Δημοψήφισμα στην Κω για το HOT SPOT προτείνει ο Δήμαρχος Γ. Κυρίτσης

Δημοψήφισμα στην Κω για το HOT SPOT προτείνει ο Δήμαρχος Γ. Κυρίτσης

Δημοψήφισμα στην Κω για το HOT SPOT προτείνει ο Δήμαρχος Γ. Κυρίτσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 412 ΦΟΡΕΣ

Σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες στο Δημ. Συμβούλιο

Εντολή στον Γενικό Διευθυντή του Δήμου της Κω να γίνει άμεσα διαδικασία δημοψηφίσματος, έδωσε απόψε, όπως αποκάλυψε στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Στο ρεπορτάζ που μεταδίδει το Aegeanews.gr αναφέρεται συγκεκριμένα:

Ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης στην τοποθέτηση του απόψε επί του θέματος (απαντώντας στην Ι. Ρούφα και στον Γ. Ζερβό ο οποίος ανέφερε ότι το δημ. συμβούλιο δεν έχει πάρει θέση και γι' αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε) τόνισε ότι ο δήμος Κω και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Hotspot όπως αποφάσισε και η Επ. Διαβούλευσης.

Προτείναμε 10 χώρους τους οποίους θεώρησαν ότι "είναι επάνω σε κατσάβραχα, ή ότι είναι μικροί. Βλέπετε θέλουν μεγάλες εκτάσεις για να φιλοξενήσουν χιλιάδες κόσμο..." τονίζοντας μάλιστα την τροπολογία την οποία πέρασαν το δικαίωμα που θα έχει ο Διοικητής του Hot Spot να παρατείνει μέχρι 25 μέρες την παραμονή των μεταναστών στο Hot Spot που θα λειτουργεί σαν στρατόπεδο(Ο Σ. Μαραγκός είπε ότι γνωρίζει και ποιον όρισαν ήδη). Μάλιστα, ο Γ. Κυρίτσης είπε ότι αν ισχύει αυτό που έγραψε το ΒτΚ για παρουσία ένστολου σε συνεδρίαση ΔΣ (για την μπλόφα με το Σελβέρι ώστε να καταλήξουν στην 148) αυτό έχει να γίνει όπως είπε από την εποχή της Χούντας

Και κατέληξε λέγοντας "εφόσον κυβερνητικοί παράγοντες και ο τοπικός βουλευτής θεωρούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Κω τάσσεται υπέρ του Hot spot έχω δώσει οδηγίες στον γενικό διευθυντή του δήμου να διερευνήσει τις διαδικασίες διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος άμεσα ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν είναι υπέρ ή κατά του Hot Spot που πάει να γίνει".

Η Ι. Ρούφα βασιζόμενη στην σχετική ανακοίνωση του Οράματος κατηγόρησε τη δημ. αρχή ότι με τις υπεκφυγές και το "δούλεμα" στον κόσμο κατόρθωσε να επιβληθεί άνωθεν η λύση του στρατοπέδου της 148 και πρότεινε αποκλειστική συζήτηση της πρότασης λειτουργίας ΚΕΠΥ (νόμος 2011) ώστε να αποφασιστεί η συγκεκριμένη δομή σε χώρο που θα προτείνει ο δήμος.

Ο Αρ. Παυλίδης καταδίκασε επίσης την πρωτοφανή για τα δεδομένα της Κω παρουσία των ΜΑΤ και τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της συνεννόησης για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων γιατί το καλοκαίρι η Τουρκία "θα ανοίξει την μπουκαπόρτα και δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε..."

Ο Γ. Ζερβός πρότεινε να συζητηθεί το θέμα κεκλεισμένων των θυρών μέχρι να βρεθεί λύση. Τέλος, η Κ. Μακρή τόνισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατά του Hot Spot ως αποθήκη ψυχών καταδικάζοντας τόσο την τακτική του δήμου, όσο και της κυβέρνησης - ΕΕ.

Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής πολιτών μίλησε ο Μ. Μπαλάσας ο οποίος τόνισε ότι έχουν 7.000 υπογραφές πολιτών της Κω κατά του Hot Spot. Προσθέτοντας ότι έχουν πειστεί πλέον και οι πιο δύσπιστοι ότι τα νησιά όπου ξεκίνησε η λειτουργία Hot Spot έχουν πολλαπλασιάσει τις αφίξεις μεταναστών ενώ στην Κω έχουν ελαχιστοποιηθεί. Μάλιστα τις 3 τελευταίες ημέρες όπως τόνισε ο Δήμαρχος οι αφίξεις είναι μηδενικές... (Στο τέλος της συζήτησης οι πολίτες ζήτησαν από τον Πρόεδρο Ν. Μυλωνά να τοποθετηθεί και ο Μ. Χατζημιχαήλ ο οποίος περίμενε από την αρχή στα έδρανα, ωστόσο ο Πρόεδρος τόνισε ότι είχε ήδη μιλήσει εκπρόσωπος της ΣΕ κι έτσι εκφράστηκε η θέση των πολιτών ολοκληρώνοντας την διαδικασία με ψηφοφορία όπου απερρίφθησαν κατά πλειοψηφία η πρόταση της Ι. Ρούφα για συζήτηση αποκλειστικά απόψε του συγκεκριμένου θέματος επιμένοντας στην πρόταση του Οράματος για ΚΕΠΥ με βάση το νόμο του 2011 που προβλέπει και τη σχετική δομή (χρηματοδότηση, λειτουργία κλπ) και η πρόταση του Γ. Ζερβού για συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών ώστε να υπάρξει επιτέλους λύση. Η συνεδρίαση διακόπηκε από τις φωνές και την ένταση όταν ο Γ. Ζερβός τόνισε τον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός Σέγκεν εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν για το Hot spot στην Κω, με τον Μ. Γιωργαλλή και άλλους συγκεντρωμένους να φωνάζουν "να φύγουμε τώρα", εφόσον η ΕΕ έχει αλλάξει σταση για το προσφυγικό και το φορτώνει στην Ελλάδα (ο Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση για τις φωνές και την ένταση).

Δεν έλλειψαν επίσης οι φωνές και οι εντάσεις με τον δημ. σύμβουλο Σ. Πη να αποχωρεί έπειτα από έναν έντονο διάλογο σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας τη δημ. αρχή δεν έκανε τίποτα με συνέπεια να μας "βάλουν καπέλο" το Hot Spot. Από την άλλη ο δήμαρχος και στελέχη της δημ. αρχής έκαναν λόγο για "απόντες" από τον αγώνα των πολιτών κατά του Hot Spot από την πλευρά του Οράματος σε αντίθεση με στελέχη της δημ. αρχής που παραμένουν όλες αυτές τις μέρες στο πλευρό των κατοίκων.

Ο Σ. Βασιλειάδης του Οράματος (δεχόμενος τις ευχές του Δημάρχου για τα δίδυμα) τόνισε ότι ο Δήμαρχος και η Δημ. Αρχή απουσιάζουν από την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό την ώρα που η Κως είναι πρώτο θέμα στα κανάλια. Παρόμοιο ερώτημα για την απουσία εκπροσώπου του δήμου έθεσε και ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος Γ. Καλλούδης, ενώ η απάντηση του Γ. Κυρίτση ήταν ότι είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και θα δώσουν από κοινού το επόμενο διάστημα συνέντευξη τύπου επί του θέματος. Ο Μ. Χατζηκαλύμνιος από την πλευρά του τόνισε ότι αν πήγαινε ο δήμαρχος θα τον κατηγορούσαν ως απόντα από το δημ. συμβούλιο, λέγοντας ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό απλά για να κάνουν αντιπολίτευση στη δημ. αρχή. Τέλος, ο Θ. Μουζουράκης έκανε λόγο για ολοκληρωτικό καθεστώς και για προσπάθεια να κάνουν το άσπρο-μαύρο και την πλειοψηφία του κόσμου που είναι κατά του Hot spot μειοψηφία των "50 ανθρώπων".

Ο Σωτήρης Μαραγκός -παίρνοντας τα συγχαρητήρια του δημάρχου για την σοβαρή και υπεύθυνη δημόσια τοποθέτηση του επί του θέματος- τόνισε ότι παρά τις διαφορές που μας χωρίζουν πρέπει να υπάρξει λύση για το καλό του τόπου καταδικάζοντας ως απαράδεκτα τα επεισόδια και την παρουσία των ΜΑΤ στο νησί.

Το λόγο πήραν επίσης οι Πρόεδροι Πυλίου και Ασφενδιού Χ. Τσαμπουνιάρης και Σ. Μαλιλής (ο δεύτερος μάλιστα δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ) καυτηριάζοντας τα πρωτοφανή γεγονότα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και ζητώντας την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ, με τον Γ. Κυρίτση να αναφαίρεται επίσης στην απαράδεκτα προκλητική συμπεριφορά των ΜΑΤ και των κινδύνων που υπάρχουν να σημειωθούν προβοκάτσιες και έκτροπα το επόμενο διάστημα (λέγοντας αυτό που τόνισε και στην ανακοίνωση του ότι "ενδεχομένως κάποιοι να θέλουν και νεκρούς".

Αξιοσημείωτη επίσης η τοποθέτηση του Ν. Κανταρζή, "επί προσωπικού" -απαντώντας σε σχετική αναφορά της Ι. Ρούφα- ότι η ανάκληση της πρότασης παραχώρησης των 7 στρεμμάτων που ήταν το μερίδιο του, έγινε όταν ο κ. Καμμένος αποφάσισε να επιτάξει όχι τα 7 στρέμματα αλλά τα 40 στρέμματα της συνολικής έκτασης γιατί προφανώς τα 7 στρέμματα δεν τους αρκούσαν...

πηγή: www.aegeanews.gr

Διαβάστε ακόμη

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης