τους ανάγκασε και τους αναγκάζει, να αναζητούν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, και την εξαγωγή πολύτιμου συναλλάγματος από τη χώρα. Να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα καλά δημόσια πανεπιστήμια, που μόνο να κερδίσουν έχουν από τον ανταγωνισμό.
Τη δημιουργία του εθνικού συμβουλίου παραγωγικών τάξεων. Θεσπίζουμε ένα όργανο στο οποίο κυβέρνηση και παραγωγικές τάξεις, εξετάζουν από κοινού προβλήματα και αναζητούν συναινέσεις. Οι παραγωγικές τάξεις θα μπορούν να μεταφέρουν άμεσα τα προβλήματα και τις αναγκαιότητες τους και η κυβέρνηση την οπτική, τις προτεραιότητες και τα μέτρα της.

Πως βλέπετε το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ και πόσο αυτό θα φέρει πλήγμα στον τουρισμό;
Ολόκληρη η χώρα πληρώνει τη δογματική αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Οι εμμονές και οι ιδεοληψίες του όμως οδήγησαν σε ένα “έγκλημα” κατά των νησιών. Η επιλογή του να επιβαρύνει με “εγκληματικό” τρόπο τα νησιά, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ήταν απότοκο αφενός της κακής του διαπραγμάτευσης αφετέρου των εμμονών του να ξαναχτίσει ένα κομματικό και υδροκέφαλο κράτος.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Οι μειωμένοι συντελεστές, δεν ήταν κάποιου είδους “συντεχνιακό προνόμιο”. Ήταν η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας να καλύψει τις εγγενείς αδυναμίες που προκύπτουν από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του νησιού. Και υπενθυμίζω πως η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση είχε καταφέρει αυτό το θέμα να μη πέσει καν στο τραπέζι. Τώρα όχι απλά μπήκε, αλλά το “σέρβιρε” ο κ. Τσίπρας. Και είχε μάλιστα το θράσος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να δηλώσει από εδώ, τη Ρόδο, ότι τάχα «υπόσχεται να κλείσει κάθε κουβέντα για αύξηση του ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά». Προσωπικά δεσμεύομαι πως μαζί με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που όλο αυτό το διάστημα κινείται υπεύθυνα, με σχέδιο, υιοθετώντας βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, θα δώσουμε τη μάχη για να μείνουν όρθια τα νησιά μας. Είναι εθνική επιταγή.

Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση της τουριστικής μας πολιτικής;
Η αύξηση της τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι, και παρά το χάος που δημιούργησαν οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα, δείχνει ότι η χώρα μας και τα νησιά μας έχουν ανεξάντλητες δυνατότητες. Παρόλα αυτά δε πρέπει και δε μπορούμε να εφησυχάσουμε από τη συγκυριακή ευημερία των αφίξεων, που οφείλεται κυρίως στην υγιή επιχειρηματικότητα και στη φιλόξενη υποδοχή της κοινωνίας στους επισκέπτες του νησιού. Η πολιτική του κ. Τσίπρα “πριόνισε το κλαδί πάνω στο οποίο πήγαμε να κάτσουμε”.

Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε σοβαρές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μέσα και από τη παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών την βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και πάνω από όλα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, που βάζουν πλάτη όλο αυτό το διάστημα, ώστε να μπορούμε ως χώρα να παρέχουμε ένα αναβαθμισμένο και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.

Απαιτείται άμεσα μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική για τον τουρισμό η οποία θα συμφωνηθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, τον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Μια στρατηγική που θα εφαρμόζεται επιτέλους ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και θα μπορεί να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας.

Και κάτι τελευταίο. Πως σχολιάζετε την πρόταση του κ. Γιούνκερ για τις κοινές περιπολίες
Διάβασα με προσοχή αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ. Oι Έλληνες το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, ότι είναι ύψιστο καθήκον όλων μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσφύγων, όπως και η ασφάλεια των λαών της Ευρώπης.
Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα όμως οφείλει να είναι ευρωπαϊκή κι όχι ελληνική και βεβαίως πρέπει να μη θίγει τα εθνικά κεκτημένα, την εθνική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους και να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο είμαι βέβαιος γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Γιούνκερ και το οποίο αρνείται να επικυρώσει η Τουρκία ως σύμβαση του ΟΗΕ.
Αντί λοιπόν να γίνονται προτάσεις περί… συνδιαχείρισης, δε θα ήταν πολιτικώς ορθότερο και πιο αποτελεσματικό να επεκτείνει την αρμοδιότητά της η Frontex και στο θαλάσσιο χώρο, με ενίσχυσή της σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Αυτή δε θα ήταν μια λύση στην κατεύθυνση της “ευρωπαϊκά οργανωμένης ακτοφυλακής”, σε αντιδιαστολή με λαϊκισμούς του τύπου “κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες”, που μπορεί να υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες;».

Διαβάστε ακόμη

Συλληπτήριο μήνυμα του Β. Υψηλάντη για τον θάνατο του Μιχαήλ Σωμού

Μ. Κόνσολας: «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας