Τριετές σχέδιο για στήριξη του τουρισμού

Τριετές σχέδιο για στήριξη του τουρισμού

Τριετές σχέδιο για στήριξη του τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 172 ΦΟΡΕΣ

Το ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γ. Χατζημάρκος

Το «ζοφερό» οικονομικό και όχι μόνο περιβάλλον, μέσα στο οποίο η Περιφερειακή Αρχή κλήθηκε να παράγει έργο και να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2016, αυτούς τους πρώτους δεκαπέντε μήνες της θητείας της, περιέγραψε, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη χθεσινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Καταρχήν, ο νέος προϋπολογισμός της Περιφέρειας ανέρχεται στα 84 εκατομμύρια 776 χιλιάδες 662,80 ευρώ, από τα οποία τα 51,6 εκατ. ευρώ περίπου είναι για τα Δωδεκάνησα και τα 33 εκατ. 183 χιλιάδες ευρώ για τις Κυκλάδες. Επίσης, το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ανέρχεται σε 63.092.022,47 ευρώ.

Εισηγητής του θέματος ήταν, βέβαια, ο Αντιπεριφερειάρχης επί των Οικονομικών κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ο οποίο μίλησε για έναν προϋπολογισμό ελπίδας μέσα στον κυκεώνα φορολογικών καταιγίδων που επηρεάζουν την Περιφέρεια και τους κατοίκους της. Ανέφερε, ακόμη, ότι έχουν έρθει οι παρατηρήσεις από τους αρμόδιους φορείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, ευχαρίστησε, ακόμη, τις υπηρεσίες και τα στελέχη τους σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, για τις συνεχείς προσπάθειές τους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπως είπε και με την υποστελέχωση που υπάρχει στην Περιφέρεια.

Πρότεινε, ακόμη, να θέσουν το θέμα των πόρων στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ την Παρασκευή ωστόσο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις προτάσεις τους, μια και πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι όποιοι πόροι έρθουν στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να προκύψουν από νέους φόρους στους πολίτες.

Οι τοποθετήσεις
Με σκεπτικισμό τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, με πρώτο εκείνον της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, η παράταξη του οποίου πάντως ψήφισε το νέο προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε εάν η Περιφέρεια, ως θεσμός, μπορεί να έχει προοπτική με αυτές τις συνθήκες και αν δεν εξαγγελθούν κάποιες ενέργειες που να τη βγάζουν από ον οικονομικό μαρασμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πόροι της Περιφέρειας έχουν τρία σκέλη: Τους ΚΑΠ, δηλαδή τους ίδιους πόρους, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΣΠΑ. Ανέφερε, λοιπόν, ότι οι εθνικοί πόροι είναι περιορισμένοι και αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα έργα, οι ΚΑΠ έχουν συμπυκνωθεί σε ένα σκέλος που τα καλύπτει όλα και έχουν μειωθεί δραματικά ενώ έχουν μειωθεί και τα έσοδα που είχε η Περιφέρεια από άλλες δραστηριότητες.

«Είμαστε ένας φορέας που δεν έχει έσοδα», συμπέρανε ο κ. Μαχαιρίδης και θύμισε ότι πάντα φώναζαν ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει έσοδα. «Μ’ αυτή την εικόνα τι να πει κανείς», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι, ευτυχώς, που υπάρχουν οι πόροι από προηγούμενη διαχείριση και φαίνεται πλούσιο το Τ.Π. Κλείνοντας, είπε ότι θα ψηφίσουν με την ελπίδα την Παρασκευή να τους πει ο Υπουργός τι θα συμβεί και τι ρόλο θέλουν για την Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η Περιφέρεια πρέπει να έχει αυτοτέλεια οικονομική.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Μπενέτος Σπύρου, προϊδέασε ότι θα είναι επικριτικός λέγοντας ότι δεν βλέπει καμία αντίδραση και ότι θα έπρεπε να πάνε σε σύγκρουση, αλλιώς γίνονται διαχειριστές μίας χρεοκοπημένης κατάστασης.

«Εμείς κρατάμε μία στάση παθητική και απλά κάνουμε διαπιστώσεις», είπε ο κ. Σπύρου και δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, κάτι που δεν αφορά τα πρόσωπα.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κα Μαρία Χατζηγιάννη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται σε ιδιωτικοποιήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιεί πολιτικές για την εκμετάλλευση των ανθρώπων.

«Αφήνετε να χρονίζουν έργα σοβαρών υποδομών», είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει να λέει η Περιφερειακή Αρχή «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», και συμπλήρωσε: «Απλώς συντάσσεστε με τις ανάγκες τις αστικής τάξης».

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αυτά εκτελεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα «ευχολόγιο αφού τα 42 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 49%, προέρχονται από ταμειακά υπόλοιπα. Μίλησε, ακόμη, για ανεπαρκή χρηματοδότηση των σχολικών κτιρίων αλλά και για έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. «Εμείς θέλουμε έναν προϋπολογισμό που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», είπε κλείνοντας η κα Χατζηγιάννη και δήλωσε ότι δεν θα συναινέσουν.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων, με εκείνους της Περιφερειακής Αρχής να υπεραμύνονται του νέου προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ άλλων, πραγματικό και μετρήσιμο αλλά και να υπερθεματίζουν για τα μεγάλα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, όπως το μεταναστευτικό, την υποστελέχωσή της, αρκετές φορές υποκαθιστώντας το Κράτος και λειτουργώντας πέρα από τις δυνατότητές της.

Περιφερειάρχης: Αυτό είναι το περιβάλλον
Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης, σημείωσε, αρχικά, ότι, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχει μία πολιτική χροιά καθώς το κείμενό του, αυτό καθ’ εαυτό, έρχεται να αναδείξει την κατεύθυνση στην οποία μία πολιτική αρχή θέλει να οδηγήσει την πολιτική της.

Σήμερα, όμως, όπως είπε, αυτό δεν υπάρχει ως περιθώριο στη χώρα μας αφού το κανονιστικό πλαίσιο, με τους περιορισμούς που έχει, δεν σου επιτρέπει να αποτυπώσεις, την πολιτική που επιθυμείς να εφαρμόσεις και μίλησε για δεδομένο «πολιτικό ευνουχισμό» στον πολιτικό φορέα που θέλει να εκφράσει την πολιτική του.

Για την προτροπή της σύγκρουσης, ο Περιφερειάρχης έκανε ένα πολιτικό σχόλιο, λέγοντας ότι αυτό το ζήσαμε το 2015 που η προτροπή έπιασε. Δηλαδή, αυτοί που κάλεσαν τον κόσμο σε σύγκρουση και επανάσταση, επιβραβεύτηκαν μέσα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Μας ξεπέρασε, κυρίες και κύριοι», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτοί που λένε σήμερα «συγκρουστείτε», το είπαν πριν από λίγο καιρό, τους άκουσε ο κόσμος και τώρα ο κόσμος πήρε ένα μνημόνιο…πέντε φορές το προηγούμενο. «Το να μου λέει τώρα το ΚΚΕ ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός, είναι…σουρεαλιστικό», σχολίασε επίσης.


Στη συνέχεια, όμως, περιέγραψε τις συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλο το 2015, μέσα στις οποίες έπρεπε να συντάξουν τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά. Όπως είπε, λοιπόν, αυτό ήταν ένα περιβάλλον που η χώρα ήταν για επτά μήνες μόνιμη πηγή αγωνίας διεθνώς, ανησυχίας και αβεβαιότητας, και τρόμου, δικαίως ή αδίκως.

Σ’ αυτό το περιβάλλον-συνέχισε ο Περιφερειάρχης-με τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, τα capital-controls και τις κλειστές τράπεζες μπορεί να κάνεις γεωργία, βιομηχανία, αλιεία κτλ. εκτός από τουρισμό που έπρεπε να κάνουμε εμείς ενώ πρόσθεσε και τις μεταναστευτικές ροές. «Τι μπορείς να κάνεις σ’ αυτό το περιβάλλον;

Οτιδήποτε άλλο εκτός τουρισμό. Ε, εμείς είχαμε μόνο αυτό να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το 2015 στα νησιά σώθηκε η παρτίδα, ωστόσο δεν πανηγυρίζει γι’ αυτό. Δεν παρέλειψε, πάντως, να σημειώσει ότι, ο μεγάλος λαβωμένος όμως απ’ αυτή τη χρονιά, ήταν η Κως αφού «ένα νησί μας χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα»-οι τοπικές ευθύνες εκεί είναι μία άλλη συζήτηση.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον-συνέχισε-άνοιξαν όλα τα μέτωπα: Νησιωτικότητα στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στο γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν ενώ έπρεπε να κλείσει το χρηματοδοτικό πλαίσιο 2007-2013, κάτι που ήταν πολύ δύσκολη δουλειά διοικητικά.

Τον Ιούλιο, λοιπόν, που ο πρωθυπουργός έκανε μία συμφωνία με τον κ. Γιούνκερ να κλείσει μόνο με κοινοτικούς πόρους, τότε δεν μίλησαν και δύο Περιφέρειες στη χώρα…έκλαψαν, αυτές που είναι στο Στόχο 2, δηλαδή αυτών που η χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους είναι στο 50% και έτσι βρέθηκαν σε όλο αυτό το περιβάλλον με ένα επιπλέον πρόβλημα που ανέκυψε τον Ιούλιο, 62 εκατ. ευρώ ταμιακό και το προγραμματικό πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Περιφέρεια έκανε και…το γραφείο τελετών. «Κανένας σας δεν ξέρει πόσες κηδείες έχουμε κάνει αυτών των ανθρώπων που, στην προσπάθειά τους να πάνε σε ένα καλύτερο αύριο, έχασαν τη ζωή τους, θύματα αυτών των αδίστακτων εγκληματιών, των δουλεμπόρων», είπε. «Πολιτική χωρίς λεφτά», είναι ο τίτλος αυτής της περιόδου, κατά τον Περιφερειάρχη ο οποίος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει τάξη και νοικοκυριό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Θα στηρίξουμε τον τόπο μας με όλες μας τις δυνάμεις», διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, και αναφέρθηκε στις δυσκολίες να εκταμιευθούν χρήματα, γι’ αυτό και καταφεύγουν στις προγραμματικές συμβάσεις ή τις διαβαθμιδικές με τους Δήμους. Ειδικότερα, ανέφερε ότι έφεραν χρήματα για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, που ήρθαν για πρώτη φορά, αλλά…δεν φθάνουν στο ΚΚΕ. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί τα χρήματα.

Ο κ. Χατζημάρκος, επανέλαβε ακόμη μία πρότασή του την οποία έχει καταθέσει από το 2011 η οποία έγκειται στο ότι «δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα στην Κεντρική Διοίκηση με το οποίο να μπορεί να υπερασπιστεί ότι, όποιος φόρος μπαίνει στο ακίνητο, δεν πρέπει να πάει στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού». Όπως εξήγησε, κανένας πρόσθετος φόρος αλλά αυτή είναι μεταρρύθμιση, ωστόσο πρέπει να ωριμάσουμε πολιτικά.

Είπε, επίσης, ότι τα ποσά για τον τουρισμό που περιλαμβάνονται στους κωδικούς του προϋπολογισμού δεν είναι αληθή αφού σκοπεύουν να δαπανήσουν πολλαπλάσια επειδή δεν μας έμεινε τώρα κάτι άλλο να στηρίξουμε εισόδημα και απασχόληση στο Νότιο Αιγαίο. Έτσι, νωρίς το 2016, τέλη Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, εάν δεν έχουν τις απαντήσεις που περιμένουν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της μοναδικής αυτή τη στιγμή πηγής εισοδήματος σε αυτό τον τόπο, θα αντλήσουν πόρους από ίδιους πόρους και, μάλιστα, με πολύ βαριά χρηματοδότηση.

«Γιατί έκτακτες περίοδοι απαιτούν έκτακτες δράσεις, έκτακτα μέτρα», είπε και ανέφερε ότι θα υπάρξει σχέδιο αποτυπωμένο ανά τρίμηνο και σε βάθος τριετίας, το οποίο τέλος Ιανουαρίου, θα δημοσιοποιηθεί και τοπικά και εθνικά «για να δείξουμε, επιτέλους, σ’ αυτή τη χώρα πως πρέπει να δουλεύεις πάνω στους τομείς που έχει την ελπίδα και πρέπει να την αξιοποιήσεις».

«Τάξη και νοικοκυριό, σχέδιο, πολιτική στην πηγή της, ειλικρίνεια, διάθεση», είπε κλείνοντας και με αυτά ζήτησε να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού τον καταψήφισαν ο κ. Σπύρου, η κα Χατζηγιάννη και ο κ. Σιγάλας.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο