Ειδική αναφορά στην υποψηφιότητα της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ειδική αναφορά στην υποψηφιότητα της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ειδική αναφορά στην υποψηφιότητα της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 373 ΦΟΡΕΣ

Η απολογιστική συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής Ρόδου, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της μεγάλης πρόκρισης της Ρόδου στις τρεις φιναλίστ πόλεις για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 και δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά αλλά και να μην κλέψει το πιο δυνατό χειροκρότημα!

Έτσι, ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος στην έναρξη της συνεδρίασης ενώ προβλήθηκε και ένα συγκινητικό βίντεο από τη στιγμή της ανακοίνωσης των τριών πόλεων που περνούν στην τελική φάση, της Ελευσίνας, της Καλαμάτας και της Ρόδου, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά, την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο κ. Χατζηδιάκος, μίλησε για μία τεράστια προσπάθεια που έγινε, ανέφερε ωστόσο ότι δεν είναι γνωστό ότι το χρονικό διάστημα ήταν πολύ σύντομο, δηλαδή περίπου έξι μήνες αφότου το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση για την υποψηφιότητα, μία προσπάθεια η οποία έτυχε της συμπαράστασης του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, του συνόλου των παρατάξεων του δ.σ., της Περιφέρειας, των βουλευτών και απαξάπαντων.

Έτσι, συγκρότησαν μία ομάδα εργασίας, με επικεφαλής την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή-η οποία απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα προχθές-η οποία συνεπικουρούμενη από νέους συμπολίτες μας, τεχνοκράτες, και με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, συγκρότησαν το φάκελο της υποψηφιότητας, ο οποίος αποτελείται από 850 σελίδες και με αυτόν που κατατέθηκε τον Οκτώβριο βρέθηκαν στην κρίση της περασμένης Πέμπτης.

Τα άλλα μέλη της Επιτροπής είναι, εκτός από τον Αντιδήμαρχο κ. Τέρη Χατζηιωάννου, ο κ. Νίκος Χατζήπαπας, η κα Άντα Καραγιάννη, ο κ. Γιάγκος Παπαγεωργίου, ο κ. Μιχάλης Παπαμιχαήλ και ο κ. Μιχάλης Καβουκλής, οι οποίοι, όπως είπε ο Δήμαρχος, δούλεψαν ατέλειωτα βράδια και είχαν επικοινωνία με γνώστες του αντικειμένου.

Ο Δήμαρχος θέλησε, ακόμη, να τονίσει ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία αφού οι υποψηφιότητες όλων των πόλεων ήταν πολύ ισχυρές, μια και υπήρχαν Δήμοι που είχαν προετοιμαστεί ενάμιση χρόνο πριν, με ισχυρά κίνητρα, κεφάλαια, ενισχύσεις που εμείς δεν είχαμε προλάβει να έχουμε, παρά την ηθική στήριξη της οποίας έτυχε η προσπάθεια. Κι, όμως, καταφέραμε να είμαστε ανάμεσα στις τρεις πόλεις που προκρίθηκαν.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι φάκελοι βγήκαν από την τσάντα του Προέδρου της Επιτροπής με αλφαβητική σειρά, που είναι ίδια και κατά το ελληνικό και κατά το λατινικό αλφάβητο και έτσι η Ρόδος βγήκε τελευταία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, η δήλωση του επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων ήταν: «Τα κριτήρια επιλογής της πολιτιστικής πρωτεύουσας βλέπουν προς το μέλλον. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα να επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης». Και είπε ο Δήμαρχος: «Έχουμε τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, να μην το θεωρήσουμε στη διεκδίκηση ότι είναι στα συν. Πρέπει να πατήσουμε πάνω σ’ αυτό, αν επενδύσουμε αλλά να δούμε το μέλλον».

Μία ακόμα αναφορά που μας αγγίζει ήταν από τον κ. Μπαλτά ο οποίος είπε: «Η ιδέα της φιλοξενίας αποτελεί παλιά αρχή της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας, φέρουν εκτός από πόνο και ταλαιπωρία και τον δικό τους πολιτισμό ο οποίος πρέπει να μπολιαστεί με το δικό μας. Το 2021 είναι μια θαυμάσια ευκαιρία ν’ αναδειχθεί η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης σε πολιτιστική πρωτεύουσα φιλοξενίας στην Ευρώπη».

Κλείνοντας, είπε ότι από αύριο ξεκινάει η δουλειά όλων και, στη συνέχεια, κατέβηκε στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου και απένειμε ένα αναμνηστικό δώρο στην κα Μοσχή και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, μαζί με τον Αντιδήμαρχο.

Ο κ. Χατζηιωάννου
Εμφανώς φορτισμένος συγκινησιακά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κατάτην παρουσίαση των πεπραγμένων του αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό γεγονός λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο για μία επίπονη διαδικασία, είπε ότι είναι προνόμιο να έχουν στην ομάδα τους την κα Μοσχή και ανέφερε ότι ο Δήμαρχος τους έδωσε την ελευθερία να επιλέξουν τα άτομα που θα τη στελεχώσουν.
Περιγράφοντας τις δυσκολίες, ανέφερε ότι η προετοιμασία του φακέλου απαιτούσε σχεδιασμό και μεθοδικότητα και…πολλά ξενύχτια.

Όσο για τη διαδικασία, ο Αντιδήμαρχος την περιέγραψε ως εξής: «Ήταν μία ιερά εξέταση, ήταν συγκλονιστική, ήταν η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μας»!
Όσο για τη συνέχεια, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κινδυνεύουμε μόνο από τον εαυτό μας», ενώ τόνισε ότι τώρα απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και μίλησε για τα εκπληκτικά οφέλη του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας που είναι ο σημαντικότερος στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι, χθες, οι προσκεκλημένοι των Αρχών που παρευρέθηκαν δεν θα μπορούσαν να μην κάνουν αναφορά στην επιτυχία αυτή.
Τόσο οι βουλευτές κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Δημήτρης Γάκης όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τους χαιρετισμούς τους, αναφέρθηκαν στη μεγάλη επιτυχία, λέγοντας όλοι ότι η Ρόδος δικαιούται να πάρει τον τίτλο.

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου