Παρέμβαση του Δ. Γάκη για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ και τους υπαλλήλους που έλαβαν επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας (βίντεο)

Παρέμβαση του Δ. Γάκη για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ και τους υπαλλήλους που έλαβαν επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας (βίντεο)

Παρέμβαση του Δ. Γάκη για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ και τους υπαλλήλους που έλαβαν επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 140 ΦΟΡΕΣ

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής για δύο τροπολογίες που αφορούν σε εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ και σε δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε παραμεθόριο περιοχή και έλαβαν επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

«Να βάλουμε τις προτάσεις-τροπολογίες για τη ΔΕΥΑΡ και για τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην παραμεθόριο σε μία σοβαρή διαδικασία συζήτησης και νομοθετικής επεξεργασίας», είπε ο Δημήτρης Γάκης, στηρίζοντας με συνέπεια τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ, μιας επιχείρησης που χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για την επίβλεψη έργων και την άρση βλαβών του δικτύου της ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί της Ρόδου ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.

Η παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη, έγινε στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης», την Τετάρτη 24.02.16:

Στην ομιλία του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου είπε χαρακτηριστικά: «Η τροπολογία για τη ΔΕΥΑΡ, που υπογράφεται από τους Βουλευτές όλων των κομμάτων της Δωδεκανήσου, αναφέρεται στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης απέναντι σε κάποιους εργαζόμενους, οι οποίοι δούλευαν σε μια από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης στη Ρόδο πριν την ψήφιση του νόμου 3852/2010 , και που με βάση τον προαναφερόμενο νόμο του «Καλλικράτη», οι ΔΕΥΑ των Καποδιστριακών δήμων ενσωματώθηκαν στην ενιαία ΔΕΥΑ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί –που είναι πενήντα επτά στον αριθμό στη Ρόδο και στην Κέρκυρα – συνέχισαν την εργασία τους, κάποιοι και μέχρι το 2015. Απολύθηκαν όμως γιατί οι μετατροπές των συμβάσεων το 2004 από συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου κρίθηκαν παράνομες μετά από 10 χρόνια!!!.

Αυτοί οι εργαζόμενοι ζητούμε και πρέπει να αποκατασταθούν και να επαναπροσληφθούν μετά από απόφαση της επιχείρησης με καινούργια διαδικασία και κατ´ εξαίρεση των ισχυουσών απαγορευτικών διατάξεων.

Έχουμε ηθικό χρέος να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες και αδικίες της διοίκησης. Ήδη –και το καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής- υπάρχει απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου που ζητάει νομοθετική παρέμβαση απ το Υπουργείο Εσωτερικών για αυτό το πρόβλημα, μια και στη Ρόδο η καινούργια επιχείρηση (ΔΕΥΑΡ)έχει να διαχειριστεί και το Φράγμα Γαδουρά και επομένως έχει αυξημένες ανάγκες προσωπικού».

Για την τροπολογία των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στην παραμεθόριο και έλαβαν επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας, ο Δημήτρης Γάκης ζητήθηκε να υπάρξει ρύθμιση για τον υπολογισμό της απαιτούμενης δεκαετούς παραμονής στην παραμεθόριο από την ημέρα λήψης του δανείου. «Σε περίπτωση συνταξιοδότησης υπαλλήλου, που έτυχε του ειδικού ευεργετήματος της επιδότησης της αξίας της κατοικίας του, η υποχρεωτική παραμονή του επί μια 10ετία να αφορά στον συνολικό χρόνο από την τοποθέτηση, μετάθεση ή μετάταξή του στην ίδια παραμεθόρια ή προβληματική περιοχή».

Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που γίνεται η διαδικασία της νομοθέτησης και της παρέμβασης των Βουλευτών. «Κινδυνεύουμε, όταν παίρνουμε μία πρωτοβουλία να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις ή κάποιες τροπολογίες, να θεωρείται ότι καταθέτουμε προτάσεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα.

Όμως, θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να υπάρξουν εκείνοι οι προστατευτικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε και οι Βουλευτές να μπορούν να καταθέτουν προτάσεις νόμου και τροπολογίες, να συμβάλλουν, δηλαδή, στη διαμόρφωση του κοινοβουλευτικού έργου, χωρίς να θεωρούνται «ρουσφέτια»… Οι τροπολογίες, των Βουλευτών θα πρέπει να περνούν από έναν μηχανισμό συγκέντρωσης και εξέτασης των τροπολογιών.

Αν δεν είναι εύκολο να εξεταστούν στο χρόνο που γίνεται η συζήτηση στις επιτροπές και να γίνουν αποδεκτές ή όχι- θα πρέπει να συγκεντρώνονται, να επεξεργάζονται και, στο τέλος, αν απορρίπτονται, θα πρέπει να απορρίπτονται με ένα αιτιολογικό, όχι έτσι όπως γίνεται, χωρίς εξήγηση. Διότι όταν εμείς τις καταθέτουμε, κάνουμε μία αιτιολογική έκθεση που εξηγεί και τεκμηριώνει γιατί προτείνουμε να γίνουν δεκτές αυτές οι τροπολογίες», σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»