Δεν θα γίνει η αναπαράσταση των Παθών λόγω αδιαφορίας και κρίσης

Δεν θα γίνει η αναπαράσταση των Παθών λόγω αδιαφορίας και κρίσης

Δεν θα γίνει η αναπαράσταση των Παθών λόγω αδιαφορίας και κρίσης

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1868 ΦΟΡΕΣ

Από το 1957 γινόταν κάθε χρόνο στην οδό Ομήρου

Η αδιαφορία των αρμοδίων και η οικονομική κρίση στέρησε για τη φετινή χρονιά από τη Ρόδο, ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1957 στην οδό Ομήρου και δεν είναι άλλο από την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά απο τόσες δεκαετίες, ο περιβόητος δρόμος των Παθών απο τον οποίο περνούσαν σχεδόν όλοι οι Ροδίτες τις Άγιες αυτές μέρες αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού μας, δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Ο κ. Γιώργος Καρύπης, που συνεχίζει το έργο που ο πατέρας του Σπύρος ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 μίλησε στη “Ροδιακή” για την απόφασή του αυτή, να μην τοποθετήσει φέτος τα έργα, αφού δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να τον βοηθήσει, παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αποκαθήλωση των έργων πέρσι, είχε διασφαλίσει τόσο απο τον ίδιο τον δήμαρχο όσο και απο αντιδημάρχους και αρμοδίους του Δήμου, πως θα διατεθούν χρήματα για τη συντήρησή τους ούτως ώστε να είναι έτοιμα για το φετινό Πάσχα. Κάτι τέτοιο όπως τονίζει ο κ. Καρύπης, δεν έγινε παρά μόνο "μεγάλα λόγια και πολλά θα άκουσα για ακόμα μια χρονιά και για το λόγο αυτό φέτος αποφάσισα να μην τα τοποθετήσω αφού είναι σε άθλια κατάσταση".

Ο κ. Καρύπης σημειώνει πως κάθε χρόνο σχεδόν κάθε δημοτική αρχή βοηθούσε δίνοντας κάποιο χρηματικό ποσό για λάμπες, ενισχυτές κ.α. αναλώσιμα υλικά, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε φέτος που ούτως ή άλλως τα χρήματα θα ήταν περισσότερα γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη για επισκευή και συντήρηση των έργων, κάτι που φυσικά πρέπει να γίνει απο ειδικούς.

"Συνεχίζω το έργο του πατέρα μου όσο μπορώ" τονίζει ο κ. Καρύπης, σημειώνοντας, "δεν ζητιανεύω, είναι μια παράδοση που έχει αγαπήσει πολύς κόσμος, πολλοί με ρωτάνε για ποιό λόγο φέτος δεν τοποθετήθηκαν τα Πάθη και δεν ξέρω τι να τους πω.

Έρχονται επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, προκειμένου να δουν πως απεικονίζεται η εβδομάδα των Παθών στην Παλιά Πόλη αλλά δυστυχώς φέτος δεν θα δουν τίποτα". Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως έχει δεχθεί τηλεφωνήματα μέχρι και από το εξωτερικό που τον ρωτούν για ποιό λόγο δεν θα υπάρχει φέτος η αναπαράσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα υπέροχα αυτά έργα τα οποία συνθέτουν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, έχουν κατα καιρούς γίνει δεκάδες αναφορές σε περιοδικά, εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο διαφημίζοντας το νησί μας και το υπέροχο σκηνικό.

Χαρακτηριστική η αναφορά απο περιοδικό που έγραψε πριν απο κάποια χρόνια "το λιθόστρωτο δρομάκι είναι στολισμένο με μυρτιές, ενώ τα εφέ απεικονίζουν το "Νιπτήρα", τη "Μεγάλη δεσποτική προσευχή του δεσπότου", το "Φίλημα του Ιούδα", την "Άρνηση του Πέτρου", το "Γολγοθά", τον "Ιησού επι του Σταυρού".

Ο κ. Καρύπης ωστόσο είναι αποφασισμένος προκειμένου να μην εξαρτάται απο την εκάστοτε δημοτική αρχή, να συστήσει μια ομάδα, να βρει χορηγούς και από την επόμενη χρονιά να μπορούν και πάλι να κοσμούν το στενό της Παλιάς Πόλης, όπως τόσα χρόνια έχουν συνηθίσει οι εκατοντάδες πιστοί που περνούν απο τον γνωστό σε όλους μας "Δρόμο των Παθών".

Διαβάστε ακόμη

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι