Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για το Hot Spot στην Κω

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για το Hot Spot στην Κω

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για το Hot Spot στην Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 338 ΦΟΡΕΣ

Ρίχνουν τους τόνους οι κάτοικοι, μετά το επεισοδιακό διήμερο

Καταστάσεις που ποτέ ξανά δεν είχαν βιώσει στην τοπική κοινωνία της Κω, έζησαν οι κάτοικοι του νησιού το τελευταίο τριήμερο, καθώς η ένταση ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κατοίκους που αντιδρούσαν για την δημιουργία των χώρων προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Δέκα αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, καθώς επίσης και 5 κάτοικοι της Κω διακομίστηκαν στο νοσοκομείο το τριήμερο που επικράτησε η ένταση, ενώ στις συμπλοκές με τα ΜΑΤ εκτοξεύτηκαν κροτίδες, 10 τουλάχιστον βόμβες μολότοφ καθώς επίσης και εκατοντάδες πέτρες.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Κυρίτσης, ζήτησε με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει πρωτοβουλία αποσύροντας από το νησί τα ΜΑΤ έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του νησιού που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη, εντόπισαν καφετέρια στην οποία βρίσκονταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός όπου και αρχικά τον αποδοκίμασαν με συνθήματα.

Φωτιές, ένταση, ξύλο και ολονύκτιες οδομαχίες το Σαββατοκύριακο στην ΚωΦωτιές, ένταση, ξύλο και ολονύκτιες οδομαχίες το Σαββατοκύριακο στην Κω


Στην συνέχεια υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία διαδηλωτών και διάλογος μεταξύ τους, ο οποίος όμως διακόπηκε από ομάδες θερμόαιμων που εισέβαλαν στον κτίριο και τον προπηλάκισαν.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, αξίζει να σημειωθεί ότι ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός της βίαιης καταστολής των αντιδράσεων που για πρώτη φορά έζησαν οι κάτοικοι της Κω σε βάρος τους.

Τραυματισμοί αστυνομικών και συλλήψεις κατοίκων
Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο το βράδυ του Σαββάτου όταν κοντά στο 15ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Κως – Χωρίων, κατά την αλλαγή βάρδιας – αποχώρησης διμοιρίας αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης Αττικής, ομάδες συγκεντρωμένων που βρίσκονταν στην διασταύρωση Κω – Πυλίου, έριξαν εναντίον τους πέτρες, 10 μολότοφ και 2 αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό δύο αστυνομικών και τον ελαφρύτερο άλλων οχτώ.

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 49 και 51 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια και κατείχαν σιδερένιο λοστό και σφεντόνα, αντίστοιχα.

Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουν οι κάτοικοι, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι. Το ίδιο διαβεβαιώνει και η κυβέρνησηΟύτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουν οι κάτοικοι, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι. Το ίδιο διαβεβαιώνει και η κυβέρνηση


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, για πρόκληση κινδύνου επικίνδυνης βλάβης και φθορών στην Κω
Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου, επί επαρχιακής οδού Κω – Χωρίων, άγνωστοι έριξαν από παρακείμενη οικοδομή σε σταθμευμένο αστυνομικό αυτοκίνητο 3 μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα και άμεσος κίνδυνος για δύο αστυνομικούς, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση και ενεργούσαν εκτροπή-ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κω ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κατ’ αγνώστων για εμπρησμό.
Το πρωί της Κυριακής επίσης, στην κεντρική είσοδο του νέου σταδίου «ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ» στην Κω, άγνωστος δράστης προκάλεσε πυρκαγιά με εμπρηστική κατασκευή. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 φιαλίδια βουτανίου (γκαζάκια), 28 κάλυκες κρότου και 3 φυσίγγια κρότου.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Κω.
Επίσης προχθές το βράδυ, στην περιοχή Πυλί της Κω, κοντά στο στρατόπεδο «Καπετάν Λαζαρή», ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε διμοιρία αστυνομικών, εκτοξεύοντας εναντίον τους 15 βόμβες τύπου μολότοφ, 7 ναυτικούς πυρσούς και πέτρες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκρούσουν τις επιθέσεις και να απωθήσουν τα άτομα αυτά, προέβησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Στο σημείο απ’ όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση κατά των αστυνομικών, εντοπίστηκαν έξι (6) άτομα, τα οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και αφού ακινητοποιήθηκαν, προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κω.

Στην κατοχή των προσαχθέντων, στο αυτοκίνητο και στο χώρο που εντοπίστηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
πτυσσόμενο γκλοπ,
γκλοπ τύπου «Nanchaku»,
δύο σφυριά θραύσης κρυστάλλων,
τρεις βόμβες τύπου μολότοφ,
ζεύγη γάντια με έντονη οσμή καυσίμου, κ.α.


Οι προσαχθέντες, ηλικίας από 17 έως 24 ετών, καθώς και ο 43χρονος πατέρας του 17χρονου, συνελήφθησαν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία και οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω για τα περαιτέρω.

Τα Hot Spot θα ολοκληρωθούν με κάθε τρόπο
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Δ. Βίτσας, υποστηρίζει πως πρόσφυγες και μετανάστες θα μένουν μόνον 24 ή 48 ώρες στα νησιά και μετά θα απομακρύνονται…

Αναφερόμενος στη διαδικασία χειρισμού που έγιναν στα ελληνικά παράλια, σε συνέντευξή του στο Mega, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά θα είναι μόνον έως 48 ώρες και μετά θα κατευθύνονται σε άλλους χώρους μετεγκατάστασης της ηπειρωτικής χώρας, όπως στο Σχιστό και στη Σίνδο.

Για εκείνους που διαμαρτύρονται για την δημιουργία hot spot στο νησί, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι το hot spot «θα ολοκληρωθεί παρά τις αντιδράσεις μια μικρής μειοψηφίας που σπέρνει τον φόβο». Και για να… «ισοβαθμίσει», ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως η εικόνα προσφύγων και μεταναστών να περιφέρονται στην ύπαιθρο δίχως καμία υποστήριξη είναι αρνητική και για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

Θα θρηνήσουμε θύματα λέει ο Δήμαρχος της Κω
Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Κω ανέλαβε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Δήμαρχος Κω απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Κω, ώστε να μην υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των επεισοδίων.

Ταυτόχρονα ζητά να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

Ο Δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης αναφέρει: «Κάνω έκκληση στον κ. πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος».

ΕΔΕ Διέταξε το αρχηγείο για τις ενέργειες των ΜΑΤ
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας, σχετικά με ενέργειες αστυνομικών στο νησί της Κω, όπως αποτυπώνονται σε βίντεο, που δημοσιοποιήθηκαν από (06-02-2016), μέσω ιστοσελίδων και ενημερωτικών εκπομπών.

Βλέποντας κανείς τα βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια στην Κω διαπιστώνει ότι τα ΜΑΤ χωρίς λόγο χτυπούν με γκλομπ σταθμευμένο αυτοκίνητο και ρίχνουν μηχανάκι.


Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.

Τι λένε οι φορείς της Κω
«Από τη στιγμή που η Κως αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, θα πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ Ρόδου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Πασχάλης Βρακίδης.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που προκλήθηκαν, τόνισε ότι αυτά είναι λυπηρά και εκθέτουν στο εξωτερικό το τουριστικό νησί της Κω.

«Κάποιοι, είπε, δεν μπορούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και μας εκθέτουν», τονίζοντας ότι ήδη οι κρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι απογοητευτικές, καθώς είναι μειωμένες κατά 52% έως 60%.

Υποστήριξε ότι οι περυσινές εικόνες, με τους πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης νʼ αφοδεύουν και να ουρούν όπου βρουν (καθώς οι δημόσιες τουαλέτες ήταν κλειστές), υπό τα βλέμματα των τουριστών, ήταν απαράδεκτες και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

«Εμείς ως φορείς, είπε, ζητούσαμε από τον περασμένο Ιούνιο να δημιουργηθεί μια δομή εκτός κέντρου, αλλά δεν εισακουστήκαμε».

Σ’ ότι αφορά στο χώρο που επελέγη για τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, ανέφερε ότι είναι καλύτερος απʼ αυτόν στο Λινοπότι.

Ένωση Ξενοδόχων Κω
Για έλλειψη ενημέρωσης στο θέμα της δημιουργίας hot spot, έκανε λόγο και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κωνσταντίνα Σβύνου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε ότι η Κως δεν είναι ξενοφοβικό νησί, απλά υπάρχει παραπληροφόρηση.
«Χάσαμε το διάλογο με την κυβέρνηση» είπε η κ. Σβύνου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ώρα να επιρριφθούν ευθύνες.

Έκανε έκκληση στους διαμαρτυρόμενους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και στην κυβέρνηση να έρθει να τους αγκαλιάσει και να τους ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου.

«Κυκλοφορούν ακόμα και φήμες ότι θα δημιουργηθούν τρία hot spot, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβάται. Γιʼ αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να ενημερώσει τους πολίτες».

Αναφερόμενη στη δημιουργία Κέντρου Καταγραφής είπε ότι αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει, από τη στιγμή που είναι συνεχείς οι ροές των προσφύγων.
«Δεν γίνεται, υποστήριξε, να ζήσουμε τις περυσινές καταστάσεις. Η Κως καταστρέφεται τουριστικά».

Η. Καματερός: «Η σκληρή ομάδα που φωνάζει να πνίξουμε τους πρόσφυγες έχει χειροκροτητή τον δήμαρχο»
«Την κοινωνία της Κω διακατέχει η αγωνία για το τι θα συμβεί φέτος, σε περίπτωση που δεν γίνει σωστή διαχείριση στο προσφυγικό».

Αυτό δήλωσε χθες στην ΕΡΤ Ρόδου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος έχει ηθική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν.

«Εμείς προσπαθήσαμε, είπε, νʼ αποφύγουμε τα ΜΑΤ αλλά δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Ένα είναι σίγουρο, ότι όσοι αντιδρούν είναι μια μικρή ομάδα την οποία παρακολουθεί ο λαός της Κω με αγωνία, περιμένοντας να δοθεί λύση».

Αναφερόμενος στη δημοτική αρχή, υποστήριξε ότι αν είχε μια άλλη τακτική έστω και με αντίρρηση, αλλά με ηρεμία, δεν θα τα είχαμε όλα αυτά.
«Αυτή η σκληρή η ομάδα, τόνισε, που λέει να πνίξετε τους πρόσφυγες, έχει χειροκροτητές όπως τον δήμαρχο».

Η ερώτηση του Δ. Κρεμαστινού στον Υπουργό Εσωτερικών
Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, για την επιλογή της Κυβέρνησης να καταστείλει βίαια τους κατοίκους της Κω που αντιτίθενται στη δημιουργία hotspots τη στιγμή που οι τουριστικές κρατήσεις έχουν ήδη πτώση κατά 40%.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός με την ερώτησή του ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή να αποσύρει τα ΜΑΤ και να έρθει σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δοθεί συνολική λύση στο θέμα.

Αναλυτικά στην επίκαιρη ερώτηση αναφέρεται: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού της Κω οι κάτοικοι είδαν τα ΜΑΤ να τους χτυπούν γιατί προασπίζονται το αναμφισβήτητο δικαίωμά τους: την οικονομική επιβίωσή τους, δεδομένου ότι ανακοινώθηκε ότι οι φετινές κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι κατά 40%.

Εφόσον η Κυβέρνηση αποδέχθηκε τη δημιουργία των hotspots στα νησιά, υποστηρίξαμε ότι αυτά θα έπρεπε να δημιουργηθούν σε νησιά μικρά, δορυφορικά των μεγάλων τουριστικών νησιών και όχι στα νησιά με μεγάλο τουριστικό ρεύμα όπως η Κως.

Σήμερα, ζητώ την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ και συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την παροχή χώρου δημιουργίας των hotspots εκτός των ζωνών όπου ο τουρισμός δραστηριοποιείται έντονα κάθε χρόνο.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται άμεσα να πράξει για την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ και πώς σκοπεύει να διευθετήσει το θέμα συνολικά;»
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου